Povežite se s nama

U fokusu

Za nove zgrade FOI-ja 25 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠNI KAMPUS VARAŽDIN

Do sredine srpnja trebao bi biti gotov glavni projekt za drugu fazu Sveučilišnog kampusa Varaždin koja obuhvaća izgradnju nove zgrade Fakulteta organizacije i informatike na prostoru bivše Glazbene škole koja se sastoji od četiri objekta prostorno povezanih središnjim komunikacijskim dijelom.

Riječ je o investiciji vrijednoj skoro 25 milijuna eura koja bi do listopada ove godine trebala imati svu dokumentaciju nužnu za gradnju, dok bi se natječaj za izvođača radova raspisao tijekom sljedeće godine.

Konzultanti JASPERS

– Idejni, glavni i izvedbeni projekt financiraju se iz kreditnih sredstava Sveučilišta u Zagrebu. Očekujemo da ćemo samu izgradnju financirati iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost Europskog fonda za regionalni razvoj 2014. – 2020. budući da smo od 2012. vrlo visoko na indikativnoj listi projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kategoriji Obrazovna infrastruktura – visoko obrazovanje. Ministarstvo iz mjeseca u mjesec prati naš rad, odnosno kako napredujemo s pripremom projekta, a projekt kampusa dobio je i stručnu pomoć konzultanata JASPERS. Ako sve to uzmemo u obzir, može se reći da na razini Sveučilišta u Zagrebu upravo projekt druge faze varaždinskog sveučilišnog kampusa ima najviši stupanj pripremljenosti dokumentacije za realizaciju i samim time najizgledniji je za financiranje iz strukturnih fondova – naglašava Nina Begičević Ređep, prodekanica FOI-ja, govoreći o projektu za koji Deloitte radi studiju izvodljivosti zajedno sa stručnjacima FOI-ja.
Od gotovo 25 milijuna eura potrebnih za izgradnju novog kompleksa FOI-ja, koji je jedan od najvećih projekata na području sjeverozapadne Hrvatske, očekuje se da će se iz infrastrukturnih fondova EU bespovratno dobiti 85 posto, a 15 posto osigurava država i investitor.

Najviši stupanj pripremljenosti na Sveučilištu u Zagrebu

– U drugim zemljama EU najčešći je model u kojem država osigurava 10 posto, a 5 posto investitor. S obzirom na to da je naš projekt dobro ocijenjen te napreduje u skladu s hodogramom, kao i da imamo podršku naših partnera, vjerujemo da ćemo osigurati potrebno sufinanciranje – smatra prodekanica FOI-ja.
U prilog dobre suradnje s lokalnom zajednicom, odnosno Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, navodi da je FOI-ju lani darovano zemljište, odnosno kompleks bivše Glazbene škole na kojem će se graditi objekti druge faze Sveučilišnog kampusa Varaždin. Naime, vlasništvo nad zemljištem je nužni preduvjet za apliciranje na strukturne fondove.

Prostori za laboratorije

Kada bude izgrađena, nova zgrada FOI-a imat će bruto površinu od 15.800 četvornih metara, što je skoro četiri puta više nego u staroj zgradi u Pavlinskoj.
– Na Korzu, naravno, ostaje sjedište našeg fakulteta koji ima 3.300 studenata i 125 zaposlenika. S obzirom na to, jasno je da nam prostor jako nedostaje. Nastava se gotovo svaki dan održava do 20 sati, dok gotovo da nemamo mjesta za naše istraživačke laboratorije koji se nalaze u podrumima bez adekvatnih uvjeta – upozorava prodekanica FOI-ja.

Očekuje se da će se iz fondova EU dobiti 85 posto sredstava

Kada će FOI, uz postojeće, imati i nove prostorne kapacitete, sve dvorane bit će zauzete šest do devet sati dnevno.
– Novi kompleks zgrada, koji će se graditi na principu niskoenergetskih kuća do prosinca 2016., neće imati samo dvorane za nastavu i računalne učionice, nego i prostor za doktorante, zatim prostor za centar za podršku studentima i razvoj karijere te druge naše centre. Bit će tu i velika dvorana, odnosno aula koju ćemo davati na korištenje za događanja od javnog interesa. Uz to, imat će prostor za 16 istraživačkih laboratorija, dok sada imamo tek dva, najviše zbog toga što smo ograničeni prostorom – kaže Begičević Ređep.

Veći razvojni potencijal

I fakultetska knjižnica, koja se nalazi u podrumu, dobit će primjereniji prostor, a novim kompleksom zgrada posebice bi se trebali poboljšati uvjeti za studente FOI-ja koji ostvaruju zavidne rezultate na samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu.
– Sveučilišni kampus Varaždin, koji će pridonijeti jačanju obrazovne infrastrukture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i njezinoj integraciji u europski obrazovni i istraživački prostor, u potpunosti je u skladu sa svim dugoročnim strateškim ciljevima Europske unije definiranim u strategiji EUROPE 2020 te ciljevima i prioritetima Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2012. – 2013. te Strategije regionalnog razvoja RH 2011. – 2013., prije svega s prioritetom povećanja razvojnog potencijala hrvatskih regija kroz poboljšanje uvjeta za inovativnost, poticanje istraživanja i tehnološkog razvoja – naglašava Begičević Ređep.

Pet faza Sveučilišnog kampusa Varaždin

Projekt Sveučilišnog kampusa Varaždin, kako podsjeća, ima pet faza. Prva faza odnosi se na studentski restoran koji je u izgradnji, druga se odnosi na gradnju nove zgrade FOI-ja, a trećom će se dobiti novi kapaciteti studentskog doma. Četvrtom i petom predviđeno je širenje obrazovne infrastrukture na područje Ribnjaka gdje je urbanističkim planovima predviđen prostor za projekte u visokom obrazovanju.
– Dosta vremena je prošlo dok nam lokalna vlast nije izašla u susret darovanjem zemljišta pogodnog za gradnju. Dugo vremena govorilo se o Ribnjaku, ali tu je potrebno veliko ulaganje jer nema nužne infrastrukture, pa je bilo i upitno njegovo financiranje iz infrastrukturnih fondova. Upravo zbog toga krenuli smo s projektom urbanog kampusa koji će pridonijeti životu gradskog sjedišta kojemu već danas naši studenti daju živost, a posebice će doprinijeti unapređenju visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i cijeloj regiji sjeverozapadna Hrvatska – naglašava prodekanica FOI-ja.

Prema sveučilišnom gradu

– Prije desetak godina zabilježili smo pad interesa studenata iz drugih regija, na primjer iz Istre, juga Hrvatske ili Slavonije, za studij na FOI. To je bila posljedica otvaranja novih sveučilišta i visokih škola posvuda u Hrvatskoj, ali i ekonomske krize. S veseljem primjećujemo da interes maturanata za studiranje na FOI-ju opet raste. Prije tri godine upisivali smo maturante iz 30-ak, a prošle godine iz više od 80 srednjih škola. Osim kvalitetnih nastavnika, pretpostavka da Varaždin bude pravi sveučilišni grad je odgovarajuća infrastruktura za znanost i visoko obrazovanje i studentski standard. Zbog navedenih razloga, projekti nove zgrade FOI-ja, studentskog restorana i studentskih domova zaslužuju posebnu pažnju akademske zajednice, politike i društva u cjelini -. veli dekan FOI-ja prof dr. Vjeran Strahonja, koji smatra da je posebna vrijednost projekta Sveučilišnog kampusa Varaždin, čiji je najveći dio nova zgrada FOI-ja, u tome što je sadržajni dio rezultat vlastitih ideja i razvoja nastavnika i suradnika FOI-ja, a ne konzultanata koji u pravilu kopiraju tuđa rješenja.

Sinergija kampusa i TPV 2

FOI je suvlasnik varaždinskog Tehnološkog parka koji radi na projektu novog tehnološkog parka.
– Pratimo projekt TPV 2 i pokušavamo s njime stvoriti sinergiju. U našim novim zgradama predvidjeli smo i prostor za predinkubaciju nakon koje bi se najbolji projekti selili u TPV 2 gdje će biti inkubacija – objašnjava Begičević Ređep.
Ovo, kako dodaje, najbolje govori o čvršćoj vezi između gospodarstva i znanosti, odnosno istraživanja.
– S razlogom očekujemo da ćemo pridonijeti stvaranju većeg broja spin-off poduzeća naših studenata, doktoranata i suradnika što do sada nije bilo moguće zbog skučenosti – upozorava.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje