Povežite se s nama

Međimurje

Za Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. osigurano 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo turizma objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini namijenjen javnom sektoru – jedinicama lokalne i područne samouprave – za koji je osigurano 25 milijuna kuna.

Atrakcija i motivacija

– Ulaganjem u javnu turističku infrastrukturu stvaramo novu atrakcijsku osnovu i nove motive dolaska gostiju. Osigurali smo 25 milijuna kuna za javni turistički sektor, a uz plaže, centre i infrastrukturu namijenjenu aktivnom turizmu, od ove godine sufinanciramo izradu projektne dokumentacije za javna golf-igrališta i žičare. Destinaciju, osim smještajnih kapaciteta, čine svi popratni sadržaji, cjelokupna infrastruktura, pa je stoga izuzetno važno da kontinuirano ulažemo u sve segmente koji su odgovorni za cjelokupnu turističku priču – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

– Destinaciju, osim smještajnih kapaciteta, čine svi popratni sadržaji, pa je stoga izuzetno važno da kontinuirano ulažemo u sve segmente koji su odgovorni za turističku priču – Gari Cappelli

Programom će se sufinancirati projekti uređenja morskih i ostalih plaža, nastavak izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije centara za posjetitelje i interpretacijskih centara te izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma (uređenje te označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta), uređenje i opremanje javnih sanitarija na područjima velike koncentracije turističkog prometa te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf-igrališta i žičare.

Sufinanciranje

Ministarstvo turizma sufinancirat će do 80, odnosno 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos sufinanciranja će ovisiti o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ministarstvo turizma će i ove godine sufinancirati uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta s minimalno 100.000, a maksimalno 300.000 kuna po projektu

Za sufinanciranje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara iznos se kreće od 100.000 do 800.000 kuna potpore.
Ministarstvo će i ove godine sufinancirati uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta s minimalno 100.000, a maksimalno 300.000 kuna po projektu. Nadalje, od ove godine će se sufinancirati uređenja i opremanja javnih nužnika (maksimalno do 300.000 kuna, to jest do 80, odnosno 90 posto opravdanih troškova) te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf-igrališta (minimalnim iznosom sufinanciranja od 100.000 te maksimalnim iznosom do 700.000 kuna).

Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce, objavljeno je na službenim web-stranicama Ministarstva turizma

Javni poziv otvoren je do 21. rujna. Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce, objavljeno je na službenim web-stranicama Ministarstva turizma, gdje će biti objavljeni i rezultati Javnog poziva.

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati