Povežite se s nama

Život i društvo

Zahvaljujući maruševačkim školarcima ladanjski rudari neće pasti u zaborav

Objavljeno:

- dana

Učenici Povijesne grupe Osnovne škole „Gustav Krklec“ Maruševec ove se školske godine prvi put spremaju sudjelovati na Smotri Građanskog odgoja i obrazovanja Varaždinske županije.  S ciljem da osvijeste važnost poznavanja zavičajne povijesti i zaštite zavičajne baštine te njezine promidžbe u turističke svrhe, pokrenuli su projekt „Spomen-obilježje ladanjskim rudarima“.

Prošle školske godine, vođeni svojom učiteljicom povijesti Mirjanom Trstenjak Stanisavljević istraživali su o rudarstvu u maruševečkom kraju i došli do zanimljivih spoznaja koje su ih potaknule na razmišljanje kako se odužiti ladanjskim rudarima i spasiti od zaborava priču o ladanjskom rudniku koji je othranio mnoge obitelji ovoga kraja.

Kao mali aktivni građani pokrenuli su inicijativu o postavljanju spomen-ploče ladanjskim rudarima, a ostvarena je i suradnja  s vlastima lokalne zajednice te im je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša dao punu podršku jer važna gospodarska djelatnost 20. stoljeća ovoga kraja te vrijedni ladanjski rudari ne smiju pasti u zaborav.

Osmišljavanjem različitih aktivnosti u projekt su uključili i ostale učenike osmih razreda. Na održanoj likovnoj radionici učenici su ponudili moguća idejna rješenja za izgled ploče.

Velika im je želja da se pokrenuta inicijativa i ostvari jer svi oni dolaze iz obitelji u kojima je bar jedan  član jedan dio svog života proveo u rudniku.

Život i društvo

Obnavlja se kolnik Topličke ulice u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u srijedu, 31. svibnja, započeli su radovi na obnovi kolnika županijske ceste u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, cijelom duljinom od 2,5 kilometra.

Radove izvodi tvrtka Colas iz Varaždina, a prvo se provodi glodanje (frezanje) postojećeg dotrajalog habajućeg sloja asfalta, a nakon toga, prije polaganja novog habajućeg sloja asfalta, slijedi sanacija oštećenja nosivog asfaltnog sloja.

Usporedo sa sanacijom asfalta djelatnici VARKOM-a provode prespajanja na kanalizacijskom sustavu u cilju objedinjavanja postojećih kanalizacijskih mreža, a sve kako bi se izbjeglo kasnije prekapanje novog sloja asfalta.

Zbog navedenih radova idućih dana biti će otežano prometovanje Topličkom ulicom te se mole vozači za razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad bogatiji program manifestacije “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, održat će se 8. po redu manifestacija “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”, autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu jer članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine bit znatno drugačiji, a neopisivu stručnu, tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji “Dani braće Stolnik” na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfieje, a Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje. Najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda, KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje