Povežite se s nama

Novosti

Za potvrdu o ispravnosti dimnjaka 300 kuna više?!

Objavljeno:

- dana

OGORČENJE

Zašto pojedini koncesionari za obavljanje dimnjačarskih usluga u Varaždinu obrtnicima i tvrtkama potvrdu o ispravnosti dimnjaka naplaćuju 457 kuna, čak 300-tinjak kuna više nego što je propisano cjenikom dimnjačarskih usluga?

Na taj problem je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine upozorio vijećnik HDZ-a Josip Križanić. – Koncesionari u Varaždinu obilaze gospodarstvenike i obrtnike te im izdaju račune. Međutim, u Termoplinu račune ne priznaju, nego traže potvrdu o ispravnosti dimnjaka. Kada vlasnici traže potvrdu, dimnjačari im ju naplaćuju 457 kuna! O tome su obaviješteni koncesionari, Termoplin, Upravni odjel za komunal Grada Varaždina i protupožarni inspektori, ali rješenja za harač nema – upozorio je Križanić.

Banek iz Dim-sana: Slažemo se s tim da se kazne oni koji krše cjenik

O čemu se zapravo radi? – Sektor za inspekcijske poslove pri MUP-u račun za obavljenu uslugu kontrole dimnjaka ne priznaje kao ocjenu stanja dimovodne instalacije. Zakonom o zapaljivim tekućinama i plinovima propisano je da ispitni izvještaj mora sadržavati dokaz ispravnosti otvora za izgaranje i odvoda dimnih plinova. Izvještaj izdaju dimnjačari – pojašnjavaju u Termoplinu.

U tom Zakonu je navedeno da je potrošač u građevini ili dijelu građevine u kojoj se obavlja gospodarska djelatnost dužan ispitati nepropusnost i ispravnost plinske instalacije najmanje jednom u pet godina.

Međutim, prema cjeniku dimnjačarskih usluga njegova cijena nije 457 kuna.

– Cijena izdavanja izvještaja je 163,94 kuna, dok je 457,90 kuna cijena za pregled ispravnosti dimnjaka, dimovodnog priključka, priključenja ložišta, protoka zraka u prostoriji i izradu stručnog nalaza ili atesta. Takav nalaz-atest izdaje se samo kao dokaz ispravnosti na temelju čega distributer plina Termoplin pušta plinsko trošilo u rad – istaknuo je Željko Banek iz Dim-sana.

Navodi da je lani Dim-san izdao 260 izvještaja po cijeni od 163,94 kuna, kao što je i propisano cjenikom.

– Da smo svaki naplatili po 457,90 kuna, stekli bismo dodatnu zaradu od 84.960,20 kuna. Međutim, naša tvrtka se strogo pridržava cjenika, a slažemo se s tim da svako postupanje mimo cjenika i propisa treba biti sankcionirano – ustvrdio je Banek.

S obzirom na to da je cjenik donio Grad Varaždin, njihov Komunalni odjel trebao bi hitno reagirati i provjeriti tko ne poštuje propisane cijene.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje