Povežite se s nama

Međimurje

Žaba te je vkanila!

Objavljeno:

- dana

Zanimljiva pučka meteorologija

Pretkazivanje vremenskih prilika pomoću procjene vremenskih prilika pojedinih dana i njihova projekcija na druge dane ili duži vremenski period u godini česta je pojava u tradicijskoj kulturi. Za mjesec ožujak oduvijek se smatralo da je spoj proljeća i zime.

Prema narodnom vjerovanju, naznaka toplijih dana trebao je biti izlazak gmazova na blagdan Svetog Grgura tj. Grgurevo koje se slavi 12. ožujka. Govorilo se da “Grgur vun pušča žabe i kače”. Glasanje žabe na Grgurevo bio je predznak dobe poljoprivredne godine.

Također se vjerovalo se da će osobe koje su žabu na Grgurevo čule natašte imati problema s bolestima probavnog sustava. Govorilo se: “Žaba te vkanila, čreva te buju bolela!”

“Kakvo vrijeme svetih 40 mučenika daje, tako 40 dana traje!”

Već se na blagdan Svijećnice, u veljači, pokušalo predvidjeti vremenske prilike za blagdan Blagovijesti koji se slavi 25. ožujka. Svijećnicom je do obnove liturgijskog kalendara završavalo božićno vrijeme.

U kajkavskom govornom području za blagdan Blagovijesti uvriježio se naziv Sudovenica.

U Madžarevu kod Novog Marofa zabilježena je sljedeća izreka: “Ak’ na Svečnicu sonce luče, na Sudovenicu sneg fruče!” Sunčana Svijećnica pretkazuje pojavu snijega na blagdan Blagovijesti. Spomenimo da je ovogodišnja Svijećnica bila sunčana.

Dakle, ostaje nam čekati Blagovijest da vidimo hoće li se pučko predviđanje vremena ostvariti.

Drugi važniji blagdan po kojem se može procijeniti vrijeme ožujka i jednog dijela travnja je blagdan Četrdesetorice svetih mučenika koji se slavi 10. ožujka. U Podrutama kod Novog Marofa zabilježena je narodna izreka o tom blagdanu: “Kakvo vrijeme svetih četrdeset mučenika daje, tako četrdeset dana traje!”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!