Povežite se s nama

U fokusu

Zaboravljeni: moraju štedjeti baš na svemu, a nedostaje 51 radnik

Objavljeno:

- dana

Dom za starije i nemoćne Varaždin

Nakon punih 12 godina smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin je poskupio

Ovisno o vrsti smještaja, cijene su još u ožujku povećane od pet do deset posto, tako da sada smještaj u dvokrevetnoj sobi iznosi 1.944 kune, a smještaj u jednokrevetnoj sobi na Odjelu pojačane njege 3.045 kuna. Međutim, pitanje je dokad će te cijene, koje su još uvijek prihvatljive umirovljenicima iz Varaždinske županije, biti na snazi.

Nepredviđeni troškovi

U Domu umirovljenika, čiji osnivač je Varaždinska županija, cijena smještaja je niža nego u domovima prihvatnih osnivača zahvaljujući tome što se poslovanje Doma s oko 25 posto podupire iz državnog proračuna. Međutim, od 2010. godine proračun Doma je sve manji: u ovoj godini za čak dva milijuna kuna! Budući da je istovremeno došlo do poskupljenja energenata i hrane, Dom je uveo mjere štednje i prošlu godinu uspio još i dobro završiti, s ukupnim minusom od oko 300.000 kuna.
– Plaće i druga novčana davanja su propisani, tako da je to fiksna stavka. No racionalnije smo trošili materijal i sredstva za čišćenje te higijenske potrebe, a pazili smo i na troškove grijanja te potrošnju svih drugih energenata. Prilagodili smo i jelovnike nastojeći zadovoljiti sve nutricionističke vrijednosti. Dakle, štedimo gdje god je moguće, a da usluga ostane kvalitetna – rekla je ravnateljica Vesna Vidović-Oreški.

Cijene od ožujka više 5 do 10 %: smještaj u 2-krevetnoj soba košta 1.944 kune

Da je rezultat poslovanja solidan, zaključili su i članovi Upravnog vijeća. – U vrlo složenim uvjetima poslovanja, uz smanjen proračun i povišenje cijena energenata i hrane, ustanova je u 2012. godini uz plansko i štedljivo poslovanje ostvarila manjak prihoda. No kako je zadan i smanjen proračun za ukupno milijun kuna u dvije prethodne godine, a nepredviđeni radovi vezani za Državni inspektorat i obvezu isplate materijalnih prava radnika nametnuti i nešto o čemu ustanova ni Upravno vijeće nisu mogli odlučivati, niti izbjeći, ostvaren financijski rezultat je solidan – naveli su.
Po nalogu Državnog inspektorata Dom je morao sanirati i rekonstruirati kotolovnice. Na to je otišlo više od 180.000 kuna. Sukladno uputama resornog ministarstva, nisu planirali ni isplatu regresa zaposlenicima prošle godine, ali su ih sukladno kolektivnom ugovoru i kasnijem dogovoru Vlade i sindikata morali isplatiti, za što je utrošeno oko 126.000 kuna.

Neizvjesnost…

No čini se da su zaposlenici Doma itekako zaslužili regres. Na kraju prošle godine u toj je ustanovi, u kojoj je smješteno 360 korisnika, bilo zaposleno 94 stalnih radnika, daleko manje nego što je potrebno. Prema Pravilniku o broju radnika u ustanovama socijalne skrbi u varaždinskom Domu nedostaje čak 51 djelatnik!
– Unatoč potrebama Doma, kod izrade prijedloga financijskog plana za ovu godinu upućenog resornom ministarstvu sukladno njihovim smjernicama i odluci Vlade o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje domova u 2013., nismo mogli tražiti sredstva za nova zapošljavanja. Stoga radnici Doma uz velike napore i postojeće kadrovske normative nastoje korisnicima pružiti što kvalitetniju uslugu uz ionako velika očekivanja korisnika i njihovih srodnika – navela je ravnateljica još u izvješću o poslovanju za prošlu godinu.
Nedostaju im socijalni radnici, fizioterapeuti, pomoćni kuhari, radnici drugih struka, čak osam čistačica! Ipak, najveća je potreba za njegovateljima i medicinskim sestrama. Sada o 360 korisnika, od kojih je točno polovica nepokretna ili polupokretna, skrbi svega 15 sestara i 22 njegovatelja. Prema Pravilniku, u Domu bi trebalo raditi još sedam sestara i čak 14 njegovatelja. Budući da resorno ministarstvo izrađuje novi Pravilnik, za očekivati je da će smanjiti postojeće normative koji nikada nisu zaživjeli. No teško je očekivati da će i po novim propisima u Varaždinu biti dovoljno medicinskih sestara i njegovatelja.

Vesna Oreški Vidović: Noću dežuraju dvije medicinske sestre. Pogreške su realna mogućnost

– Tijekom noći dežuraju dvije medicinske sestre koje doslovno jure po sva četiri kata Doma, od Odjela pojačane njege do stambenog dijela i depadanse pa opet natrag. U takvoj situaciji se može svašta dogoditi i pogreške su realna mogućnost – realna je Vesna Vidović-Oreški.
U Varaždinskoj županiji, koja je osnivač Doma, pitali smo jesu li od resornog ministarstva zatražili dopuštenje za zapošljavanje barem dijela potrebnih radnika.
– Sufinanciranje države je smanjeno, kao i cjelokupni proračuni linearno svim domovima u Hrvatskoj, pa tako i našem Domu. No prilikom donošenja planova za poslovanje Doma, tražilo se od resornog ministarstva povećanje uz detaljnija obrazloženja. Tako i sredstva za nova najnužnija zapošljavanja – odgovorili su.
Ove godine Ministarstvo socijalne politike i mladih zahtjevu nije udovoljilo, a pitanje je što će biti dogodine kada bi na snagu trebao stupiti novi Zakon o socijalnoj skrbi. Ministrica Milanka Opačić je najavila da će u domovima za starije, koji će zadovoljiti propisane uvjete, cijene smještaja biti iste, što bi vrijedilo i za privatne domove, prenijeli su nacionalni mediji. Međutim, na koji način će sredstva biti raspodijeljena i koliko će ih uopće biti na raspolaganju, zasad nije poznato.

Nema novca za dogradnju

– Postoje planovi i upravo se prije nekoliko godina započelo s pripremom dokumentacije za dogradnju varaždinskog Doma, uz idejno rješenje, izrađeni su glavni i izvedbeni projekt. Međutim, uz nedostatak financijskih sredstava treba imati u vidu vlasništvo objekta u kojem Dom obavlja djelatnost. U tijeku je daljnja priprema dokumentacije i sagledavanje mogućnosti za apliciranje na EU fondove. Uz to, svakako treba istaknuti da u našoj županiji ima mnogo privatnih domova koji također nude kvalitetni smještaj te većinom imaju slabo popunjene kapacitete, a duga lista čekanja u županijskom domu samo je pokazatelj da ljudi mogu birati. U stvarnoj i hitnoj potrebi mogu svoje najbliže zbrinuti u nekim od privatnih domova – ističu iz Županije.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Tko su najveći dobitnici i gubitnici izbora? HDZ i SDP nisu igrali kao timovi već svatko za sebe i protiv svojih, a Čačić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici glasovalo je 218.591 od ukupno 349.019. SDP, odnosno koalicija Rijeke pravde dobili su 77.793 glasa ili 6 mandata, a HDZ i partneri osvojili su 58.346 glasova birača, odnosno pet mandata.

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca osvojila je čak 25.829 glasova ili 12,20 posto i time dobivaju dva mandata.

Možemo osvaja 13.229 glasova u našoj izbornoj jedinici i time dobivaju jedan mandat.

Glasovanje je bilo preferencijalno, što znači da su birači svoje povjerenje mogli dati bilo kome od kandidata na listi, bez obzira na poredak koji su odredile stranke. Međutim, da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz treće izborne jedinice.

Specifičnost ove kampanje u III. izbornoj jedinici bila je ta da gotovo ni jedna opcija nije pokušala preferencijama uloviti jedan mandat više za cijelu listu, odnosno nisu bacili karte za samo jednog kandidata, već je djelovalo kao da svaki kandidat igra svoju igru, odnosno protiv svojih. Tako smo imali reklamne spotove, plakate, letke i razne druge promidžbene materijale na kojima je više kandidata s iste liste tražilo birače da zaokruže njihovo ime. To je vrlo vjerojatno dodatno zbunilo birače.

Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat. Osvojio je 4.934 glasa ili 8.54 posto ukupnih glasova liste.

Spomenimo da je i koalicijski partner HDZ-a, HNS donio listi preko 3000 glasova. Tako je Predrag Štromar koji je s četvrtog mjesta na listi ušao u Sabor donio 2.597 glasova, a Robert Šplajt 589 preferencijalnih glasova.

Na listi Rijeka pravde za preferencijalne glasove borilo se također više kandidata, a osim SDP-ovaca za glasove birača borili su se i Reformisti – Natalija Martinčević na sedmom mjestu i Radimir Čačić na 13 mjesto. Predsjednik Reformista Radimir Čačić dobio je  SDP-ovoj koaliciji 4.960 glasova, a Natalija Martinčević 837.

Međutim, iako su osvojili respektabilnu podršku birača, preferencijalni glasovi nisu im bili ovaj put dovoljni da uđu u Sabor.

Ovo će sigurno biti veliki udarac za Reformiste koje su u zadnjih nekoliko mjeseci napustili gotovo svi načelnici, a već dulje vrijeme prisutno je nezadovoljstvo članova vodstvom stranke. Hoće li ovaj put Reformisti nestati s političke scene ili ne bit će jasno uskoro. Spomenimo i da su druge godine lokalni izbori te se karte na političkoj sceni opet mogu pomiješati.

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca je pak, barem za neke, najveće iznenađenje izbora. Prvo ih uopće nije bilo u anketama, a u nacionalnim medijima o toj se političkoj opciji priča tek nepunih mjesec dana. Ipak, uspjelo im je osvojiti dva mandata u samo jednoj izbornoj jedinici.

Nezavisnoj platformi Sjever ovo će sigurno biti dobra početna pozicija i za lokalne izbore druge godine.

Ipak, sve ovisi o tome kako će izgledati nova Vlada, a dok pregovori ne završe možemo samo nagađati.

Više o tome tko bi nas u naredne četiri godine trebao zastupati u Saboru možete pročitati:  Evo tko iz III. izborne jedinice ulazi u Hrvatski sabor

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko iz III. izborne jedinice ulazi u Hrvatski sabor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ujutro u četvrtak, 18. travnja u 7.45 obrađeno je 99,73% biračkih mjesta. Relativni pobjednik izbora je HDZ koji je dobio 61 mandat u Hrvatskom saboru.

Druga opcija je SDP, odnosno koalicija Rijeke pravde s 42 mandata. Slijedi Domovinski pokret s 14 zastupnika, zatim MOST s 11, Možemo s 10, NPS s dva mandata, koliko i IDS te Fokus Republika s jednim mandatom.

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

U III. izbornoj jedinici nitko ni na jednoj listi nije uspio skupiti dovoljan broj preferencijalnih glasova što bi mu donijelo pomicanje na listi te mjesto u Hrvatskom saboru.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

S liste HDZ u Sabor ulaze varaždinski župan Anđelko Stričak, Zoran Gregurović, Ljubomir Kolarek (gradonačelnik Preloga), Predrag Štromar i šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

S liste Nezavisne platforme Sjever u Hrvatski sabor ulaze međimurski župan Matija Posavec i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U III. izbornoj jedinici s liste Možemo u Hrvatski sabor ulazi Luka Korleat.

Župani Matija Posavec (NPS) i Anđelko Stričak (HDZ) nekome će tako morati prepustiti mjesto u Hrvatskom saboru budući da je nemoguće u isto vrijeme po zakonu biti župan i saborski zastupnik. Vidjet ćemo koji će ih to ljudi zamijeniti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje