Povežite se s nama

Međimurje

Za fašničare i posjetitelje osigurano 2.000 krafni

Objavljeno:

- dana

ZIMA JE PRI KRAJU

Posljednjeg vikenda u veljači maske će ponovno zavladati ulicama Čakovca. Naime, u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca bit će održan 53. Međimurski fašnik.

Riječ je o prvoj manifestaciji koja je prije više od pola stoljeća organizirano održana u gradu Zrinskih i zbog koje je osnovana Turistička zajednica Grada Čakovca. I ove godine subota je rezervirana za Dječji fašnik. On se održava već 25 godina zaredom, a ove godine, prema riječima gradonačelnika Stjepana Kovača, očekuje se tisuću djece. Nedjelja je pak rezervirana za tradicijski Fašnik. Priredba se kontinuirano održava u Čakovcu i Međimurski fašnik je jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji njeguje tradicionalne običaje.

– Samo u našem gradu može se vidjeti na koji način se fašnik, odnosno završetak zime, obilježavao u prošlim vremenima, samo kod nas se mogu vidjeti kako su se ljudi nekad maskirali u Međimurju, ali i ovom dijelu Europe. Upravo je zato naš čakovečki Fašnik tradicija koju treba njegovati i razvijati – rekao je gradonačelnik Kovač.
Voditeljica Turističkog ureda TZ-e Boška Ban Vlahek zamolila je roditelje da djecu u subotu dovedu pred Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje najkasnije do 9.40 sati. Otud kreće povorka prema Trgu Republike. Što se tiče tradicijskog Fašnika, i ove će godine biti zastupljene sve fašničke skupine, a bit će gostiju i izvana. Prijave još traju, a dosad se prijavilo 800-tinjak sudionika. Organiziran je bogat program koji završava suđenjem krivcu za sve nedaće i nevolje u protekloj godini. I ove godine u subotu dijelit će se krafne. U suradnji sa sponzorima osigurano je 2.000 krafni koje će građanima podijeliti gradonačelnik i njegovi zamjenici.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje