Povežite se s nama

U fokusu

Za Varaždinske Toplice 2018. godina velikih ulaganja: napokon u realizaciju prilazne ceste do autobusnog kolodvora

Objavljeno:

- dana

USVOJEN PRORAČUN OD 23,6 MILIJUNA KUNA

– Činjenica da je prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu jednoglasno izglasan, samo potvrđuje s koliko smo ga pažnje pripremili, uključujući sve najvažnije faktore, vodeći brigu o rješavanju najvećih problema koji tište naše građane – zadovoljna je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. 

Proračun za 2018. godinu iznosi čak 23,6 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko veći iznos od ovogodišnjeg.

Promet, međunarodni projekti, Aglomeracija…

Ovakvom povećanju u jednom je dijelu pomogla i primjena novog Zakona o porezu na dohodak za jedinice lokalne samouprave. Prema novim načinima obračuna u blagajnama županija, gradova i općina ostat će daleko više novaca.

– Mi planiramo od ove porezne reforme prihodovati oko tri milijuna kuna. To je prilično oprezno predviđanje jer vjerujemo da će taj iznos biti i veći. Naime, radili smo projekcije na posljednjih pet godina koje su nam pokazale da bi se u proračun slilo i oko 4,5 milijuna kuna. Ako tako i bude lako se rebalansom proračuna pronađe prostor u koji ćemo uložiti dodatni novac – objasnila je gradonačelnica Ratković.

Svakako najveću razliku u novom proračunu čine osigurani novci za projekte. Samo za njih aktualna je gradska vlast kroz europske fondove, ministarstva i druge nacionalne institucije, osigurala oko 7,5 milijuna kuna. Zahvaljujući tim novcima započet će neke kapitalne infrastrukturne investicije koje će u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života svih građana.

– Veliki projekt koji je ova gradska vlast pripremila i s kojim će se krenuti u realizaciju je gradnja prilazne ceste s obilaznice na budući autobusni kolodvor. Projekt bi mogao dosegnuti cijenu i do 5 milijuna kuna, a financirat će ga Hrvatske ceste – rekla je Ratković

– Imamo četiri velika projekta koja uključuju radove na prometnoj infrastrukturi, a rađeni su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Čekaju nas i dva međunarodna projekta sa susjednima iz Slovenije, svaki vrijednosti od 250 tisuća eura. Nikako ne smijemo zaboraviti reciklažno dvorište za što smo osigurali oko 2,4 milijuna kuna. Veliki projekt koji je ova gradska vlast pripremila i s kojim će se krenuti u realizaciju je gradnja prilazne ceste s obilaznice na budući autobusni kolodvor. Projekt bi mogao dosegnuti cijenu i do 5 milijuna kuna, a financirat će ga Hrvatske ceste. Za projekt aglomeracije vrijedan 62 milijuna kuna, koji će se provoditi tri godine, u proračunu za 2018. godinu smo osigurali 650 tisuća kuna. Napokon ćemo završiti i grobnu kuću u Rukljevini za što je osigurano dodatnih 1,1 milijun kuna za izgradnju te uređenje prilaznih cesta – dodaje Ratković.

Veliki infrastrukturni zahvati nisu slučajnosti, s obzirom da upravo u tom dijelu Varaždinske Toplice zaostaju u odnosnu na neke druge sredine.

–  Infrastruktura je temelje svega. Ako nemate pročistač otpadnih voda, uređene prometnice i druge infrastrukturne stvari ne možete računati na rast i razvoja. Grad Varaždinske Toplice je jedan od lošije infrastrukturno uređenih gradova, tako da smo morali krenuti od temelja. Nažalost, loše se radilo proteklih 20-ak godina. Našim dolaskom na vlast pokazali smo da smo poduzetna grupa koja je spremna uhvatiti se u koštac sa svim problemima te ih rješavati na korist naših građana. Od prethodne smo vlasti naslijedili tek jedan projekt uređenja jedne ulice. Sad imamo desetak projekata i sljedeće nas godine očekuje pravi građevinski „bum“ na području Varaždinskih Toplica – zadovoljan je nakon sjednice bio predsjednik Gradskog vijeća, Franjo Prstec.

Osluškuju zahtjeve građana i odredili prioritete

Ova je godina po mnogo čemu bila specifična u političkom životu Varaždinskih Toplica. Gradski proračun je donesen tek u srpnju nakon lokalnih izbora i postavljanja nove gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Dragicom Ratković.

– Dolaskom na vlast iskoristili smo ukazano nam povjerenje kako bismo u razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora dobili što kvalitetniju sliku s terena te na taj način odredili prioritete. Svaki mjesni odbor mora imati u potpunosti riješeno infrastrukturno pitanje i od toga smo krenuli. Puno je želja, ali ne možemo svima udovoljiti odmah u prvoj godini. Mnoge projekcije i planove koje smo radili odnose se na četverogodišnji period, tako da će se sigurno svi problemi riješiti, ali treba imati i malo strpljenja. Dobra je stvar da za mnoge stvari već imamo riješenu svu potrebnu dokumentaciju, a s otvaranjem nove kalendarske i proračunske godine otvorit će se i razni novi natječaji na koje ćemo se javljati. Tako da vjerujem da ovaj iznos proračuna nije konačan već će tijekom godine još i rasti – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje