Povežite se s nama

Međimurje

Zahvaljujući njima Čakovec je blistao unatoč gužvi i rekordnoj posjećenosti

Objavljeno:

- dana

ČIST I UREDAN

Mnogi Čakovčani, kao i njihovi gosti, primijetili su i zadovoljno komentirali čist i uredan grad koji ih je svakog jutroa dočekao za vrijeme trajanja Porcijunkulova.

Iako je ulicama i trgovima u gradskom središtu dnevno prošlo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a prostor jezera uz utvrdu Zrinskih, na kojem je bila smještena glavna festivalska pozornica, bio ispunjen do posljednjeg mjesta, sljedećeg jutra ni po čemu se nije moglo dalo naslutiti kakva je ludnica vladala prethodne večeri.

Odgovorni gosti

Djelatnici Čakoma, njih desetak, svakog su jutra već od 5 sati marljivo zasukali rukave, sjeli na svoje trokolice, u ruke uzeli metle i krenuli s čišćenjem.
– Trebalo se čim ranije primiti posla, kako bi sve bilo čisto najkasnije do 9 sati. U to vrijeme grad je već prilično pun šetača i posjetitelja, a svima nam je u interesu Čakovec prikazati u što ljepšem svjetlu. Kakav on zapravo i jest – rekao nam je Dado Ignac, jedan od Čakomovih čistača.
Osjetno više posla tijekom šest dana trajanja popularnog Porcijunkulova nego što je to slučaj u redovno vrijeme traži i prilagođenu organizaciju.

Gode pohvale građana i posjetitelja Porcijunkulova, ali, kako sami čistači ističu – oni su samo radili svoj posao

– Svakog jutra u akciju čišćenja bilo je uključeno desetak ljudi. Ovisno o gužvama prethodnog dana i broju ljudi na glavnom koncertu, s poslom smo završavali najkasnije u 9 sati. Centar grada, perivoj, prostor dječjeg zabavnog parka i jezera trebalo je očistiti i iz njih odvesti sav otpad – otkrio je Zdravko Avramović, voditelj hortikulture u Čakomu.
Tu nije završio posao za vrijedne čistače. Tek tada se trebalo posvetiti svakodnevnim radnim obvezama širom Čakovca.
– Nakon ranojutarnjeg čišćenja prostora na kojem se odvijao program Porcijunkulova, tri trokoličara odlazila su čistiti preostale dijelove grade koji im pripadaju prema rasporedu dnevnih obveza. Njihova smjena završavala je u 13 sati. Nakon tog vremena četvrti trokoličar ostajao je dežuran sve do 21 sat, ako je bilo potrebno negdje uskočiti i riješiti određenu situaciju – dodaje Avramović.

Dobra organizacija

Čakomovci pohvaljuju i same posjetitelje ove velike manifestacije, koji su unatoč često teško prohodnim ulicama pronašli put do velikog broja kanti i kontejnera razmještenih po centru. Većina smeća je tako završila u prostoru predviđenom za njega, a ne razasuto po pješačkoj zoni i zelenim površinama.

Ostale dane u godini Čakom po gradu ima raspoređenu trojicu čistača. Nakon gradskog središta, svaki odlazi u svoj dio Čakovca.

– U blizini centra grada bio je parkiran i komunalni kamion, tako da su se napunjene kante i kontejneri odmah mogli i isprazniti. To je, zapravo, naš uhodan proces za vrijeme ovakvih manifestacija. Bez obzira na gužve, broj posjetitelja i dužinu trajanja dnevnih programa, mogli smo u svakom trenutku riješiti bilo koju situaciju koja bi iskrsnula – kaže Avramović.

Gode pohvale

Iako su odradili ogroman posao, Čakomovci skromno zaključuju da su – samo radili svoj posao. Zahvaljujući njima Čakovec svoje građane svakog dana dočekuje čist i uredan.

Osjetno više posla oko čišćenja tijekom šest dana trajanja popularnog Porcijunkulova traži i prilagođenu organizaciju

– Dok nije Porcijunkulovo, daleko je manje posla. Po gradu imamo raspoređenu trojicu čistača unutar radnog vremena. Svaki ima svoj dio grada. Ujutro su svi koncentrirani u centru, a nakon što završe s čišćenjem odlaze u svoje dijelove grada. Dečki su se uistinu trudili. Dobro smo organizirani, radilo se brzo i odgovorno, a rezultat toga su čiste i uredne ulice, trgovi i perivoj. Zahvaljujući njima Čakovec se još jednom pokazao u svojem najljepšem svjetlu – zaključuje voditelj Zdravko Avramović iz Čakoma.
– Gode pohvale domaćih ljudi, kao i velikog broja posjetitelja Porcijunkulova, za čist i uređen grad. Najvažnija je odlična organizacija posla, tako da se stigne sve na vrijeme napraviti, pa su šetače svakog novog dana Porcijunkulova gradske ulice dočekale besprijekorno čiste – dodao je vrijedni Dado Ignac.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje