Povežite se s nama

U fokusu

Za ulazak u Predsjedništvo SDP-a bori se i troje kandidata iz Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

IZBORI U SDP-u

U subotu, 19. studenoga, bit će održani izbori za predsjednika SDP-a, a u utrku je krenulo osmero kandidata.

Glavni odbor te stranke je potvrdio da su kandidati Davor Bernardić, Domagoj Hajduković, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

No potvrđeni su i kandidati za članove Predsjedništva i Glavnog odbora, „najjačih“ organa SDP-a. Za Predsjedništvo je 78 kandidata, dok su se 383 člana stranke kandidirala za Glavni odbor.

Od toga je 17 kandidata iz Varaždinske županije.

Troje ih se bori za ulazak u Predsjedništvo: Barbara Antolić Vupora iz Cestice, Livija Faić iz Varaždina i Mario Habek iz Ivanca. Oni su ujedno i kandidati za članove Glavnog odbora.

Osim njih, kandidati za članove Glavnog odbora iz Varaždinske županije su: Dubravka Biberdžić, Valentina Herceg, Mirela Ivanković, Ruža Jelovac, Ruti-Hedviga Karlović, Alen Kišić, Tatjana Kreč, Miroslav Marković, Gordana Marsenić, Dalibor Patekar, Krešimir Šalig, Štefica Španić, Nada Špoljarić i Luka Zrinski.

Konvencija varaždinskog SDP-a

U ponedjeljak će biti održana Konvencija varaždinske organizacije SDP-a na kojoj će biti utvrđeno tko će ih predstavljati na 14. Konvenciji SDP-a, 3. prosinca, na kojoj će se birati članovi Predsjedništva i Glavnog odbora.

No, jedna od točaka dnevnog reda je i informacija i aktualnoj političkoj situaciji u Gradu Varaždinu. Čini se da će raspravljati o odnosima s aktualnim koalicijskim partnerom, HNS-om. Sudeći po javno danim izjavama, HNS će, baš kao i SDP, imati svojeg kandidata za gradonačelnika Varaždina, pa se trenutno čini da se ta koalicija u Varaždinu, ali i Varaždinskoj županiji razišla.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / FACEBOOK

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!