Povežite se s nama

Međimurje

Za koji dan u Čakovcu zaprašivanje odraslih komaraca

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Uskoro i na području Grada Čakovca kreće provedba adulticidne mjere zaprašivanja komaraca.

Za provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te nadzora nad provođenjem tih mjera Republika Hrvatska je donijela Zakon o zaštitni pučanstava od zaraznih bolesti.

Za područje Grada Čakovca, Program mjera izradio je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a Grad Čakovec temeljem istog u okviru postupka javne nabave za izvoditelja radova odabrao je tvrtku Bioinstitut d.o.o.. iz Čakovca.

Ono što je važno za reći je to kako je do sada na području Grada Čakovca tijekom travnja i svibnja ove godine proveden larvicidni tretman kojim se suzbijaju ličinke komaraca. Provedba adulticidne metode (zaprašivanje odraslih komaraca) je u pripremi, no obzirom kako je za samu aktivnost nužno u cilju učinkovitosti ispunjenje vremenskih prilika, koje u ovom trenutku nisu nimalo povoljne (potrebno je najmanje dva – tri dana suhog vremena bez kiše, uz odgovarajuću temperaturu), očekuje se kako će provedba započeti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, objavio je Grad Čakovec.

O točnim datumima, satnici i lokacijama provođenja adulticidne metode (zaprašivanje odraslih komaraca) moći ćete pravovremeno saznati na službenim internetskim stranicama Grada Čakovca.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje