Povežite se s nama

Međimurje

Za više od 1.250 prvašića prvi dan škole počeo nezaboravnom dobrodošlicom

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠILE FERIJE

U osnovnim školama na području Međimurja u ponedjeljak je prigodnim igrokazima, priredbama i dobrodošlicom počela nova školska godina i za prvašiće. 

Prvi dan škole važan je događaj za svakog đaka prvaka koji u obrazovnim ustanovama uz usvajanje znanja i radnih navika stiče i nove prijatelje.

Nije se štedilo

Iako će se točan broj osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su sjeli u klupe, te razrednih odjeljenja znati nakon što budu završene sve raspodjele, broj učenika trebao bi biti na naivo prošlogodišnjeg. Naime, kako doznajemo od Alena Kajmovića, pročelnika Ureda župana, nastavu je počelo pohađati 9.600 učenika osnovnih i 4.400 učenika srednjih škola.

– U prošloj školskoj godini imali smo četiri nova razreda, te 1.251 prvašića, što je 70 više nego u školskoj godini 2014./2015. Besplatan prijevoz, osim osnovnoškolaca, ujedno je osiguran za sve srednjoškolce i po tome smo jedinstveni u zemlji – naglasio je Kajmović dodavši kako će sve računice biti jasnije nakon što se prikupe podaci po školama.

Na području Međimurja asistenti su uvedeni i u sve predškolske ustanove, za 30 vrtićara

Podsjećamo, srednjoškolci u Međimurju i dalje imaju u potpunosti financiran prijevoz. Potvrdio je to u četvrtak župan Matija Posavec.
– Cijelo smo se ljeto intenzivno bavili pripremom nove školske godine i provedbom projekata po kojima smo jedinstveni u Hrvatskoj, da bi sve bilo spremno za naše osnovnoškolce i srednjoškolce prije prvog dana nastave. Ono što je najvažnije je to da od ponedjeljka svi školarci imaju potpuno financirani prijevoz iz javnog proračuna. Osnovnoškolci imaju udžbenike, riješeni je projekt asistenta u nastavi, a od 1. listopada pomoćnike imaju i predškolska djeca – naglasio je međimurski župan.

Prvi u Hrvatskoj

Inače, učenici koji pohađaju škole u drugim županijama imaju djelomično sufinanciran prijevoz, te je njima financiran prijevoz unutar Međimurske županije, a izvan županije će morati financirati roditelji.

– Razlog je jasan, moramo štiti interese naše županije i naše obrazovanje i škole, te ne smijemo dozvoliti da nam učenici odlaze u druge županije na školovanje, posebice ukoliko određeni program postoji u Međimurju – ističe pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec.

Za potrebe obrazovanja i ulaganja u školstvo Međimurska županija izdvaja više od 40 posto sredstava proračuna, radeći po načelu da se samo ulaganjem u mlade stvara nova vrijednost, zalog za napredak sredine, ali i društva u cjelini. Primjerice, kao jedina županija u Hrvatskoj, uz samo Grad Zagreb, svim osnovnoškolcima osigurava udžbenike u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Ostvarila je suradnju obrazovanja s tržištem rada na način da je pokrenut jedinstveni model prema kojem se usklađuju potrebe gospodarstva s upisnim kvotama. Tu je i stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zvanja u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom. Također, za oko 2.400 studenata isplaćene su jednokratne potpore, a uz učeničke i studentske kredite, dodjeljuju se i stipendije za djecu hrvatskih branitelja. Osigurani su i asistenti u nastavi od prvog dana škole, a kao prvi u Hrvatskoj, asistenti su uvedeni i u vrtićima. Odnosno, svako dijete koje u Međimurskoj županiji treba asistenta, istog će i dobiti prvog dana nastave. Kao i prošle godine, tako je svih 52 školaraca i 49 asistenata moglo mirno dočekati novu školsku godinu. Osim samim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, podrška je dana i nezaposlenim osobama registriranima na tržištu rada, pa je angažirano 52 asistenata. Odlukom Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je godine međimurski projekt uspješno prošao fazu procjene kvalitete, te su slijedom toga za tu svrhu dobivena sredstva u iznosu od 2.316.977 kuna.

Čeka se Zakon

Županija inače već petu godinu provodi ovakav projekt u suradnji s partnerima, 20 osnovnih i jednom srednjom školom. Jedinstvenim, pak, modelom vrijednim milijun kuna, Međimurska je županija asistente uvela i u sve svoje predškolske ustanove, za 30 vrtićara. Time je samo još jednom dokazala da sustav prilagođava djetetu, a ne dijete sustavu. Prema riječima župana, međimurski će model poslužiti kao predložak za onaj koji se radi na nivou Hrvatske.

 

U školske je klupe sjelo 9.600 učenika osnovnih i 4.400 učenika srednjih škola, točan broj se još utvrđuje

– Taj će projekt provesti organiziranom prijavom na natječaj čim on bude otvoren, ali i sufinanciranjem kako Županije tako i Općina te Gradova, no ni tu se ne staje. Već smo pokrenuli inicijativu kategorizacije djece predškolske dobi na nivou Hrvatske. Naime, u ovim trenucima taj sustav ne postoji. Time će se ta snimka stanja ugraditi u zakonske elemente kako bi se prema istoj, ali i našem već postojećem modelu i država uključila u financiranje asistenata u vrtićima – zaključio je župan Posavec.

Vožnja besplatna trideset dana i za one “bez papira“

Kako bi ostvarili besplatan prijevoz učenici prvih razreda moraju u svojim školama podići potvrdu da imaju pravo na besplatan prijevoz.
– Škole ispunjavaju prvi dio potvrde, dok roditelji drugi dio, te s tom potvrdom učenici dolaze u prometni ured. Učenici 2., 3., i 4. razreda ne trebaju donositi potvrde ni slike jer postoje u sustavu – naglasio je Davor Tkalec, voditelj Prometnog ureda i Autobusnog kolodvora Čakovec, te dodao kako je cijena iskaznice na godišnjoj razini 100 kuna, što je ujedno jedini trošak roditeljima.

Pojasnio je da se prvih mjesec dana učenici mogu voziti potpuno besplatno, “dok se sav administrativni posao ne obavi do kraja“. U srednjim školama Međimurja ukupno se prijevozom koristi oko 3.700 učenika. Podsjećamo, Međimurju je pronađen model u kojem su se i prijevoznici, svi s područja županije, sami odrekli dijela zarade u ime djece. To je korak koji u kućnim budžetima roditelja ostavlja na godišnjoj razini u prosjeku 1.500 kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje