Povežite se s nama

U fokusu

Zaboravljeni: moraju štedjeti baš na svemu, a nedostaje 51 radnik

Objavljeno:

- dana

Dom za starije i nemoćne Varaždin

Nakon punih 12 godina smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin je poskupio

Ovisno o vrsti smještaja, cijene su još u ožujku povećane od pet do deset posto, tako da sada smještaj u dvokrevetnoj sobi iznosi 1.944 kune, a smještaj u jednokrevetnoj sobi na Odjelu pojačane njege 3.045 kuna. Međutim, pitanje je dokad će te cijene, koje su još uvijek prihvatljive umirovljenicima iz Varaždinske županije, biti na snazi.

Nepredviđeni troškovi

U Domu umirovljenika, čiji osnivač je Varaždinska županija, cijena smještaja je niža nego u domovima prihvatnih osnivača zahvaljujući tome što se poslovanje Doma s oko 25 posto podupire iz državnog proračuna. Međutim, od 2010. godine proračun Doma je sve manji: u ovoj godini za čak dva milijuna kuna! Budući da je istovremeno došlo do poskupljenja energenata i hrane, Dom je uveo mjere štednje i prošlu godinu uspio još i dobro završiti, s ukupnim minusom od oko 300.000 kuna.
– Plaće i druga novčana davanja su propisani, tako da je to fiksna stavka. No racionalnije smo trošili materijal i sredstva za čišćenje te higijenske potrebe, a pazili smo i na troškove grijanja te potrošnju svih drugih energenata. Prilagodili smo i jelovnike nastojeći zadovoljiti sve nutricionističke vrijednosti. Dakle, štedimo gdje god je moguće, a da usluga ostane kvalitetna – rekla je ravnateljica Vesna Vidović-Oreški.

Cijene od ožujka više 5 do 10 %: smještaj u 2-krevetnoj soba košta 1.944 kune

Da je rezultat poslovanja solidan, zaključili su i članovi Upravnog vijeća. – U vrlo složenim uvjetima poslovanja, uz smanjen proračun i povišenje cijena energenata i hrane, ustanova je u 2012. godini uz plansko i štedljivo poslovanje ostvarila manjak prihoda. No kako je zadan i smanjen proračun za ukupno milijun kuna u dvije prethodne godine, a nepredviđeni radovi vezani za Državni inspektorat i obvezu isplate materijalnih prava radnika nametnuti i nešto o čemu ustanova ni Upravno vijeće nisu mogli odlučivati, niti izbjeći, ostvaren financijski rezultat je solidan – naveli su.
Po nalogu Državnog inspektorata Dom je morao sanirati i rekonstruirati kotolovnice. Na to je otišlo više od 180.000 kuna. Sukladno uputama resornog ministarstva, nisu planirali ni isplatu regresa zaposlenicima prošle godine, ali su ih sukladno kolektivnom ugovoru i kasnijem dogovoru Vlade i sindikata morali isplatiti, za što je utrošeno oko 126.000 kuna.

Neizvjesnost…

No čini se da su zaposlenici Doma itekako zaslužili regres. Na kraju prošle godine u toj je ustanovi, u kojoj je smješteno 360 korisnika, bilo zaposleno 94 stalnih radnika, daleko manje nego što je potrebno. Prema Pravilniku o broju radnika u ustanovama socijalne skrbi u varaždinskom Domu nedostaje čak 51 djelatnik!
– Unatoč potrebama Doma, kod izrade prijedloga financijskog plana za ovu godinu upućenog resornom ministarstvu sukladno njihovim smjernicama i odluci Vlade o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje domova u 2013., nismo mogli tražiti sredstva za nova zapošljavanja. Stoga radnici Doma uz velike napore i postojeće kadrovske normative nastoje korisnicima pružiti što kvalitetniju uslugu uz ionako velika očekivanja korisnika i njihovih srodnika – navela je ravnateljica još u izvješću o poslovanju za prošlu godinu.
Nedostaju im socijalni radnici, fizioterapeuti, pomoćni kuhari, radnici drugih struka, čak osam čistačica! Ipak, najveća je potreba za njegovateljima i medicinskim sestrama. Sada o 360 korisnika, od kojih je točno polovica nepokretna ili polupokretna, skrbi svega 15 sestara i 22 njegovatelja. Prema Pravilniku, u Domu bi trebalo raditi još sedam sestara i čak 14 njegovatelja. Budući da resorno ministarstvo izrađuje novi Pravilnik, za očekivati je da će smanjiti postojeće normative koji nikada nisu zaživjeli. No teško je očekivati da će i po novim propisima u Varaždinu biti dovoljno medicinskih sestara i njegovatelja.

Vesna Oreški Vidović: Noću dežuraju dvije medicinske sestre. Pogreške su realna mogućnost

– Tijekom noći dežuraju dvije medicinske sestre koje doslovno jure po sva četiri kata Doma, od Odjela pojačane njege do stambenog dijela i depadanse pa opet natrag. U takvoj situaciji se može svašta dogoditi i pogreške su realna mogućnost – realna je Vesna Vidović-Oreški.
U Varaždinskoj županiji, koja je osnivač Doma, pitali smo jesu li od resornog ministarstva zatražili dopuštenje za zapošljavanje barem dijela potrebnih radnika.
– Sufinanciranje države je smanjeno, kao i cjelokupni proračuni linearno svim domovima u Hrvatskoj, pa tako i našem Domu. No prilikom donošenja planova za poslovanje Doma, tražilo se od resornog ministarstva povećanje uz detaljnija obrazloženja. Tako i sredstva za nova najnužnija zapošljavanja – odgovorili su.
Ove godine Ministarstvo socijalne politike i mladih zahtjevu nije udovoljilo, a pitanje je što će biti dogodine kada bi na snagu trebao stupiti novi Zakon o socijalnoj skrbi. Ministrica Milanka Opačić je najavila da će u domovima za starije, koji će zadovoljiti propisane uvjete, cijene smještaja biti iste, što bi vrijedilo i za privatne domove, prenijeli su nacionalni mediji. Međutim, na koji način će sredstva biti raspodijeljena i koliko će ih uopće biti na raspolaganju, zasad nije poznato.

Nema novca za dogradnju

– Postoje planovi i upravo se prije nekoliko godina započelo s pripremom dokumentacije za dogradnju varaždinskog Doma, uz idejno rješenje, izrađeni su glavni i izvedbeni projekt. Međutim, uz nedostatak financijskih sredstava treba imati u vidu vlasništvo objekta u kojem Dom obavlja djelatnost. U tijeku je daljnja priprema dokumentacije i sagledavanje mogućnosti za apliciranje na EU fondove. Uz to, svakako treba istaknuti da u našoj županiji ima mnogo privatnih domova koji također nude kvalitetni smještaj te većinom imaju slabo popunjene kapacitete, a duga lista čekanja u županijskom domu samo je pokazatelj da ljudi mogu birati. U stvarnoj i hitnoj potrebi mogu svoje najbliže zbrinuti u nekim od privatnih domova – ističu iz Županije.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje