Povežite se s nama

Život i društvo

Za osam topličkih učenika po 300 kuna stipednije, a za 14 studenata 600 kuna

Objavljeno:

- dana

Novac stipendistima

Grad Varaždinske Toplice u narednoj akademskoj godini stipendirat će osam učenika i 14 studenata za što je osigurano 108 tisuća kuna.

Od osam učeničkih stipendija, tri će dobiti nadareni učenici, četiri  stipendije će biti dodijeljene po osnovi socijalno-ekonomskog dok će jednu stipendiju dobiti školarac  s posebnim potrebama.  Stipendisti će primati 300 kuna mjesečno.

Studenti, njih 14, će dobivati 600 kuna mjesečno jer studensti život je skuplji. 

Učenike i studente prilikom potpisivanja ugovora pozdravila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. – Dodjelom stipendija Grad Varaždinske Toplice nastoji olakšati, prije svega roditeljima učenika i studenata, financijske obveze koje zasigurno nisu male. I učenicima i studentima prvenstvena briga trebalo bi biti učenje i stjecanje novih znanja. Nadam se da smo dodjelom stipendija uspjeli barem u jednom dijelu smanjiti brige kako platiti sve troškove školovanje – kazala je gradonačelnica Štefanić prilikom potpisivanja ugovora.

Gradonačelnica je za slijedeću godinu najavila veći broj stipendija, a za što je i osiguran novac u još neizglasanom proračunu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati