Povežite se s nama

U fokusu

Zaboravljeni: moraju štedjeti baš na svemu, a nedostaje 51 radnik

Objavljeno:

- dana

Dom za starije i nemoćne Varaždin

Nakon punih 12 godina smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin je poskupio

Ovisno o vrsti smještaja, cijene su još u ožujku povećane od pet do deset posto, tako da sada smještaj u dvokrevetnoj sobi iznosi 1.944 kune, a smještaj u jednokrevetnoj sobi na Odjelu pojačane njege 3.045 kuna. Međutim, pitanje je dokad će te cijene, koje su još uvijek prihvatljive umirovljenicima iz Varaždinske županije, biti na snazi.

Nepredviđeni troškovi

U Domu umirovljenika, čiji osnivač je Varaždinska županija, cijena smještaja je niža nego u domovima prihvatnih osnivača zahvaljujući tome što se poslovanje Doma s oko 25 posto podupire iz državnog proračuna. Međutim, od 2010. godine proračun Doma je sve manji: u ovoj godini za čak dva milijuna kuna! Budući da je istovremeno došlo do poskupljenja energenata i hrane, Dom je uveo mjere štednje i prošlu godinu uspio još i dobro završiti, s ukupnim minusom od oko 300.000 kuna.
– Plaće i druga novčana davanja su propisani, tako da je to fiksna stavka. No racionalnije smo trošili materijal i sredstva za čišćenje te higijenske potrebe, a pazili smo i na troškove grijanja te potrošnju svih drugih energenata. Prilagodili smo i jelovnike nastojeći zadovoljiti sve nutricionističke vrijednosti. Dakle, štedimo gdje god je moguće, a da usluga ostane kvalitetna – rekla je ravnateljica Vesna Vidović-Oreški.

Cijene od ožujka više 5 do 10 %: smještaj u 2-krevetnoj soba košta 1.944 kune

Da je rezultat poslovanja solidan, zaključili su i članovi Upravnog vijeća. – U vrlo složenim uvjetima poslovanja, uz smanjen proračun i povišenje cijena energenata i hrane, ustanova je u 2012. godini uz plansko i štedljivo poslovanje ostvarila manjak prihoda. No kako je zadan i smanjen proračun za ukupno milijun kuna u dvije prethodne godine, a nepredviđeni radovi vezani za Državni inspektorat i obvezu isplate materijalnih prava radnika nametnuti i nešto o čemu ustanova ni Upravno vijeće nisu mogli odlučivati, niti izbjeći, ostvaren financijski rezultat je solidan – naveli su.
Po nalogu Državnog inspektorata Dom je morao sanirati i rekonstruirati kotolovnice. Na to je otišlo više od 180.000 kuna. Sukladno uputama resornog ministarstva, nisu planirali ni isplatu regresa zaposlenicima prošle godine, ali su ih sukladno kolektivnom ugovoru i kasnijem dogovoru Vlade i sindikata morali isplatiti, za što je utrošeno oko 126.000 kuna.

Neizvjesnost…

No čini se da su zaposlenici Doma itekako zaslužili regres. Na kraju prošle godine u toj je ustanovi, u kojoj je smješteno 360 korisnika, bilo zaposleno 94 stalnih radnika, daleko manje nego što je potrebno. Prema Pravilniku o broju radnika u ustanovama socijalne skrbi u varaždinskom Domu nedostaje čak 51 djelatnik!
– Unatoč potrebama Doma, kod izrade prijedloga financijskog plana za ovu godinu upućenog resornom ministarstvu sukladno njihovim smjernicama i odluci Vlade o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje domova u 2013., nismo mogli tražiti sredstva za nova zapošljavanja. Stoga radnici Doma uz velike napore i postojeće kadrovske normative nastoje korisnicima pružiti što kvalitetniju uslugu uz ionako velika očekivanja korisnika i njihovih srodnika – navela je ravnateljica još u izvješću o poslovanju za prošlu godinu.
Nedostaju im socijalni radnici, fizioterapeuti, pomoćni kuhari, radnici drugih struka, čak osam čistačica! Ipak, najveća je potreba za njegovateljima i medicinskim sestrama. Sada o 360 korisnika, od kojih je točno polovica nepokretna ili polupokretna, skrbi svega 15 sestara i 22 njegovatelja. Prema Pravilniku, u Domu bi trebalo raditi još sedam sestara i čak 14 njegovatelja. Budući da resorno ministarstvo izrađuje novi Pravilnik, za očekivati je da će smanjiti postojeće normative koji nikada nisu zaživjeli. No teško je očekivati da će i po novim propisima u Varaždinu biti dovoljno medicinskih sestara i njegovatelja.

Vesna Oreški Vidović: Noću dežuraju dvije medicinske sestre. Pogreške su realna mogućnost

– Tijekom noći dežuraju dvije medicinske sestre koje doslovno jure po sva četiri kata Doma, od Odjela pojačane njege do stambenog dijela i depadanse pa opet natrag. U takvoj situaciji se može svašta dogoditi i pogreške su realna mogućnost – realna je Vesna Vidović-Oreški.
U Varaždinskoj županiji, koja je osnivač Doma, pitali smo jesu li od resornog ministarstva zatražili dopuštenje za zapošljavanje barem dijela potrebnih radnika.
– Sufinanciranje države je smanjeno, kao i cjelokupni proračuni linearno svim domovima u Hrvatskoj, pa tako i našem Domu. No prilikom donošenja planova za poslovanje Doma, tražilo se od resornog ministarstva povećanje uz detaljnija obrazloženja. Tako i sredstva za nova najnužnija zapošljavanja – odgovorili su.
Ove godine Ministarstvo socijalne politike i mladih zahtjevu nije udovoljilo, a pitanje je što će biti dogodine kada bi na snagu trebao stupiti novi Zakon o socijalnoj skrbi. Ministrica Milanka Opačić je najavila da će u domovima za starije, koji će zadovoljiti propisane uvjete, cijene smještaja biti iste, što bi vrijedilo i za privatne domove, prenijeli su nacionalni mediji. Međutim, na koji način će sredstva biti raspodijeljena i koliko će ih uopće biti na raspolaganju, zasad nije poznato.

Nema novca za dogradnju

– Postoje planovi i upravo se prije nekoliko godina započelo s pripremom dokumentacije za dogradnju varaždinskog Doma, uz idejno rješenje, izrađeni su glavni i izvedbeni projekt. Međutim, uz nedostatak financijskih sredstava treba imati u vidu vlasništvo objekta u kojem Dom obavlja djelatnost. U tijeku je daljnja priprema dokumentacije i sagledavanje mogućnosti za apliciranje na EU fondove. Uz to, svakako treba istaknuti da u našoj županiji ima mnogo privatnih domova koji također nude kvalitetni smještaj te većinom imaju slabo popunjene kapacitete, a duga lista čekanja u županijskom domu samo je pokazatelj da ljudi mogu birati. U stvarnoj i hitnoj potrebi mogu svoje najbliže zbrinuti u nekim od privatnih domova – ističu iz Županije.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Alarmantno: Uzgajivačima krava muzara mlijeko postaje bezvrijedna roba!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzgajivačima muznih krava mlijeko definitivno postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, rast cijena stočne hrane još lani je prouzročio stagnaciju i pad proizvodnje mlijeka, kao i broja isporučitelja.

Da je ekonomska uspješnost uzgoja mliječnih pasmina goveda Sizifov posao za malobrojne preostale farmere, za Regionalni tjednik potvrdio je Stjepan Bistrović. Štoviše, od vlasnika jedne od najmodernijih hrvatskih farmi, na kojoj krave muzu i hrane roboti, doznajemo da ni najnoviji potezi Vlade neće utjecati na proizvodnju mlijeka.

Nedostatne potpore

– U odnosu na prošlu godinu, cijene kukuruza u zrnu porasle su sa 70 do 90 lipa na čak 1,70 kuna za kilogram. Slično je i s ječmom, plaćali smo ga 0,80 lipa po kilogramu, a tržišna cijena mu je ove godine narasla na 1,40 kuna. Uzgajivačima mlijeko zapravo postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, prosječna cijena litre mlijeka sada iznosi 2,60 kuna za litru, i to sa svim dodacima koje mogu ostvariti veliki i mali proizvođači – ističe Bistrović.

Osvrćući se na nove Vladine potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva (koja sada premašuje 200 milijuna kuna), objasnio je da sve to nema puno efekta u stvarnosti.

– Ovih dana napravio sam okvirni izračun na bazi 80 hektara zemljišta, koliko nama treba za ishranu krava. Pritom još moram kupiti smjesu (koncentrat) i to odbiti od zarade. Nužno je ukalkulirati i radnu snagu od najmanje četiriju zaposlenika na polju i farmi. Računica nije potpuna ako se u obzir ne uzme ulaganje u 80 ha poljoprivrednog zemljišta, koja su, srećom, podjednaka. No treba znati da farma za 70 krava i 60 komada podmlatka s junicama za remont stada stoji 9,5 milijuna kuna! Sve to morate odbiti od bruto zarade, s tim da još postoje troškovi održavanje farme te oni koji se odnose na usluge veterinara, potrošnju struje, vode i drugi. Da zaključim, i tih 200 milijuna kuna, kada bude podijeljeno, odnosno ako naše gospodarstvo dobije 30.000 kuna, bit će to samo kap manje u moru briga – rezolutan je Bistrović.

Spomenimo i da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenoga, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, za koji su u 2022. godini osigurana svega 2 milijuna kuna u okviru državnog proračuna.

