Povežite se s nama

Život i društvo

Za izgradnju i dogradnju 13 vrtića u Varaždinskoj županiji dobiveno 55 milijuna bespovratnih kuna

Foto: Ilustracija/vrtić u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Na područje Varaždinske županije slit će se novih 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava i to za izgradnju i dogradnju vrtića, javila je Varaždinska županija.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti općinama i gradovima s područja Varaždinske županije odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju i dogradnju 13 vrtića. Javni poziv je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je i provelo postupak dodjele bespovratnih sredstava.

Riječ je o vrtićima u gradovima Varaždinske Toplice, Novi Marof, Ludbreg, Varaždin (Hrašćica) i Ivanec (Ivanec i Radovan) te u općinama Petrijanec, Vinica, Jalžabet, Vidovec, Ljubeščica, Donja Voća i Martijanec.

– Naša Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije pripremala je šest projektnih prijedloga i svi su odobreni za financiranje. Čestitam im na 100-postotnom učinku, a isto tako svim gradovima i općinama s područja naše županije čije su prijave prošle. Ovime će na području naše županije biti značajno povećana kvaliteta predškolskog odgoja, a sve na radost mališana i njihovih roditelja. Time nadalje gradimo i nadograđujemo “sustav jednakih šansi”, omogućujemo svoj djeci od predškolske dobi pa nadalje da razvijaju svoje talente i sposobnosti, odnosno da se bave onom što vole – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

VRTIĆI – ODOBRENA BESPOVRATNA SREDSTVA

 1. Varaždinske Toplice – 8.640.000 kuna
 2. Radovan – 5.472.000 kuna
 3. Petrijanec – 4.896.000 kuna
 4. Ivanec – 4.896.000 kuna
 5. Novi Marof – 4.896.000 kuna
 6. Vinica – 4.896.000 kuna
 7. Jalžabet – 4.896.000 kuna
 8. Hrašćica – 4.896.000 kuna
 9. Ludbreg – 3.672.000 kuna
 10. Vidovec – 2.448.000 kuna
 11. Ljubešćica – 2.448.000 kuna
 12. Donja Voća – 1.728.000 kuna
 13. Martijanec – 1.224.000 kuna

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje