Povežite se s nama

Međimurje

Za zdravo i sigurno pogranično područje

Objavljeno:

- dana

U okviru sudjelovanja na projektu 2SoKroG, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA bila je domaćin „peer review“ događanja, odnosno procesa stručne procjene na kojem su sudjelovali hrvatski i slovenski predstavnici projektnih partnera, predstavnici centara za socijalnu skrb, zavoda za zapošljavanje, društvenih poduzeća, jedinica lokalnih i regionalnih samouprava te ostali stručnjaci iz područja socijalne politike.

Potpora

Nakon što je u prosincu prošle godine u Ormožu održan prvi takav događaj, isti su se sudionici još jednom okupili u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje da bi evaluirali rezultate te ih iskoristili kao podlogu za pripremu smjernica u izradi modela na području javnih usluga socijalne aktivacije ranjivih ciljnih skupina.

Prisutnima se u ime domaćina obratila Ana Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e. Istaknula je da je njihov zadatak uhvatiti se ukoštac s problemima u različitim segmentima – od poduzetništva, poljoprivrede i turizma, preko zdravstva, pa sve do socijalne politike. Upravo se kod ovakvih projekata, dodaje Kralj, oslanjaju na europsku teritorijalnu suradnju kao jedan od mehanizama financiranja.

– Interreg program REDEA koristi u šest od 16 projekata koji su trenutno u provedbi, a partnerstva su izuzetno korisna jer od drugih država i regija možemo učiti: upravo sa Slovenijom imamo mnogo dodirnih točaka – zaključila je.

U ime Međimurske županije prisutne je pozdravio župan Matija Posavec, uz riječi potpore projektu koji, kako kaže, potencira potrebu za većom solidarnošću i boljom kvalitetom života u našim sredinama.

– Ovaj projekt pomaže skupinama ljudi koje su marginalizirane i teže se probijaju kroz život. Još jedan benefit je taj da se to čini europskim sredstvima, a povrh svega svi dionici razvijaju vlastite kompetencije. Vjerujem da ima mnogo pozitivnih primjera i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Centar za socijalnu skrb Čakovec i udruge civilnog društva koje promiču prava osoba s invaliditetom sjajno rade svoj posao, a javni sektor u okviru Javne ustanove REDEA-e te ostalih stručnih službi tome daje pečat s temeljnim ciljem zajedničkog stvaranja optimističnije, zdravije i društvenije sredine – naveo je župan Posavec.

Projekt 2SoKroG vrijedan je nešto više od 4.200.000 kuna, a u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije i Javna ustanova za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje