Povežite se s nama

U fokusu

Za sanaciju klizišta osigurano 5 milijuna kuna, a za obnovu cesta nešto manje od 28 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PLAN ZA CESTE

– Ova zima bila je osjetno jača što se tiče temperatura nego prijašnje te su nastale velike štete na cestama. Stoga smo bili primorani tijekom drugog i trećeg mjeseca mijenjati plan građenja – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački danas, 10. travnja, na press konferneciji održanoj u Županijskoj palači. 

Tamo je zajedno sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom prezentirao plan građenja i održavanja lokalnih cesta za 2017. godinu.

– Na inicijativu župana Štromara i Županijske skupštine, pokrenuli smo još prošle godine postupak dobivanja kredita od 20 milijuna kuna koji smo, uz odobrenje Ministarstva financija, dobili. Tijekom prvih šest mjeseci planiramo uložiti 27.824.000 kn u radove na području naše županije – rekao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački koji na području Varaždinske županije upravlja s gotovo tisuću kilometara cesta.

Ravnatelj Osonjački istaknuo je kako je zadnjih nekoliko godina proračun Županijske uprave za ceste na nivou države i Varaždinske županije pao. Raspolaže se s čak 15 milijuna manjim proračunom nego prijašnjih godina.

– Trenutno su u tijeku pregovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture u koje je uključena i Svjetska banka gdje se općenito analiziraju svi upravljači cestama na području Hrvatske. Nadam se da će se ta sredstva vratiti Županijskim upravama za ceste s obzirom da se najveći broj korisnika koristi županijskim cestama na području cijele Hrvatske, a isto i kod nas – dodao je ravnatelj Osonjački.

Radovi u Ludbregu, Sračincu, Jalžabetu…

Pojedini radovi u vezi održavanja i građenja na lokalnim cestama su u tijeku. Riječ je o investiciji na području Ludbrega u Frankopanskoj ulici, radi se i na području Sračinca, Jalžabeta, a u planu su radovi na Vinici.

– Bitno je reći da ćemo pet milijuna kuna uložiti u klizišta na području naše Županije. Još su tu radovi kod Beletinca i Presečna te spoj cijelog zapadnog dijela županije prema autocesti kojim ćemo gotovo sve neasfaltirane dionice, bitne za odvijanje prometa, završiti – rekao je Osonjački te dodao kako su u tijeku natječaji za klizišta na području Kameničkog podgorja, Bednje, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je inzistirao da se dobiveni novac uloži ravnomjerno po općinama i gradovima.

– U našoj županiji imamo četrnaest gradova i općina kojima upravlja HNS, dvanaest kojima upravlja HDZ, jednu kojom upravlja SDP i tri kojima upravlja HSS. Od ukupno svih osiguranih sredstava, 44.85% novaca ide u HDZ-ove općine i gradove, u HNS-ove ide 42.21% novaca, u SDP-ove 6.11% novaca i HSS-ove općine i gradove 6.83% novaca – objasnio je župan Štromar.

– Želim biti župan ne samo HNS-ovom načelnicima i gradonačelnicima nego svima njima i svim građanima Varaždinske županije te sam inzistirao da se ravnomjerno uloži taj novac. Radi se o 27.824.000 kuna i iznimno sam ponosan na to – zaključio je župan Štromar.

Izvor: Varaždinska županija
Foto:

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje