Povežite se s nama

Međimurje

Zadrugari u OŠ Belica: oduševilo ih pečenje međimurske gibanice!

Objavljeno:

- dana

U četvrtak i petak, 8. i 9. studenoga, u Osnovnoj školi Belica održan je Međužupanijski susret podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Međimurske i Zagrebačke županije.

Na skupu je sudjelovalo više od 90 mladih zadrugara, voditelja i suradnika učeničkih zadruga. Održane su četiri kreativne radionice za sve sudionike: „Izrada međimurske gibanice“ voditeljice Dragice Benčik iz Učeničke zadruge „Fijolica“, ujedno i voditeljice međimurske podružnice HUUZ-a, „Izrada ukrasa od gipsa“ voditeljice Emine Kefelje iz Učeničke zadruge „Ftičeki“, „Izrada svjetlećeg nakita“ voditelja Bojana Florianija iz Hrvatske zajednice tehničke kulture te radionica „Pletenje narukvica“, koju je vodila Martina Švarbić uz pomoć Blanke Horvat iz HUUZ-a.

Međimurska gibanica

– Već se tradicionalno svake godine unutar Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva organiziraju međužupanijski susreti. Zadrugari Međimurske županije su prošle godine bili u Zagrebačkoj županiji, a ovo je bio uzvratni susret. S gostima smo posjetili Mlinarsku kuću u Žabniku i održali kreativne radionice koje su organizirali Učenička zadruga „Ftičeki“ Osnovne škole Belica te Centar za odgoj i obrazovanje – kaže Dragica Benčik, ravnateljica čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje.

Radionicu izrade ukrasa od gipsa vodila je Emina Kefelja iz UZ “Ftičeki”

Jedna od popularnijih radionica svakako je bila ona u kojoj su zadrugari učili peći međimursku gibanicu, tradicionalni kolač našeg podneblja. Vodile su je Dragica Benčik i zaposlenica Centra za odgoj i obrazovanje Kristina Najman.

– Djeca su bila oduševljena idejom pripremanja međimurske gibanice, ta je radionica održana i u četvrtak i u petak! Posjetili smo i Muzej Međimurja, u kojem nas je stručno i s prekrasnim pristupom punim zanimljivih priča vodio Zlatko Bacinger. Iznimno smo zahvalni Muzeju na divnom iskustvu! – dodala je Benčik.

“Danas iz županijskog proračuna izdvajamo oko 140.000 kuna za projekte koje na području zadrugarstva ima samo Zagrebačka županija!“ – Darinka Balen

Zadrugari su bili i u Centru za odgoj i obrazovanje te su posjetili beličku župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, o kojoj im je govorio župnik Stjepan Šoštarić. Primio ih je te im o beličkoj povijesti pričao načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, koji je gostima uručio prigodne poklone. S gostima iz Zagrebačke županije na Susret je stigla i djelatnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, ujedno i tajnica tamošnje podružnice Hrvatske udruge učeničkih zadruga Darinka Balen.

Nešto više

– U našoj županiji registrirane su 34 učeničke zadruge. Do prije deset godina one su djelovale slično kao i sve ostale školske zadruge u Hrvatskoj: unutar škole i mjesta organizirale su prigodne izložbe, prigodne prodaje, i tu je bio kraj priče. Budući da su učenici bili izuzetno vrijedni i postizali odlične rezultate na raznim natjecanjima i smotrama, predložila sam županu da za njih napravimo nešto više.

Za sve su sudionike organizirane četiri radionice: pekla se međimurska gibanica te izrađivali ukrasi od gipsa, svjetleći nakit i narukvice!

Danas mi iz proračuna izdvajamo oko 140.000 kuna za projekte koje na području zadrugarstva ima samo Zagrebačka županija. Jedan od tih projekata je Dan učeničkih zadruga, koji se održava zadnjeg vikenda u lipnju, svake godine u drugom od gradova, kojih u našoj županiji ima osam. U centru mjesta zadrugari tada održavaju prodajnu izložbu na štandovima, predstavljaju svoj rad stanovnicima, nešto prodaju te se druže.

Dan učeničkih zadruga traje cijeli dan, a ove godine je održan već peti put. Drugi projekt, u sklopu kojeg smo i posjetili Međimurje, je međužupanijska suradnja. Želimo djecu upoznati s posebnostima drugih zadruga, kao i da nauče nešto o običajima pojedinoga kraja. Treći projekt čini međunarodna suradnja. U inozemstvo sa sobom nosimo dvije ili tri radionice kojima prezentiramo običaje zagrebačkoga kraja. Tako smo bili u Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji… Iz svih tih susreta se iznjedre prijateljstva koja traju! – objašnjava Balen.

Na skupu je sudjelovalo više od 90 mladih zadrugara, voditelja i suradnika učeničkih zadruga

Benčik i Balen su dodale da je Osnovna škola Belica predivno organizirala druženje i radionice te zahvalile ravnatelju škole Antunu Žuliću.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje