Povežite se s nama

U fokusu

Dva milijuna kuna za škole u Črešnjevu, Novom Marofu i Ivancu, Čačić ljut na ministricu Divjak

Objavljeno:

- dana

OSIGURANI NOVCI

Varaždinskoj županiji dodijeljeno je novih dva milijuna kuna.

Ugovor je u ime Varaždinske županije kao osnivača osnovnih i srednjih škola jučer u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisao župan Radimir Čačić zajedno s ministricom Gabrijelom Žalac.

Najviše novca, 1,4 milijuna kuna, za PŠ Črešnjevo

Ugovori su potpisani za sufinanciranje projekata prema programu podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u OŠ Tužno – područna škola Črešnjevo, OŠ Novi Marof i Srednjoj školi Ivanec.

– S obzirom da su natječaji raspisani 6. rujna, a već danas, 31. listopada, potpisujemo ugovore o dodjeli ukupno 42 milijuna kuna za 47 objekata diljem Hrvatske, moram istaknuti da sam jako zadovoljna i pripremljenim projektima i poslom koji je odradila administracija Ministarstva – istaknula je ministrica Žalac.

Zahvaljujući novim ulaganjima Srednja škola Ivanec dobit će novu stolariju i učionicu budućnosti

Najviše sredstava, 1,4 milijuna kuna odobreno je za Područnu školu Črešnjevo, za Srednju školu Ivanec stiže 400.000 kuna, a za OŠ Novi Marof 200.000 kuna. Zahvaljujući tome, u starom dijelu OŠ Novi Marof bit će, primjerice, uređene sanitarije, a u Srednjoj školi Ivanec će uređena stolarija, no ta će škola urediti i učionicu budućnosti.

– Ovaj ugovor vrijedan dva milijuna kuna bitno će nam pomoći u završetku projekata. U pripremi su i novi projekti za energetsku obnovu još osam škola i to za Drugu gimnaziju, Srednju školu Ivanec, OŠ Martijanec, OŠ Višnjica – Područna škola Cvetlin, OŠ Varaždinske Toplice, OŠ Novi Marof, OŠ Donja Voća i OŠ Cestica – Područna škola Lovrečan te još nekoliko manjih projekata – istaknuo je župan Čačić.

Ministrica Divjak i dalje nedostupna

Aktualni varaždinski župan i ovom se prilikom osvrnuo na suradnju s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.

– Ako će i dalje biti opstrukcija unatoč svim naporima Županije da se nađe zajedničko rješenje, projekti vezani uz obrazovanje u Varaždinskoj županiji provest će se kroz programe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – poručio je Čačić.

Izvor:
Foto: Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje