Povežite se s nama

Život i društvo

Za vikend u novomarofskom kraju kušajte peru i pošećite Vinskom cestom Kališće – Cicelj

Objavljeno:

- dana

Nakon uspješnih Dana vrganja u Paki stižu novi prijedlozi za dolazak u novomarofski kraj.

Pera je starinska slastica ovog kraja, a tradiciju pripremanja njeguju već dugi niz godina vrijedni članovi Etno udruge Greben iz Madžareva. Ove subote, 24. rujna, od 14 sati u Etno parku Greben održat će se natjecanje u pripremanju ove slastice od vučenog tijesta i sira, no ako i niste spremni za ovakav izazov, moći ćete naučiti kako se pera priprema i kušati je.

U Etno parku možete razgledati i etno zbirku te u prekrasnom okruženju starinskih kućica i prirode vidjeti kako se nekad ondje živjelo. Organizatori pripremaju i kratki kulturno-umjetnički program.

U nedjelju, 25. rujna, održat će se Vinska cesta Kališće – Cicelj u organizaciji KUD-a Remetinec. Ugodna šetnja vinogradarskim “bregom” iznad Remetinca započinje u 14 sati, a na punktovima domaćih udruga očekuje vas dobra kapljica, domaća hrana i prvi kesteni. I žive glazbe neće nedostajati, pa svakako planirajte posjet novomarofskom kraju ovog vikenda.

Život i društvo

Traže se idejna arhitektonska rješenja za centar “Beli kipi”, evo koliki je nagradni fond

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin u suradnji s Razvojnom Agencijom Sjever – DAN i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, u okviru EU projekta „LIFEBAUHAUSINGEurope“ provodi proces revitalizacije prostora Beli Kipi na obali rijeke Drave te je objavio Javni poziv za izradu Idejnog arhitektonskog rješenja građevina edukacijsko-sportskog centra „Beli kipi“.

Pravo sudjelovanja imaju sve stručne fizičke ili pravne osobe bez obzira na mjesto sjedišta/prebivališta. Uvjet je da je najmanje jedan od autora pojedinog natječajnog rada ovlašteni arhitekt upisan u imenik ovlaštenih arhitekata, a potiče se sudjelovanje mladih do 40 godina starosti.

Cilj je pružiti podršku mladim arhitektima te im omogućiti priliku da istaknu svoje ideje i vještine jer često donose svježu perspektivu i inovativna rješenja koja su ključna za održivi razvoj i konkurentnost u današnjoj arhitektonskoj praksi. Podrška mladima kroz ovakve inicijative, ne samo da jača njihovu poziciju na tržištu rada, nego također doprinosi društvenom i ekonomskom napretku zajednice u cjelini.

Nagradni fond iznosi ukupno 5.000,00 EUR bez PDV-a i to 1. nagrada 3.000,00 EUR, 2. nagrada 1.500,00 EUR i 3. nagrada 500,00 EUR. Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud.

Klimatske promjene i zelena tranzicija globalni su izazovi koji zahtijevaju djelovanje na lokalnoj razini. Novi europski Bauhaus (NEB) promovira pristup temeljen na mjestu i podržava inicijative malog opsega pojedinaca, susjedstava i zajednica.

Javni poziv sa svim detaljima prijave je objavljen na mrežnoj stranici Grada Varaždina

Rok za predaju dokumentacije je zaključno do 25. rujna 2024. godine do 12:00 sati.

Više o projektu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje