Povežite se s nama

U fokusu

Za uklanjanje bala i vrana Habuš će tražiti pomoć Ministarstva prometa?

Objavljeno:

- dana

KOMENTAR

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) jučer je objavila zaključak kojim je obustavila postupak pokrenut još 2012. godine, a kojim su se tvrtke Babić i bivši T7 Vis žalile na tada objavljeni koncesijski natječaj za bale i natječajnu dokumentaciju navodeći da su diskriminatorni.

Takav zaključak je donesen nakon presude Visokog upravnog suda, koji je potvrdio presudu Upravnog suda u Zagrebu. Budući da je tom presudom poništeno rješenje DKOM-a iz 2012. (koji je žalbu Babića i T7 Visa odbio zbog „nedostatka pravnog interesa“),  to tijelo je moralo ponovno odlučivati o žalbi.

Ima li žalba smisla?

Međutim, postupak je obustavljen jer su obje tvrtke žalbe povukle, što je bilo i za očekivati, jer ponovno odlučivanje Državne komisije više nema smisla: koncesijski natječaj (na koji su se žalili zato što se tražilo isključivo odlaganje ili spaljivanje otpada, a ne i mehaničko-biološka obrada kao viši rang gospodarenja otpadom) odavno je proveden.

Gradsko vijeće je koncesiju još u ožujku 2013., dakle prije više od tri godine, dodijelilo najpovoljnijim ponuditeljima, zajednici CEZAR, Eko-flor plus i Komunalac Davor.

Činjenicu da su Babić i T7 Vis odustali od žalbe, a DKOM obustavio postupak koji nema smisla, gradonačelnik Goran Habuš je protumačio kao konačnu potvrdu da su „svi navodi o nezakonitosti dodjele koncesije bespredmetni“.

– Odlukama nadležnih tijela potvrđena je zakonitost postupka te je svako osporavanje zakonitosti postupka koncesije pa tako i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, određenih medija, kao i pojedinih gradskih vijećnika u cijelosti neosnovano – naveo je Habuš u priopćenju.

Zločesti Regionalni tjednik

Posebno se osvrnuo na naš tjednik. – Regionalni tjednik je ponovno izvukao iz konteksta jednu odluku te time dao mogućnost da aktualni političari (Habijan, Martinčević, Avar) bez prethodne provjere bezrazložno napadnu gradsku upravu, gradonačelnika i Povjerenstvo za praćenje rješavanja problematike baliranog miješanog komunalnog otpada, a sve u cilju vlastite promocije te na štetu Grada Varaždina – ustvrdio je.

Da nisu žalosni, navodi gradonačelnik bili bi smiješni. Navodi da smo „jednu odluku izvukli iz konteksta“. To nije bilo kakva odluka, nego presuda Visokog upravnog suda koju smo citirali, o čemu smo opširno izvijestili.

Pitamo se je li gospodin Habuš tu presudu pročitao u cijelosti? Ako nije, donosimo ju ovdje te ga molimo da ju napokon pročita.  Njegovo priopćenje je zbunjujuće i zato što, gledaju li se njegovi argumenti, ispada da su obustavom postupka pred Državnom komisijom poništeni svi navodi iz presude Visokog trgovačkog suda.    

Gradonačelnik i pročelnici sve znaju

Bilo bi odlično da je ta presuda jedini dokument koji ukazuje da koncesijom, njegovim rješenjem za balirani otpad, ne može dobiti od Fonda za zaštitu okoliša 70 milijuna kuna za uklanjanje bala. Ministarstvo zaštite okoliša se o tome izjasnilo prošli tjedan, što gradonačelnik, ako je slučajno propustio, može pročitati ovdje.

Iz najnovijeg priopćenja gospodina Habuša možemo zaključiti da je on jedini koji zna tumačiti sudske presude, očitovanja Ministarstva zaštite okoliša i Fonda, Ministarstva financija, DKOM-a i drugih.

Sve dokumente je protumačio u svoju korist. Naravno, logično je da mu je glavni argument za to da je koncesija zakonita očitovanje Ministarstva gospodarstva, a ne nadležnog Ministarstva zaštite okoliša.

Gradonačelnik i njegovi pročelnici jedini sve znaju. Čak znaju riješiti i problem vrana u Varaždinu. Evo, provjeravaju je li za to nadležno Ministarstva poljoprivrede.

Nije jasno zašto ne postupaju kao i u slučaju bala. Odgovore traže u pogrešnom Ministarstvu. Trebali su se obratiti Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, jer vrane lete, pa im to Ministarstvo možda može izdati nalog da odlete iz Varaždina.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje