Povežite se s nama

Život i društvo

Zabrinjavajuće: djeca koriste elektroničke uređaje u prosjeku više od sedam sati dnevno

djeca,mobitel

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu, u organizaciji HAZU-a Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, održana je prigodna konferencija na temu “Djeca i digitalne tehnologije“ kojoj su uz eminentne predavače, ravnatelje osnovnoškolskih ustanova, pedagoge i učitelje nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan te dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Konferenciju je moderirao dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Varaždinu koji je i prisutne upoznao s tematikom te predavačima, a pozdravne riječi uputili su i župan Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Župan je naglasio kako se posljednjih desetljeća sve više istražuje utjecaj koju tehnologija, digitalizacija i društvene mreže imaju na život i razvoj djece, ali i pojedinaca te zajednice te je nesumnjivo napretkom tehnologije došlo do promjene načina koje primamo i obrađujemo informacije, formiramo mišljenja i stavove, te oblikujemo vlastite vrijednosti.

– Istraživanje je pokazalo kako djeca koriste elektroničke uređaje u prosjeku više od sedam sati dnevno. To je jako puno. Također, sve je veći broj istraživanja koja sustavno pokazuju kako pretjeran boravak djece pred ekranima ne utječe samo na njihovo fizičko zdravlje, već i na ono mentalno zdravlje. Stoga je dobro organizirati i održavati ovakva predavanja gdje se mogu čuti različita mišljenja i rezultati istraživanja o utjecaju ekrana i tehnologije na dječji i adolescentni razvoj koji ne mora nužno biti negativan – zaključio je župan Stričak.

Na konferenciji su predavali te rezultate istraživanja prezentirali Andreja Brajša-Žganec, Marina Kotrla Topić, Tihana Brkljačić, Marija Džida, Ana Žulec, Matea Bodrožić Selak, Marina Merkaš i Maja Kućar.

Tako se govorilo o dobrobiti djeteta u kontekstu obitelji CHILD-WELL, o korištenju digitalne tehnologije i preokupiranosti digitalnom tehnologijom osnovnoškolske djece. Prisutni su također informirani o povezanosti provođenju vremena na društvenim mrežama sa školskim uspjehom i samopoštovanjem adolescenata, a raspravljalo se i o korištenju digitalnih tehnologija i zadovoljstvu životom djece.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje