Povežite se s nama

U fokusu

Za dva tjedna počnu raditi semafori u Zagrebačkoj, a do kraja godine rotor u Optujskoj

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE

– Tu je bilo toliko sudara, jako je puno ljudi stradalo i drago mi je što je sada konačno napravljen semafor na raskršću Zagrebačke i Prešernove ulice u Varaždinu. Ne toliko zbog nas, koliko zbog djece koja idu u II. OŠ Varaždin – rekla je Višnja Marija Kunić, stanarka zgrade u Zagrebačkoj ulici 13.

Semafori na spomenutom raskršću još ne rade, no jesu li radovi dobro obavljeni provjerio je jutros varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. On je zajedno s komunalnim pročelnikom Marijem Sambolcem obišao spomenuto raskršće, a nakon toga i Viničku ulicu, raskršće Međimurske i Miškinine ulice te rukometno-košarkaško igralište u Črncu, odnosno, sve lokacije gdje su radovi u tijeku ili su pri kraju.  

Pri kraju Vinička, Črncu igralište, a do kraja godine novi rotor

– Ovo raskršće, na kojem su postavljeni semafori, jedna su od crnih točaka u Varaždinu. Trenutno su u upozoravajućem, probnom načinu rada te očekujemo da će kroz tjedan do dva biti u funkciji. Vrijednost ovih radova je oko 400.000 kuna – rekao je Habuš.  

Pri kraju su i radovi u Viničkoj ulici gdje je rekontruirana vodovodna i plinska mreža s priključcima.

Do kraja godine trebao bi biti završen rotor kod Branke i Plodina, najavio je Habuš

– Dugo se čekala realizacija ove ulice, a vrijednost radova je milijun kuna – rekao je Habuš.

Dok bi ti radovi trebali završiti do 1. rujna, radovi na igralištu u Črncu su već gotovi.

– Nakon dugo godina Črnec je dobilo multifunkcionalno igralište. Mještanima Črnca je to obećano još davno, a sad smo uspjeli odraditi to obećanje. Vrijednost radova je 400.000 kuna – rekao je gradonačelnik.

Isto tako, temeljem zahtjeva PU varaždinske traju radovi na uređenju nove dodatne kolničke trake za desno isključivanje vozila na jugozapadnom kraku raskršća Miškinine i Međimurske ulice u Varaždinu, a temeljem peticije HNS-a Kućana Gornjeg obilježena su dva pješačka prijelaza u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu.

– Vrijednost svih ovih radova je oko 2,5 milijuna kuna, a još sedam milijuna kuna bit će potrošeno do kraja ove godine. Riječ je o rotoru kod Branke i Plodina, koji bi trebao biti napravljen do kraja godine, a jedna od većih investicija je i spojna cesta u gospodarskoj zoni Brezje, čiji će natječaj uskoro biti objavljen – najavio je Habuš.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje