Povežite se s nama

U fokusu

Za sanaciju klizišta osigurano 5 milijuna kuna, a za obnovu cesta nešto manje od 28 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PLAN ZA CESTE

– Ova zima bila je osjetno jača što se tiče temperatura nego prijašnje te su nastale velike štete na cestama. Stoga smo bili primorani tijekom drugog i trećeg mjeseca mijenjati plan građenja – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački danas, 10. travnja, na press konferneciji održanoj u Županijskoj palači. 

Tamo je zajedno sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom prezentirao plan građenja i održavanja lokalnih cesta za 2017. godinu.

– Na inicijativu župana Štromara i Županijske skupštine, pokrenuli smo još prošle godine postupak dobivanja kredita od 20 milijuna kuna koji smo, uz odobrenje Ministarstva financija, dobili. Tijekom prvih šest mjeseci planiramo uložiti 27.824.000 kn u radove na području naše županije – rekao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački koji na području Varaždinske županije upravlja s gotovo tisuću kilometara cesta.

Ravnatelj Osonjački istaknuo je kako je zadnjih nekoliko godina proračun Županijske uprave za ceste na nivou države i Varaždinske županije pao. Raspolaže se s čak 15 milijuna manjim proračunom nego prijašnjih godina.

– Trenutno su u tijeku pregovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture u koje je uključena i Svjetska banka gdje se općenito analiziraju svi upravljači cestama na području Hrvatske. Nadam se da će se ta sredstva vratiti Županijskim upravama za ceste s obzirom da se najveći broj korisnika koristi županijskim cestama na području cijele Hrvatske, a isto i kod nas – dodao je ravnatelj Osonjački.

Radovi u Ludbregu, Sračincu, Jalžabetu…

Pojedini radovi u vezi održavanja i građenja na lokalnim cestama su u tijeku. Riječ je o investiciji na području Ludbrega u Frankopanskoj ulici, radi se i na području Sračinca, Jalžabeta, a u planu su radovi na Vinici.

– Bitno je reći da ćemo pet milijuna kuna uložiti u klizišta na području naše Županije. Još su tu radovi kod Beletinca i Presečna te spoj cijelog zapadnog dijela županije prema autocesti kojim ćemo gotovo sve neasfaltirane dionice, bitne za odvijanje prometa, završiti – rekao je Osonjački te dodao kako su u tijeku natječaji za klizišta na području Kameničkog podgorja, Bednje, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je inzistirao da se dobiveni novac uloži ravnomjerno po općinama i gradovima.

– U našoj županiji imamo četrnaest gradova i općina kojima upravlja HNS, dvanaest kojima upravlja HDZ, jednu kojom upravlja SDP i tri kojima upravlja HSS. Od ukupno svih osiguranih sredstava, 44.85% novaca ide u HDZ-ove općine i gradove, u HNS-ove ide 42.21% novaca, u SDP-ove 6.11% novaca i HSS-ove općine i gradove 6.83% novaca – objasnio je župan Štromar.

– Želim biti župan ne samo HNS-ovom načelnicima i gradonačelnicima nego svima njima i svim građanima Varaždinske županije te sam inzistirao da se ravnomjerno uloži taj novac. Radi se o 27.824.000 kuna i iznimno sam ponosan na to – zaključio je župan Štromar.

Izvor: Varaždinska županija
Foto:

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati