Povežite se s nama

Život i društvo

Zahvalnice OPG-u Martinec, župniku, tamburašima…

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Sračinca uručena su priznanja zaslužnim pojedincima za postignute uspjehe i promociju Općine Sračinec.

Zahvalnicu u obliku plakete Općine Sračinec dobilo je OPG Martinec – Buffet Žućo, čiji je vlasnik Stjepan Martinec, za 40 godina neprekidnog rada i djelovanja u ugostiteljskoj djelatnosti i proizvodnji vina. Zahvalnicu Općine Sračinec u obliku zahvalnice i grba Općine Sračinec dobili su Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata PP Orahovica 1990. – 1991., vlč. Siniša Dudašek, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Sračincu, te Prvi srakarski tamburaši (P. S. T.). Udruga već godinama nesebično obilježava dan pogibije sumještanina Mire Koščaka, pripadnika Specijalne jedinice PU varaždinske Rode, koji je poginuo 1992. godine, dok je vlč. Dudašak pokrenuo inicijativu za temeljnu obnovu crkve sv. Benedikta u Svibovcu Podravskom, u koju su se aktivno uključili Općina Sračinec i Ministarstvo kulture. Tamburaši pak obilježavaju 10 godina postojanja, a zaslužni su za promociju Općine Sračinec gdje god nastupali. Zahvalnicu Općine Sračinec u obliku priznanja dobili su sportaši Tonimir Sokol, Leona Juriša i Emanuel Šprem te učenici Mario Hošnjak, Ena Petričević i Enija Kanjir zbog postignutih vrhunskih uspjeha na natjecanjima.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje