Povežite se s nama

U fokusu

Za sve putnike u brizi zbog korone: evo najnovijih informacija o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku

Objavljeno:

- dana

S obzirom na privremene zabrane, odnosno ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19, objavljujemo najnovije informacije o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku.

Naime, putnicima kojima je za ulazak u Republiku Hrvatsku sukladno Odluci Stožera Civilne zaštite RH o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske neophodan negativan molekularni (PCR) nalaz ne stariji od 48 sati, granična policija će uvesti u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 kao obveznike karantene (samoizolacije) ukoliko nemaju, odnosno ne predoče takav nalaz.

U slučaju određivanja karantene (samoizolacije), putnici su dužni najkraćim putem uputiti se do mjesta prebivališta odnosno boravišta u Republici Hrvatskoj u kojem ukoliko to žele mogu izvršiti PCR testiranje kako bi im se po dobivanju negativnog testa skratila samoizolacija. Ako se ne izvrši testiranje, karantena (samoizolacija) automatski ističe nakon 10 dana od dolaska u Republiku Hrvatsku.

Ukoliko je nakon testiranja zaprimljen negativan PCR test, zbog skraćivanja samoizolacije, isti je potrebno dostaviti na mail adresu MUP-a, koju će dobiti na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Po utvrđenim dokazima, osoba se potom briše iz evidencije obveznika karantene (samoizolacije) i o tome se povratno obavještava.

Ako je nakon testiranja na COVID-19, PCR nalaz pozitivan ili osoba razvije simptome bolesti, obavještava telefonom izabranog liječnika (ili ako osoba nema izabranog liječnika u Hrvatskoj i nalazi se u unajmljenom smještaju – hotelu, privatnom smještaju, obavještava vlasnika/organizatora smještaja koji će osobi osigurati kontakt sa zdravstvenom službom i/ili teritorijalno nadležnim epidemiologom).

Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad tri mjeseca izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene. Za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa, ne stariji od tri mjeseca ili potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika.

Iznimno, određene kategorije putnika ne moraju imati negativni PCR test na SARS-CoV-2 prilikom ulaska u RH, a pregledati ih možete na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i to na sljedećoj poveznici: https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje