Povežite se s nama

Međimurje

Za fašničare i posjetitelje osigurano 2.000 krafni

Objavljeno:

- dana

ZIMA JE PRI KRAJU

Posljednjeg vikenda u veljači maske će ponovno zavladati ulicama Čakovca. Naime, u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca bit će održan 53. Međimurski fašnik.

Riječ je o prvoj manifestaciji koja je prije više od pola stoljeća organizirano održana u gradu Zrinskih i zbog koje je osnovana Turistička zajednica Grada Čakovca. I ove godine subota je rezervirana za Dječji fašnik. On se održava već 25 godina zaredom, a ove godine, prema riječima gradonačelnika Stjepana Kovača, očekuje se tisuću djece. Nedjelja je pak rezervirana za tradicijski Fašnik. Priredba se kontinuirano održava u Čakovcu i Međimurski fašnik je jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji njeguje tradicionalne običaje.

– Samo u našem gradu može se vidjeti na koji način se fašnik, odnosno završetak zime, obilježavao u prošlim vremenima, samo kod nas se mogu vidjeti kako su se ljudi nekad maskirali u Međimurju, ali i ovom dijelu Europe. Upravo je zato naš čakovečki Fašnik tradicija koju treba njegovati i razvijati – rekao je gradonačelnik Kovač.
Voditeljica Turističkog ureda TZ-e Boška Ban Vlahek zamolila je roditelje da djecu u subotu dovedu pred Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje najkasnije do 9.40 sati. Otud kreće povorka prema Trgu Republike. Što se tiče tradicijskog Fašnika, i ove će godine biti zastupljene sve fašničke skupine, a bit će gostiju i izvana. Prijave još traju, a dosad se prijavilo 800-tinjak sudionika. Organiziran je bogat program koji završava suđenjem krivcu za sve nedaće i nevolje u protekloj godini. I ove godine u subotu dijelit će se krafne. U suradnji sa sponzorima osigurano je 2.000 krafni koje će građanima podijeliti gradonačelnik i njegovi zamjenici.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Međimurje

I Varaždin podržao inicijativu za obnovom i elektrifikacijom pruge od Kotoribe do Zagreba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I Grad Varaždin je podržao inicijativu za obnovom, modernizacijom i elektrifikacijom željezničke pruge na dionici od Kotoribe preko Čakovca i Varaždin do Zagreba. Varaždinskom gradonačelniku Nevenu Bosilju inicijativu su predstavili njezin pokretač Željko Pavlic, ujedno i predsjednik Međimurskog demokratskog saveza i Andreja Marić, saborska zastupnica koja će inicijativu predstaviti pred svojim kolegama u Zagrebu.

Pavlic je istaknuo da je glavni razlog pokretanja inicijative bilo stanje na terenu, odnosno svojevrsna prometne izoliranost sjevera Hrvatske prema Zagrebu, kao i činjenica da se od Kotoribe do Zagreba putuje više od tri i pol sata, a riječ je o udaljenost od 145 kilometara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje