Povežite se s nama

Život i društvo

Za ugradnju solarnih elektrana i slično Varaždinska županija dodijelila 111.000 eura potpora

Objavljeno:

- dana

U atriju Županijske palače su 5. lipnja građanima uručene odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za kupnju ili ugradnju dizalica topline, fotonaponskih elektrana i drugih sustava za obnovljive izvore energije za obiteljske kuće, kao i za izradu energetskog certifikata ili glavnog projekta.

Ukupno je odobreno 111.702 eura za 161 korisnika, a putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

– Već sedmi dan nakon objave Javnog poziva bila su iskorištena sva sredstva planirana za ovu namjenu. To je za svaku pohvalu, jer pokazuje da su građani zainteresirani i ulažu u energetsku učinkovitost, u čemu ih Županija podržava i potiče. I dok smo lani sredstva povećali 60 posto, ove godine smo iz proračuna izdvojili dodatnih 10-ak posto. Potpore su se mogle ostvariti kroz tri mjere, za izradu energetskog certifikata, odnosno izradu glavnog projekta te za kupnju ili ugradnju sustava za obnovljive izvore energije. Svaki pojedinac je mogao dobiti ukupno 1700 eura bespovratnih sredstava. Gledamo li posljednje tri godine, Županija je iz proračuna izdvojila 250.000 eura, a potpore je dobilo 450 građana – izvijestio je Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Odluke je uručio župan Anđelko Stričak, koji je čestitao svim građanima koji su odlučili uložiti sredstva u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih obiteljskih kuća.

– S obzirom da je interes zaista velik, mogu već sada najaviti da ćemo sljedeće godine sredstva za poticanje građana za korištenje obnovljivih izvora energije minimalno udvostručiti, dakle povećati za minimalno 100 posto. Treba istaknuti da je na području zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije najvažniji i najveći projekt Varaždinske županije projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Općine Mali Bukovec. Uz to provodimo program DiZel – digitalno i zeleno, u sklopu kojeg na naše škole, dakle na objekte u javnom vlasništvu, postavljamo solarne elektrane. Prošle godine postavljeno ih je 13, a u ovoj godini pripremamo još desetak takvih investicija – rekao je župan Stričak.

Potporu Varaždinske županije dobio je i Neven Furjan iz Brezja Dravskog, koji je na obiteljsku kuću već instalirao solarnu elektranu.

  • Nisam se uspio prijaviti na državni natječaj, ali sam onda vidio da je Varaždinska županija raspisala Javni poziv s jako dobrom mjerom. To nam je donijelo uštedu od 1.400 eura. Na obiteljsku kuću smo instalirali solarnu elektranu snage osam kilovata, čime zadovoljavamo gotovo sve godišnje potrebe za električnom energijom u našem domaćinstvu – rekao je Neven Furjan.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje