Povežite se s nama

Međimurje

Za međimurske tehničare svi znaju jer su u hrvatskom vrhu

Objavljeno:

- dana

USPJEH

– Ponosni smo što je Međimurska županija prepoznala naš rad i trud koji ulažemo u razvoj tehničke kulture. Međimurski tehničari gdje god se pojave, u samom su vrhu, to se itekako vidi među mladima, učenicima koji se uvijek plasiraju u top 10 u zemlji.

To je rezultat dobrog rada učenika, ali i njihovih mentora, profesora tehničke kulture, uz vanjske mentore iz Zajednice tehničke kulture. Zahvaljujući ovakvom zajedničkom radu mladi imaju priliku steći potrebna znanja – rekao je Željko Medved, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije na prijemu kod međimurskog župana Matije Posavca.

Stigle nagrade

Naime, ukupno je 11 članova Zajednice tehničke kulture Međimurske županije na svečanoj akademiji povodom 70. obljetnice organiziranog rada u tehničkoj kulturi, a u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, primilo je povelje za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. To su Franjo Belović, Dejan Drabić, Lidija Hržić, Dražen Novak, Vladimir Vinko, Leonardo Belović, Dražen Blažeka, Radovan Petković, Goran Pleh, Jelena Tuksar i Željko Medved te je tim povodom župan za njih organizirao prijem. 

Predsjednik Zajednice Medved tom je prilikom najavio kako će 17. prosinca u zgradi Scheier proslaviti sedam desetljeća rada. Uz svečanu sjednicu međimurske Zajednice tehničke kulture, bit će predstavljene članice te upriličena izložba Astrononskog društva Vega. Velika proslava održat će se pod pokroviteljstvom Međimurske županije. 
Zajednica tehničke kulture Međimurske županije broji 16 udruga, a svoj rad temelji na razvoju i edukaciji mladih

– Ponosan sam na njihovo djelovanje na razvoju tehničke kulture uz usporedno uvođenje mladih u svijet tehnike i inovacija. Ujedno je to jedna pretpostavka za cjeloživotno učenje – rekao je župan.

11 članova Zajednice tehničke kulture Međimurske županije primilo je povelje za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u povodu 70. obljetnice organiziranog rada u tehničkoj kulturi.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Selnici godinama radi ilegalni kafić, a goste prima i tijekom zabrane zbog korone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kafić bar pijenje alkohol
Foto: Ilustracija

Mještani Selnice, u Međimurju, godinama se žale na ilegalni kafić koji radi u njihovu mjestu.

Cijeli slučaj završio je s pravomoćnom sudskom presudom, no ilegalni kafić radi i dalje, barem tako tvrdi načelnik Selnice Ervin Vičević, a piše dnevnik.hr.

Kafić koji i inače radi ilegalno nastavio je raditi i za vrijeme zabrane tijekom epidemije koronavirusa.

– Već više od dvije godine vodimo bitku protiv ilegalnog kafića koji u mjestu vodi Marijan Krajačić. Kafić ne samo da radi ilegalno, bez ikakvih papira i dozvola, već radi unatoč koroni i odlukama Stožera o zabrani rada kafića – ispričao je načelnik Selnice Ervin Vičević.

– Brojni mještani prijavljivali su taj problem policiji, no vlasnik kafića rekao bi da se ljudi kod njega privatno okupljaju i policija tu nije mogla ništa”, rekao je mještanin Selnice koji je želio ostati anoniman.

Lokal se nalazi u prizemlju obiteljske kuće, radi na crno bez kase i bez dozvola, a tamo se okupljaju i lokalni moćnici te policajci.

Načelnik Selnice sve je fotografirao te slučaj prijavio policiji i međimurskome Stožeru. Policija je uz inspektore u svibnju obavila nadzor te utvrdila kako je vlasnik počinio prekršaj iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Temeljem prijave Državnog inspektorata, prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu donio je krajem listopada presudu kojom je vlasnik proglašen krivim za obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti te je kažnjen s 10.000 kuna.

Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, ilegalni kafić i dalje radi.

– Nek’ načelnik priča što god hoće – rekao je prozvani vlasnik novinarima kad su ga nazvali.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine sjever Hrvatske se uključio u međunarodnu akciju zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Goran Čižmešija, privatna arhiva

Protekle nedjelje, 17. siječnja, održana je akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica. Već 23 godine zaredom u akciju je uključena i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– I upravo je sjeverna regija prepoznata kao lokalitet s najviše ptica. Posljednjih godina imamo odličnu suradnju s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimurska priroda“, Javom ustanovom za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gimnazijom Varaždin, uz sve veći interes volontera i studenata PMF-a iz naše regije – otkriva Goran Čižmešija, koordinator akcije za sjevernu Hrvatsku i aktivist ZEU “Senjar”.

A da se za održavanje ove međunarodne akcije u Hrvatskoj ne treba brinuti u budućnosti, najbolje potvrđuje primjer sudjelovanja sedmogodišnjeg Jaše Bušića iz Varaždina koji se spremno dohvatio dalekozora i tako pripomogao u prebrojavanju ptica na terenu.

Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, kada su sve ptice vodarice na svojim zimovalištima pa je samim time i njihova koncentracija najveća. Ptice tijekom siječnja još nisu započele s proljetnom seobom te se tako izbjegava mogućnost eventualnoga dvostrukog prebrojavanja.

U iščekivanju ovogodišnjih rezultata podsjetimo na prošlogodišnje. Prebrojavanje ptica 2020. godine u Hrvatskoj održano je na 329 lokaliteta. Sudjelovalo je više od 120 volontera, a prebrojane su ukupno 179.723 ptice, od čega 173.656 vodarica. Najbrojnije vrste bile su divlja patka, liska i lisasta guska, dok su lokaliteti s najviše ptica bili područja Donje Dubrave, Pakre i Stobreča.

Nastavite čitati