Povežite se s nama

Međimurje

Za njih su godine samo broj!

Objavljeno:

- dana

DOM ZA STARIJE ČAKOVEC

Veselo druženje priređeno je u Domu za starije i nemoćne u Čakovcu povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Međimurskoj županiji.

Tamošnji korisnici Doma s ravnateljicom Šteficom Martinez pripremili su bogat kulturni program kojim su okupili mnogobrojnu publiku, ali i goste, među kojima je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Prvi plan

– Ovaj dan obilježava se s ciljem podizanja svijesti o izazovima i problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću. Ovaj dom mnogima je postao drugi dom i obitelj, jedna zajednica u kojoj se osigurava životni okoliš prilagođen svakome – rekla je ravnateljica te zahvalila svima na odazivu.

Međimurski župan istaknuo je da će Županija i dalje aktivno sudjelovati i nizom mjera podupirati podizanje kvalitete života starijih osoba.
– Briga o starijim osobama nije samo i ne smije biti samo briga ravnateljice ili zaposlenika koji ovdje rade ili bilo kojeg pojedinca, to mora biti briga cijele zajednice. Nama su vrlo važni uvjeti koje imate ovdje u svom domu, stoga ćemo u skoro vrijeme i adaptirati ovu zgradu, za koju smo prijavili projekt energetske učinkovitosti – rekao je međimurski župan te zahvalio na domaćinstvu i toploj dobrodošlici.

Ovaj dan proslavili su i članovi Matice umirovljenika Međimurske županije, koji su se proveli uz izložbu slika Nade Patafta, nastupe članica Zbora umirovljenika Čakovec te nagrađivanu kazališnu predstavu “I to je život” u izvedbi Kulturno- umjetničke udruge “Lipa” iz Gornjeg Mihaljevca.

Svečanost je otvorila zamjenica župana, koja je istaknula da je treća životna dob ujedno i najljepša životna dob te da upravo članovi Matice svima to svakodnevno dokazuju mnogobrojnim aktivnostima, radovima, plesovima po trgovima, druženjima, glumom i mnogim drugim događanjima koje nerijetko i sami uspješno organiziraju.

– Često se zajedno družimo i nema nijedne manifestacije bez osoba treće životne dobi, za koju smo se svi složili da vrijedi izraz – najbolje životne dobi. Pokazujete kako su godine samo broj i koliko nam može biti lijepo u životu – dodala je zamjenica.

Sve je pritom pozdravila i Nada Lovrec, predsjednica Matice umirovljenika Čakovec.
– Željela bih skrenuti pozornosti na probleme osoba treće životne dobi, koje ne dobivaju dovoljno pažnje, a imaju najviše znanja, mudrosti i iskustva. Teško im je kad ih se zapostavi, stoga pomognite im, zato im dozvolite da vam prenesu te vrline kako se ne bi osjećali izopćeno, oni su tu da vas uče, jer na vama mladima svijet ostaje – rekla je Lovrec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje