ČIST I UREDAN

Mnogi Čakovčani, kao i njihovi gosti, primijetili su i zadovoljno komentirali čist i uredan grad koji ih je svakog jutroa dočekao za vrijeme trajanja Porcijunkulova.

Iako je ulicama i trgovima u gradskom središtu dnevno prošlo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a prostor jezera uz utvrdu Zrinskih, na kojem je bila smještena glavna festivalska pozornica, bio ispunjen do posljednjeg mjesta, sljedećeg jutra ni po čemu se nije moglo dalo naslutiti kakva je ludnica vladala prethodne večeri.

Odgovorni gosti

Djelatnici Čakoma, njih desetak, svakog su jutra već od 5 sati marljivo zasukali rukave, sjeli na svoje trokolice, u ruke uzeli metle i krenuli s čišćenjem.
– Trebalo se čim ranije primiti posla, kako bi sve bilo čisto najkasnije do 9 sati. U to vrijeme grad je već prilično pun šetača i posjetitelja, a svima nam je u interesu Čakovec prikazati u što ljepšem svjetlu. Kakav on zapravo i jest – rekao nam je Dado Ignac, jedan od Čakomovih čistača.
Osjetno više posla tijekom šest dana trajanja popularnog Porcijunkulova nego što je to slučaj u redovno vrijeme traži i prilagođenu organizaciju.

Gode pohvale građana i posjetitelja Porcijunkulova, ali, kako sami čistači ističu – oni su samo radili svoj posao

– Svakog jutra u akciju čišćenja bilo je uključeno desetak ljudi. Ovisno o gužvama prethodnog dana i broju ljudi na glavnom koncertu, s poslom smo završavali najkasnije u 9 sati. Centar grada, perivoj, prostor dječjeg zabavnog parka i jezera trebalo je očistiti i iz njih odvesti sav otpad – otkrio je Zdravko Avramović, voditelj hortikulture u Čakomu.
Tu nije završio posao za vrijedne čistače. Tek tada se trebalo posvetiti svakodnevnim radnim obvezama širom Čakovca.
– Nakon ranojutarnjeg čišćenja prostora na kojem se odvijao program Porcijunkulova, tri trokoličara odlazila su čistiti preostale dijelove grade koji im pripadaju prema rasporedu dnevnih obveza. Njihova smjena završavala je u 13 sati. Nakon tog vremena četvrti trokoličar ostajao je dežuran sve do 21 sat, ako je bilo potrebno negdje uskočiti i riješiti određenu situaciju – dodaje Avramović.

Dobra organizacija

Čakomovci pohvaljuju i same posjetitelje ove velike manifestacije, koji su unatoč često teško prohodnim ulicama pronašli put do velikog broja kanti i kontejnera razmještenih po centru. Većina smeća je tako završila u prostoru predviđenom za njega, a ne razasuto po pješačkoj zoni i zelenim površinama.

Ostale dane u godini Čakom po gradu ima raspoređenu trojicu čistača. Nakon gradskog središta, svaki odlazi u svoj dio Čakovca.

– U blizini centra grada bio je parkiran i komunalni kamion, tako da su se napunjene kante i kontejneri odmah mogli i isprazniti. To je, zapravo, naš uhodan proces za vrijeme ovakvih manifestacija. Bez obzira na gužve, broj posjetitelja i dužinu trajanja dnevnih programa, mogli smo u svakom trenutku riješiti bilo koju situaciju koja bi iskrsnula – kaže Avramović.

Gode pohvale

Iako su odradili ogroman posao, Čakomovci skromno zaključuju da su – samo radili svoj posao. Zahvaljujući njima Čakovec svoje građane svakog dana dočekuje čist i uredan.

Osjetno više posla oko čišćenja tijekom šest dana trajanja popularnog Porcijunkulova traži i prilagođenu organizaciju

– Dok nije Porcijunkulovo, daleko je manje posla. Po gradu imamo raspoređenu trojicu čistača unutar radnog vremena. Svaki ima svoj dio grada. Ujutro su svi koncentrirani u centru, a nakon što završe s čišćenjem odlaze u svoje dijelove grada. Dečki su se uistinu trudili. Dobro smo organizirani, radilo se brzo i odgovorno, a rezultat toga su čiste i uredne ulice, trgovi i perivoj. Zahvaljujući njima Čakovec se još jednom pokazao u svojem najljepšem svjetlu – zaključuje voditelj Zdravko Avramović iz Čakoma.
– Gode pohvale domaćih ljudi, kao i velikog broja posjetitelja Porcijunkulova, za čist i uređen grad. Najvažnija je odlična organizacija posla, tako da se stigne sve na vrijeme napraviti, pa su šetače svakog novog dana Porcijunkulova gradske ulice dočekale besprijekorno čiste – dodao je vrijedni Dado Ignac.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara