Povežite se s nama

Život i društvo

Za projekt sortirnice u Motičnjaku odobreno 30 milijuna kuna iz fonda EU

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin, zajedno sa još 19 drugih gradova i općina, uspješno je završio i treću fazu prijave sortirnice za dobivanje sredstava iz EU fonda. Naime, projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala i drugih materijala – sortirnica“ prošao je 3. fazu postupka dodjele i spreman je za završnu fazu odnosno popisivanje ugovora o dodjeli sredstava.

– I ovo pokazuje odličnu organizaciju kako Grada i naših partnera iz općina i gradova tako i naše tvrtke Čistoća. Premda je riječ o iznimno bitnim postrojenjima, malo je gradova u Hrvatskoj bilo spremno za prijavu, a nekima koji su se prijavili odbijene su prijave. Sortirnica je bitan dio cjelokupne strategije gospodarenja otpadom. S izgradnjom sortirnice bit će moguće smanjiti troškove ukupnoga zbrinjavanja otpada, uspostavit će se nova tehnologija i zaposliti ljudi. Zahvaljujem svim kolegama načelnicima i gradonačelnicima na suradnji, ovo je pravi put za zajednički nastup umjesto logike svatko za sebe do granice svoje općine. Ovim projektom ponovno potvrđujemo da smo po ukupnoj količini EU novca daleko najuspješniji u Hrvatskoj jer prijavitelj nije samo grad nego i gradske tvrtke, ustanove, udruge i agencija. Svi ti projekti koji idu preko grada i gradskih tvrtki i ustanova iznose preko milijardu kuna. Ovaj projekt je važan jer je riječ o gospodarskoj djelatnosti, osobito u gospodarenju otpadom. Čestitke svima – poručio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Podsjećamo, Grad Varaždin je 29. lipnja 2020. godine na otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijedloga  „Izgradnja i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala i drugih materijala“ (Referentni broj KK.06.3.1.12.) prijavio projekt izgradnje sortirnice na lokaciji Motičnjak.

Predmet projekta je izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Varaždinu, kapaciteta do 7.000 tona godišnje u jednoj smjeni, u kojem će se odvojeno prikupljeni otpadni papir, staklo, plastika, metal, tekstil i ostali materijali pripremati za ponovnu uporabu i recikliranje.

Navedeno će doprinijeti unapređenju sustava gospodarenja otpadom kroz povećanje stope uporabe i recikliranja odvojeno prikupljenog otpada te smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište na području 20 jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji koje će sortirnicu zajednički koristiti.

Time ovaj projekt predstavlja važan iskorak u razvoju tzv. bezdeponijskog koncepta sustava gospodarenja otpadom.

Prijavitelj projekta je Grad Varaždin koji je s još 19 jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije (gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko) potpisao Sporazum o izgradnji i opremanju te Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. Na tom području živi ukupno 128.105 stanovnika, kojima će se na ovaj način značajno podići standard i kvaliteta gospodarenja otpada.

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projektnog prijedloga iznosi 35.753.806,01 kuna, a projekt je ostvario i najviši dopušteni iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen (maksimalnih 85%), odnosno potpora iz EU fonda iznosi 30.390.735,10 kuna.

 

Život i društvo

Ivan Čehok se na plakatima izrazito pomladio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi izbori, nova kampanja i već dobro poznata lica. Osim međusobnih prepucavanja kandidata, neizostavni dio kampanje su i plakati.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svojim se plakatima pomladio. Je li cijela kampanja vjerodostojna kao i fotografije na plakatima, procijenite sam.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati