Povežite se s nama

U fokusu

Za Vatrogasni centar i proširenje kinodvorane u Vinici očekuje se čak milijun eura iz EU

Objavljeno:

- dana

BROJNI PROJEKTI U OPĆINI VINICA

– Sretan sam što će konačno, nakon svih opstrukcija od strane onih koji bi najviše trebali pomagati Općini Vinica, doći do velikoga i pozitivnog pomaka vezanoga uz zacjevljenje i rekonstrukciju ceste u Gornjem Ladanju.

Uspjeli smo konačno pokrenuti taj projekt, i to zahvaljujući direktoru Hrvatskih voda u Zagrebu – rekao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji je najavio da će, nakon okončanja javne nabave koju provodi Varkom, započeti radovi na zacjevljenju, proširenju i izgradnji nogostupa u naselju Gornje Ladanje od Tabana do Arboretuma.

Brojni projekti pred realizacijom

Riječ je o investiciji od 5,5 milijuna kuna. Uz Hrvatske vode, novce će osigurati MUP, ŽUC i Općina. Zahvaljujući toj investiciji poboljšat će se sigurnost svih sudionika u prometu.
No, nije to jedini projekt. Općina Vinica sustavno ulaže u komunalnu infrastrukturu kako bi se poboljšao standard mještana, a to pokazuju projekti koji su u planu ili se već provode na području Općine.
– Uspješno smo okončali radove na projektu sanacije nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 584.716,97 kuna. Za ovaj projekt Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo je 300.000 kuna, a ostatak Općina iz proračuna te vlasnici parcela. Uredili smo i asfaltirali ukupno četiri dionice dužine od 1,5 kilometra. Također, od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za sanaciju parkirališta i odvodnju oborinskih voda ispred zgrade Općine te za djelomičnu sanaciju Ulice Mate Rupčića dobili smo 140.000 kuna. Trenutno smo u fazi prikupljanja ponuda za izvođenje radova – otkrio je Kostanjevac. 

Najvažniji i najskuplji komunalni projekt je Aglomeracija za koju dokumentaciju imamo punih devet godina

U izradi su i dva velika općinska projekta.
– Riječ je o proširenju postojeće kinodvorane u samoj zgradi Općine te rekonstrukciji Vatrogasnog doma u Vatrogasni centar Vinica. Spomenute projekte, nakon dobivanja svih dozvola, kandidirat ćemo na EU fondove kroz Mjeru 7.4., koja je upravo za takve namjene. Očekujemo da ćemo iz EU fondova dobiti oko milijun eura – istaknuo je načelnik koji očekuje i dobivanje novca za manje projekte od Agencije za plaćanje u poljoprivredi prema mjerama ruralnog razvoja, a putem LAG Sjeverozapad, čija je Općina Vinica članica.
– Nadamo se novcima za manje komunalne projekte vrijednosti do 300.000 kuna, zatim za male tvrtke s našeg područja do 50.000 eura te za obiteljska poljoprivredna gospodarstva do 110.000 kuna, i to u iduće tri godine. Na godišnjoj razini to iznosi oko 100.000 eura – zadovoljan je Kostanjevac.
Iako su svi navedeni projekti važni za razvoj i opstanak Općine Vinica, najvažniji i najskuplji komunalni projekt je Aglomeracija.
– Riječ je o projektu vrijednom 50 milijuna kuna. Mi smo spremni, svu potrebnu dokumentaciju imamo punih devet godina i samo se čeka početak radova na projektu – istaknuo je. Općina Vinica krenula je u postupak druge izmjene Prostornog plana.
– U posljednje dvije godine zaprimili smo puno zahtjeva, i opravdanih i neopravdanih, pa smo krenuli u izmjene koje će omogućiti određene zahvate u prostoru, što će pomoći mještanima. Moram naglasiti da i tu imamo mogućnost dobivanja sredstava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 50 % troškova izrade – istaknuo je.
U završnoj su fazi je i izrada Projekta ukupnog razvoja Općine Vinica (PUR-a) za razdoblje od 2016. do 2022. godine, ukupne vrijednosti 52.500 kuna. Od tog iznosa, čak 42.000 kuna odobrila je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, dok će ostatak „pokriti“ Općina. Riječ je o strateškom razvojnom dokumentu, koji će biti donesen na prvoj sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

Od Vlade predvođene HDZ-om, samo u ovoj godini, dobili smo oko dva milijuna kuna, a u četiri godine prošle Vlade sveukupno 277.000 kuna.

Navodi da imaju i druge gotove projekte i dozvole, a jedan od njih je projekt kurije Patačić, za koju procijenjena vrijednost radova iznosi 13 milijuna kuna. S obzirom na sve to, načelnik Općine Vinica ističe da je ova godina bila dobra godina za općinu kojoj je na čelu, za što je zaslužna i potpora s državne razine.
– Zahvaljujem svim resornim ministrima iz redova HDZ-a, jer samo ove godine, od Vlade predvođene HDZ-om, dobili smo oko dva milijuna kuna, a u četiri godine prošle Vlade sveukupno 277.000 kuna. S takvom “podrškom” od države uistinu je bilo teško raditi, rješavati sve nagomilane probleme i pokrenuti nove projekte. Za općinu poput Vinice važan je kontinuitet, pa očekujem ove jeseni isto: nastavak dobre suradnje i potporu Vlade na čelu s HDZ-om kako bismo nadoknadili sve ono što su nam uskratili bivši Milanovićevi ministri iz redova HNS-a i SDP-a. Općinu Vinica i njezine mještane treba voljeti kroz nove razvojne i investicijske projekte, a ne kroz politikanstvo i iznošenje neostvarivih demagoških fraza kojima su puna usta naših županijskih političara, predvođenih županom – zaključio je Kostanjevac.

U planu je i izgradnja Reciklažnog dvorišta  

– Kako smo imali zakonsku obvezu, Općina Vinica dala je izraditi Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2016. – 2022., što je Općinu stajalo 13.000 kuna. Plan gospodarenja otpadom, nakon dobivene suglasnosti nadležnog upravnog odjela za zaštitu okoliša Varaždinske županije, također donosi Općinsko vijeće. Također, imamo u planu i izgradnju Reciklažnog dvorišta. Kroz taj projekt pokušat ćemo riješiti prikupljanje glomaznoga i građevinskog otpada, a sve to uz pomoć sredstava Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – istaknuo je načelnik Marijan Kostanjevac.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje