Povežite se s nama

Međimurje

Za eko-termofor u obliku sove dobili samo pohvale

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

– To što je OŠ Martijanec eko-škola ne znači samo da čuvamo prirodu i brinemo o zaštiti okoliša. Eko-škola znači da brinemo i o starim obrtima i očuvanju tradicije – rekla je Sonja Huzjak, ravnateljica OŠ Martijanec koja je u podizanjem zelene zastave u petak obnovila status eko-škole.

Tu “zelenu” titulu škola je zaradila još 2009. godine, i to zahvaljujući mnogobrojnim projektima koji se provode tijekom cijele godine.

– Sve te projekte provodili smo i prije nego što smo postali eko-škola, a onda smo ih samo povezali tako da od prvog razreda učenike učimo zdravom životu, održivom razvoju i ponašanju, odvajanju otpada, prikupljanju sekundarnih sirovina, prikupljamo stari papir, plastične boce, baterije te smo uključeni u projekte školskog voća i školskog mlijeka. Uz sve te aktivnosti usko su vezani i članovi naše učeničke zadruge, koja svoje djelovanje temelji na ekološkim principima, pa tako imamo i vlastiti školski vrt i voćnjak u kojima uzgajamo zdravo povrće i voće za učenike i školsku kuhinju, a zasebna sekcija u zadruzi brine o očuvanju tradicionalnlih obrta i tradicije martijanečkog kraja – doznajemo od ravnateljice Huzjak. Ove godine osmislili su i  proizvod koji je proglašen jednim od najinovativnijih na državnoj smotri ekoloških zadruga.

– Riječ je o eko-termoforu u obliku sove, koji punimo košticama višnje ili trešnje, sojinim sjemenkama ili mentom.  On je vrlo pogodan za više upotreba. Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici postaje termofor, može se držati na bilo kojem dijelu tijela i pogodan je za djecu. Pogodan je za više upotreba i za taj proizvod dobili smo niz pohvala – rekla je Huzjak. Učenici te škole uključeni su u međunarodna natjecanja iz matematike i engleskog jezika, uspješni su na državnim i županijskim natjecanjima, a u toj školi prepoznaju njihove sklonosti, usmjeravaju ih i razvijaju.

– Sve to ne bi moglo funkcionirati bez velikog angažmana učitelja, nastavnika, roditelja i Općine Martijanec koja podržava naše projekte i potiče bolji rad – rekla je Huzjak.

U školi će se još bolje raditi ako se riješi problem prostora. OŠ Martijanec, koja će ovu školsku godinu zaključiti s 222 učenika, još uvijek ima nastavu u dvije smjene.

– Imamo osam učionica, a 16 razrednih odjela. Mislim da su naši učenici ipak zakinuti u odnosu na druge u Varaždinskoj županiji, ali nas to ne sprječava da dajemo sve od sebe – rekla je ravnateljica.

Ipak, očekuje se da bi se s dogradnjom škole i rekonstrukcijom starog dijela škole po modelu JPP-a moglo krenuti ujesen. Očekuje to i načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat.

– Općina je u početku odradila svoje, krenula je s izradom dokumentacije, a svoj doprinos dali smo i u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja oko zemljišta. Sve ostalo sada je stvar zakonske procedure. Na to ne možemo utjecati, no, koliko imam informacija, nema problema u postupku provođenja natječaja – rekao je Horvat. Kaže da se u 21. stoljeću ne možemo više zadovoljiti samo s učionicama i klupama. 

– Dogradnjom škole stvorit ćemo bolje uvjete za obrazovanje, ali i dati djeci mogućnost za brojne izvanškolske aktivnosti i organizaciju različitih događanja za koje dosad nije bilo prostora – istaknuo je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje