Povežite se s nama

U fokusu

Za sanaciju klizišta osigurano 5 milijuna kuna, a za obnovu cesta nešto manje od 28 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PLAN ZA CESTE

– Ova zima bila je osjetno jača što se tiče temperatura nego prijašnje te su nastale velike štete na cestama. Stoga smo bili primorani tijekom drugog i trećeg mjeseca mijenjati plan građenja – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački danas, 10. travnja, na press konferneciji održanoj u Županijskoj palači. 

Tamo je zajedno sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom prezentirao plan građenja i održavanja lokalnih cesta za 2017. godinu.

– Na inicijativu župana Štromara i Županijske skupštine, pokrenuli smo još prošle godine postupak dobivanja kredita od 20 milijuna kuna koji smo, uz odobrenje Ministarstva financija, dobili. Tijekom prvih šest mjeseci planiramo uložiti 27.824.000 kn u radove na području naše županije – rekao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački koji na području Varaždinske županije upravlja s gotovo tisuću kilometara cesta.

Ravnatelj Osonjački istaknuo je kako je zadnjih nekoliko godina proračun Županijske uprave za ceste na nivou države i Varaždinske županije pao. Raspolaže se s čak 15 milijuna manjim proračunom nego prijašnjih godina.

– Trenutno su u tijeku pregovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture u koje je uključena i Svjetska banka gdje se općenito analiziraju svi upravljači cestama na području Hrvatske. Nadam se da će se ta sredstva vratiti Županijskim upravama za ceste s obzirom da se najveći broj korisnika koristi županijskim cestama na području cijele Hrvatske, a isto i kod nas – dodao je ravnatelj Osonjački.

Radovi u Ludbregu, Sračincu, Jalžabetu…

Pojedini radovi u vezi održavanja i građenja na lokalnim cestama su u tijeku. Riječ je o investiciji na području Ludbrega u Frankopanskoj ulici, radi se i na području Sračinca, Jalžabeta, a u planu su radovi na Vinici.

– Bitno je reći da ćemo pet milijuna kuna uložiti u klizišta na području naše Županije. Još su tu radovi kod Beletinca i Presečna te spoj cijelog zapadnog dijela županije prema autocesti kojim ćemo gotovo sve neasfaltirane dionice, bitne za odvijanje prometa, završiti – rekao je Osonjački te dodao kako su u tijeku natječaji za klizišta na području Kameničkog podgorja, Bednje, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je inzistirao da se dobiveni novac uloži ravnomjerno po općinama i gradovima.

– U našoj županiji imamo četrnaest gradova i općina kojima upravlja HNS, dvanaest kojima upravlja HDZ, jednu kojom upravlja SDP i tri kojima upravlja HSS. Od ukupno svih osiguranih sredstava, 44.85% novaca ide u HDZ-ove općine i gradove, u HNS-ove ide 42.21% novaca, u SDP-ove 6.11% novaca i HSS-ove općine i gradove 6.83% novaca – objasnio je župan Štromar.

– Želim biti župan ne samo HNS-ovom načelnicima i gradonačelnicima nego svima njima i svim građanima Varaždinske županije te sam inzistirao da se ravnomjerno uloži taj novac. Radi se o 27.824.000 kuna i iznimno sam ponosan na to – zaključio je župan Štromar.

Izvor: Varaždinska županija
Foto:

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi Marof: na javnu tribinu o spalionici stiže i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Eko udruga „Naš zavičaj“ u srijedu, 28. rujna, održat će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 19 sati  javnu tribinu o utjecaju spalionice otpada na okoliš.

– Kao što je nekima već poznato u pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja oštro se protive tome i jako su zabrinuti. U tu svrhu smo ranije organizirali i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, te mirni prosvjed na kojem je bilo nazočno tristotinjak ljudi popraćeno medijima i TV kućama (HRT, NOVA, RTL, LAUDATO, VTV) na kojem smo ukazali na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske – ističu u Udruzi.

Dodajmo da će među govornicima na tribini biti prof. dr. sc. Slaven Dobrović i prof.dr.sc Stanko Uršić, koji će svojim stručnim znanjem upozoriti na problem spalionice u Poodrutama

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje