Povežite se s nama

Život i društvo

Za Skate park i četiri nova igrališta Općina Trnovec Bartolovečki osigurala 170.000 eura

Objavljeno:

- dana

Diljem Općine Trnovec Bartolovečki u tijeku su radovi na izgradnji novih dječjih igrališta, a u naselju Trnovec dovršen je novi Skate park.

Kako je prilikom obilaska radova najavila načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković četiri nova dječja igrališta u naseljima Trnovec, Štefanec i Šemovec trebala bi biti završena do kraja mjeseca, dok je u sklopu novog Skate parka predviđeno i uređenje okoliša.

Vrijednost izgradnje Skate parka procijenjena je na 60.000 eura, a čak 46.000 eura Općina je osigurala prijavljivanjem na natječaj LAG Izvora. Načelnica Vitković najavila je i daljnje proširenje parka za što je izrada projekata već naručena.

-U planu nam je javiti se na novi LAG-ov natječaj koji će biti objavljen 2024. godine. Ići ćemo u daljnje proširenje ovog prostora te bi jedan dio od sredstava osigurali za postavljanje spravi za vježbanje i za nova dječja igrala za manju djecu – rekla je Vitković.

Kao sljedeći korak Vitković navodi uređenje okoliša oko parka.

-Navoz zemlje je počeo, treba još postaviti fini sloj zemlje i posijati travu. Čim to vremenski uvjeti dozvole, mi smo spremni za završetak uređenja okoliša kako bi se to privelo svrsi i kako oko Skate parka ne bi bilo blata. Postavit ćemo i reflektore da osvijetlimo park. Sve ovisi o vremenskim prilikama, a sredstva su osigurana u proračunu Općine Trnovec Bartolovečki – izjavila je Vitković te dodala kako su predviđena sredstva i za uređenje šetnice koja će park učiniti još dostupnijim.

U Općini Trnovec Bartolovečki radi se na novim, ali i na uređenju i sanaciji starih igrališta, a završetak tih radova previđen je do kraja ovog mjeseca.

-Ukupna vrijednost nabave za sva četiri igrališta s kompletnim uređenjem je 110.000 eura, a sva financijska sredstva osigurala je Općina Trnovec Bartolovečki iz svog proračuna. Dobavljač igrala je spreman, a vjerujem da će do kraja ovog mjeseca biti postavljena sva četiri nova igrališta – dva u Trnovcu, te po jedno u Štefancu i Šemovcu – rekla je Vitković.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje