Povežite se s nama

Međimurje

Zahvaljujući njima Čakovec je blistao unatoč gužvi i rekordnoj posjećenosti

Objavljeno:

- dana

ČIST I UREDAN

Mnogi Čakovčani, kao i njihovi gosti, primijetili su i zadovoljno komentirali čist i uredan grad koji ih je svakog jutroa dočekao za vrijeme trajanja Porcijunkulova.

Iako je ulicama i trgovima u gradskom središtu dnevno prošlo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a prostor jezera uz utvrdu Zrinskih, na kojem je bila smještena glavna festivalska pozornica, bio ispunjen do posljednjeg mjesta, sljedećeg jutra ni po čemu se nije moglo dalo naslutiti kakva je ludnica vladala prethodne večeri.

Odgovorni gosti

Djelatnici Čakoma, njih desetak, svakog su jutra već od 5 sati marljivo zasukali rukave, sjeli na svoje trokolice, u ruke uzeli metle i krenuli s čišćenjem.
– Trebalo se čim ranije primiti posla, kako bi sve bilo čisto najkasnije do 9 sati. U to vrijeme grad je već prilično pun šetača i posjetitelja, a svima nam je u interesu Čakovec prikazati u što ljepšem svjetlu. Kakav on zapravo i jest – rekao nam je Dado Ignac, jedan od Čakomovih čistača.
Osjetno više posla tijekom šest dana trajanja popularnog Porcijunkulova nego što je to slučaj u redovno vrijeme traži i prilagođenu organizaciju.

Gode pohvale građana i posjetitelja Porcijunkulova, ali, kako sami čistači ističu – oni su samo radili svoj posao

– Svakog jutra u akciju čišćenja bilo je uključeno desetak ljudi. Ovisno o gužvama prethodnog dana i broju ljudi na glavnom koncertu, s poslom smo završavali najkasnije u 9 sati. Centar grada, perivoj, prostor dječjeg zabavnog parka i jezera trebalo je očistiti i iz njih odvesti sav otpad – otkrio je Zdravko Avramović, voditelj hortikulture u Čakomu.
Tu nije završio posao za vrijedne čistače. Tek tada se trebalo posvetiti svakodnevnim radnim obvezama širom Čakovca.
– Nakon ranojutarnjeg čišćenja prostora na kojem se odvijao program Porcijunkulova, tri trokoličara odlazila su čistiti preostale dijelove grade koji im pripadaju prema rasporedu dnevnih obveza. Njihova smjena završavala je u 13 sati. Nakon tog vremena četvrti trokoličar ostajao je dežuran sve do 21 sat, ako je bilo potrebno negdje uskočiti i riješiti određenu situaciju – dodaje Avramović.

Dobra organizacija

Čakomovci pohvaljuju i same posjetitelje ove velike manifestacije, koji su unatoč često teško prohodnim ulicama pronašli put do velikog broja kanti i kontejnera razmještenih po centru. Većina smeća je tako završila u prostoru predviđenom za njega, a ne razasuto po pješačkoj zoni i zelenim površinama.

Ostale dane u godini Čakom po gradu ima raspoređenu trojicu čistača. Nakon gradskog središta, svaki odlazi u svoj dio Čakovca.

– U blizini centra grada bio je parkiran i komunalni kamion, tako da su se napunjene kante i kontejneri odmah mogli i isprazniti. To je, zapravo, naš uhodan proces za vrijeme ovakvih manifestacija. Bez obzira na gužve, broj posjetitelja i dužinu trajanja dnevnih programa, mogli smo u svakom trenutku riješiti bilo koju situaciju koja bi iskrsnula – kaže Avramović.

Gode pohvale

Iako su odradili ogroman posao, Čakomovci skromno zaključuju da su – samo radili svoj posao. Zahvaljujući njima Čakovec svoje građane svakog dana dočekuje čist i uredan.

Osjetno više posla oko čišćenja tijekom šest dana trajanja popularnog Porcijunkulova traži i prilagođenu organizaciju

– Dok nije Porcijunkulovo, daleko je manje posla. Po gradu imamo raspoređenu trojicu čistača unutar radnog vremena. Svaki ima svoj dio grada. Ujutro su svi koncentrirani u centru, a nakon što završe s čišćenjem odlaze u svoje dijelove grada. Dečki su se uistinu trudili. Dobro smo organizirani, radilo se brzo i odgovorno, a rezultat toga su čiste i uredne ulice, trgovi i perivoj. Zahvaljujući njima Čakovec se još jednom pokazao u svojem najljepšem svjetlu – zaključuje voditelj Zdravko Avramović iz Čakoma.
– Gode pohvale domaćih ljudi, kao i velikog broja posjetitelja Porcijunkulova, za čist i uređen grad. Najvažnija je odlična organizacija posla, tako da se stigne sve na vrijeme napraviti, pa su šetače svakog novog dana Porcijunkulova gradske ulice dočekale besprijekorno čiste – dodao je vrijedni Dado Ignac.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje