Povežite se s nama

Međimurje

Za njih su godine samo broj!

Objavljeno:

- dana

DOM ZA STARIJE ČAKOVEC

Veselo druženje priređeno je u Domu za starije i nemoćne u Čakovcu povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Međimurskoj županiji.

Tamošnji korisnici Doma s ravnateljicom Šteficom Martinez pripremili su bogat kulturni program kojim su okupili mnogobrojnu publiku, ali i goste, među kojima je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Prvi plan

– Ovaj dan obilježava se s ciljem podizanja svijesti o izazovima i problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću. Ovaj dom mnogima je postao drugi dom i obitelj, jedna zajednica u kojoj se osigurava životni okoliš prilagođen svakome – rekla je ravnateljica te zahvalila svima na odazivu.

Međimurski župan istaknuo je da će Županija i dalje aktivno sudjelovati i nizom mjera podupirati podizanje kvalitete života starijih osoba.
– Briga o starijim osobama nije samo i ne smije biti samo briga ravnateljice ili zaposlenika koji ovdje rade ili bilo kojeg pojedinca, to mora biti briga cijele zajednice. Nama su vrlo važni uvjeti koje imate ovdje u svom domu, stoga ćemo u skoro vrijeme i adaptirati ovu zgradu, za koju smo prijavili projekt energetske učinkovitosti – rekao je međimurski župan te zahvalio na domaćinstvu i toploj dobrodošlici.

Ovaj dan proslavili su i članovi Matice umirovljenika Međimurske županije, koji su se proveli uz izložbu slika Nade Patafta, nastupe članica Zbora umirovljenika Čakovec te nagrađivanu kazališnu predstavu “I to je život” u izvedbi Kulturno- umjetničke udruge “Lipa” iz Gornjeg Mihaljevca.

Svečanost je otvorila zamjenica župana, koja je istaknula da je treća životna dob ujedno i najljepša životna dob te da upravo članovi Matice svima to svakodnevno dokazuju mnogobrojnim aktivnostima, radovima, plesovima po trgovima, druženjima, glumom i mnogim drugim događanjima koje nerijetko i sami uspješno organiziraju.

– Često se zajedno družimo i nema nijedne manifestacije bez osoba treće životne dobi, za koju smo se svi složili da vrijedi izraz – najbolje životne dobi. Pokazujete kako su godine samo broj i koliko nam može biti lijepo u životu – dodala je zamjenica.

Sve je pritom pozdravila i Nada Lovrec, predsjednica Matice umirovljenika Čakovec.
– Željela bih skrenuti pozornosti na probleme osoba treće životne dobi, koje ne dobivaju dovoljno pažnje, a imaju najviše znanja, mudrosti i iskustva. Teško im je kad ih se zapostavi, stoga pomognite im, zato im dozvolite da vam prenesu te vrline kako se ne bi osjećali izopćeno, oni su tu da vas uče, jer na vama mladima svijet ostaje – rekla je Lovrec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!