– Ako netko smatra da je to nekakav veliki novac, u krivu je. Ja sam se odavno maknuo iz strukovnih udruga jer to zahtijeva iznimno osobno angažiranje. Nemoguće je sakriti da su ozbiljni farmeri postali ravnodušni i da u sve većem broju odustaju od proizvodnje. Primjerice, u Općini Cestica bilo nas je četvero, a sada sam jedini komercijalni proizvođač mlijeka. Spomenute potpore sigurno će pojedinim farmerima omogućiti da koliko-toliko urede sabiralište mlijeka, no njihov broj stalno varira i drastično se smanjuje broj otkupnih mjesta. Nažalost, mladi nemaju interes za proizvodnju, osim u slučaju kada je to obiteljska tradicija. Računice za to trenutačno nema zbog već spomenutih enormno visokih cijena koncentrata i žitarica – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da robotizacija farmi ima dobru i lošu stranu.

Iz njegova iskustva može se iščitati da robotizacija pomaže kada treba nadoknaditi radnu snagu, ali istovremeno čovjek postaje rob modernojtehnici.

Agrarna politika

– Kad se noću upali alarm ili dojava, morate odmah reagirati i pristupiti popravku. U protivnom nastaje zagušenje kada krave idu na automatsku mužnju. Na takvim farmama je 24-satno dežurstvo imperativ te smo imali slučajeve kada je trebalo reagirati tri puta dnevno. Farmeri su izloženi konstantnom stresu zbog održavanja robota i otklanjanja softverskih i inih grešaka. Robotizacija nije za “stare ljude”, već prvenstveno za mlađe generacije uzgajivača – naglašava ovaj iskusni farmer i dodaje:

– Sama robotizacija neće povećati količinu proizvodnje mlijeka ni zaustaviti silazni trend sve dok se ne promijene pristup proizvodnji i agrarna politika – zaključio je Stjepan Bistrović.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi top 10 poslovnih ponuda, nepropustite priliku i prijavite se! Sretno!

KTC d.d. zapošljava skladištara (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimajud od 10.12. Poželjno je da kandidat ima položen tečaj za viljuškaristu no nije uvjet za posao. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

HSG Kariera d.o.o. traži održivača (m/ž) postrojenja u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.12.2021. Poslodavac za rad treba 6 osoba koje će biti spremne na rad u smjenama te je poželjno da imaju radno iskustvo na sličnim poslovima. Više informacija o natječaju i podatke za prijavu potražite ovdje.

MASSIVE PANELS d.o.o. zapošljava administratora (m/ž) u odjelu nabave. Mjesto rada je Veliki Bukovec, a rok za prijavu je 01.01.2022. Posao zahtijeva dnevnu komunikaciju s novim i postojećim dobavljačima. Kako se prijaviti saznajte na linku.

MEEL USLUGE d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž) u restoranu Palatin u Varaždinu. Rok za prijavu je 20.12.2021. Posao obuhvaća pripremu tijesta za pizzu i krušne peći te pečenje pizze. Podatke za prijavu pronađite na linku.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži operatera – blagajnika (m/ž) u automat klubu za igre na sreću. Mjesto rada je Novi Marof , a rok za prijavu je 20.12.2021. Novozaposleni će biti zadužen za vrženje uplate i isplate novca, komunikaciju s gostima kluba te rad s automatima za igre na sreću. Prijavite se ovdje.

KTC d.d. traži prodavača (m/ž) u Jalžabetu. Rok za prijavu je 09.12.2021. Kandidat mora imati završenu srednju stručnu spremu i radno iskustvo. Prijave se zaprimaju putem linka.

OLD START j.d.o.o. zapošljava autolimara (m/ž). Mjesto rada je Mala Stubica. Prijaviti se možete do 14.12.2021. Radno mjesto zahtijeva obavljanje autolimarskih poslova i ostalih pomoćnih poslova. Informacije za prijavu pronađite ovdje.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući KANCIJAN traži medicinsku sestru / prvostupnika sestrinstva (m/ž). Poslodavac daje mogućnost financiranja studija sestrinstva, stimulativna primanja, radno vrijeme u jednoj smjeni te povremeni rad subotom uz slobodne praznike, blagdane i nedjelje. Posao se obavlja u kući bolesnika na području grada Varaždina i bliže okolice, a rok za prijavu je 10.12.2021. Više informacija i podatke za prijavu pogledajte ovdje.

K & S d.o.o. zapošljava poslovođu (m/ž) u metalskoj proizvodnji. Mjesto rada je Varaždin, a rok za prijavu je 06.12.2021. Poslodavac traži odgovornog radnika sa završenom srednjom, višom ili visokom strunom spremom te uz to mora imati 3 godine radnog iskustva. Kako se prijaviti pogledajte na linku.

Camaloon zapošljava content writer for UK market (m/f). Posao se obavlja iz udobnosti vlastitog doma. Od kandidata se očekuje priprema dobro strukturiranih skica sa smjernicama SEO-a pomoću sustava za upravljanje sadržajem, lektoriranje i uređivanje objava na blogu  te koordinacija s marketinškim i dizajnerskim timom. Prijave traju do 11.12.2021. i zaprimaju se putem linka.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje