Povežite se s nama

Međimurje

Za rekonstrukciju Bolnice dobiveno 50 milijuna kn

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić uz prisustvo župana Međimurske županije Matiju Posavca, potpisao je u Zagrebu ugovor o dodjeli bespovratnih 50 milijuna kuna za rekonstruiranje i opremanje Županijske bolnice.

Riječ je o projektu vrijednom oko 65 milijuna kuna, tako da će se razlika od oko 15 milijuna pokriti iz proračuna Međimurske županije. Novim ulaganjem Međimurje će uskoro dobiti jednu od najmodernijih bolnica u regiji.

Tri godine

– Ovo je bez sumnje najveće ulaganje u međimursko zdravstvo u posljednjih 25 godina, s obzirom da se paralelno nabavlja oprema, rekonstruiraju odjeli, opremaju sale, ali i završava izgradnja 30 milijuna kuna vrijednog Doma zdravlja. Ovih 50 milijuna kuna je maksimalni mogući prijavljeni iznos, koji se može dodijeliti pojedinoj bolnici u sklopu ovog poziva na natječaj, a dodana vrijednost je ta da se radi o europskom novcu koji smo ponovo uspješno privukli – rekao je nakon potpisivanja ugovora, župan Posavec.

Župan Posavec uputio je poziv svim građevinskim tvrtkama da se pripreme za natječaj i pobrinu da posao ostane u  Međimurju

Ovim projektom u naredne tri godine rekonstruirat će se i dograditi objekt Paviljon 3, javnosti poznat kao “stara interna”, u koji će se smjestiti Odjel za fizikalnu terapiju, Centralna dnevna bolnica s kemoterapijom, Odjel za psihijatriju i Psihijatrijska dnevna bolnica te će rekonstruirati i obnoviti odjel Kirurgije I. Uz građevinske radove na rekonstrukciji i dogradnji objekta Paviljon 3 te rekonstrukciji odjela Kirurgije I, odjeli Županijske bolnice Čakovec će se opremiti visokokvalitetnom i suvremenom medicinskom opremom. Odmah nakon formalnog potpisivanja ugovora kreću postupci javne nabave kojima započinje rekonstrukcija.

– To je ujedno poziv svim našim građevinskim tvrtkama da se pripreme za natječaj i pobrinu da posao ostane u Međimurju – poručio je Posavec.

28 projekata

Projekt čakovečke bolnice pod nazivom “Rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije”, jedan je od 28 projekata, ukupno vrijednih 670 milijuna kuna, a koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna.

U ime domaćina potpisnike ugovora su primili potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, te ministri Gabrijela Žalac, Milan Kujundžić i Nina Obuljen Koržinek.

Projekt koji je u Međimurje donio novih 50 milijuna kuna zajednički su pripremili Regionalna razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Županijska bolnica Čakovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje