Povežite se s nama

Novosti

Za toplinske kolektore i do 16.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin potiče korištenja sustava obnovljivih izvora energije

Nakon Krapine i još nekih gradova, i Grad Varaždin krenuo je s poticajima korištenja sustava obnovljivih izvora energije, točnije nabave i ugradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama.

Vlasnici objekata na području grada Varaždina, koji tom gradu imaju i prebivalište, mogu se od danas javiti na natječaj za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama za pripremu tople vode i kao potpore grijanju. Riječ je o prvom natječaju takve vrste koji je Grad Varaždin raspisao nakon što je za sufinanciranje u gradskom proračunu osigurao 530 tisuća kuna, od čega četrdeset posto uz pomoć Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ukupni troškovi nabave i ugradnje sustava sufinancirat će se s nepovratnim novčanim sredstvima u visini do 55 posto opravdanih troškova investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 16 tisuća kuna po kućanstvu, tj. projektu. To je najveće sufinanciranje obnovljivih izvora energije ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Cijene energenata rastu i poticaji su način na koji gradovi tu mogu pomoći, ustvrdila je u Gradskoj vijećnici zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević najavljujući i skori  natječaj za sufinanciranje obnove fasada i ugradnju učinkovite stolarije za obiteljske kuće.

Nepovratna novčana sredstva, kako je naglasila, bit će isplaćena isključivo za opravdane troškove nabave i ugradnje opreme sustava koji su nastali nakon 1. siječnja ove godine.

Na natječaj koji traje do 1. kolovoza, treba dostaviti dokaz o posjedovanju legalno izgrađene građevine, vlasnički list, uvjerenje o prebivalištu, izjavu o osiguranju vlastitih sredstava te prijavni obrazac.

Kod ocjenjivanja pristiglih prijava bodovat će se tehničko – ekonomska opravdanost ugradnje sustava, debljina toplinske zaštite vanjskog zida objekta,  tehničke karakteristike vanjske stolarije, postojeći sustav grijanja i hlađenja i postojeći sustav za pripremu potrošne tople vode

Pregled, ocjenjivanje pristiglih prijava i odabir provesti će povjerenstvo za provođenje javnog natječaja za sufinanciranje sustava OIE na području Grada Varaždina, dok će konačnu odluku donijeti gradonačelnik. Rezultati će biti objavljeni na službenim internetskim stranicama Grada Varaždina gdje se nalazi i cjeloviti tekst natječaja.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje