Povežite se s nama

U fokusu

Zaleđeni put: Teško slomio nogu, tko je odgovoran?

Objavljeno:

- dana

Zgrada Doma zdravlja na Vinici

Nakon prošlotjednog zatopljenja, mještani Vinice su odahnuli. Zbog snijega i leda tjedan dana nisu mogli k liječniku i zubaru: po zaleđenom putu bilo je nemoguće popeti se na brijeg do ambulanti u zgradi u vlasništvu Doma zdravlja Varaždinske županije.

– Pristupni put nitko nije čistio, što je još jedan odraz potpune nebrige i nonšalantnosti ravnatelja Doma zdravlja. Ljudi nisu mogli ni do jedne ordinacije. Snalazili su se na razne načine, uz puno padova, dok je jedna osoba pri padu zadobila i težak prijelom noge – ogorčeno je prošli tjedan reagirao načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.
Istaknuo je da je Općina taj put o svom trošku posipavala i čistila desetak godina, isključivo radi svojih mještana i korisnika zdravstvenih usluga. No s tim su prestali jer su obje doktorice sklopile ugovor o zakupu prostora s Domom zdravlja, čija je obveza održavati prostor ambulanti i okoliša.

Ivan Crnković: “Čišćenje pristupnih puteva ambulantama je obveza lokalne zajednice.“

– Općina je zatražila refundaciju troškova. Na dopis upućen ravnatelju, predsjedniku Upravnog vijeća i županu nikada nismo dobili odgovor, pa smo prestali s čišćenjem – naveo je Kostanjevac.
Javno je pozvao da se problem hitno riješi. – Tko će stradaloj osobi nadoknaditi troškove liječenja i svega ostaloga? Protiv odgovorne osobe potrebno je pokrenuti postupak kako se takvi propusti ne bi ubuduće događali – ustvrdio je.
Ravnatelj Doma zdravlja Ivan Crnković istaknuo je da su zbog izvanrednih vremenskih uvjeta u Vinicu poslali radnika, koji je posipao sve prilaze ambulanti te utrošio više od stotinjak kilograma soli. Napomenuo je da Dom zdravlja u županiji ima više od 20-ak ambulanti, a neposredne ulaze uvijek počiste radnici na čišćenju prostorija ambulanti, što organiziraju koncesionari – zakupci.

Marijan Kostanjevac: “Čišćenje pristupnog puta ambulantama je obveza Županijskog doma zdravlja.“

– U posljednjih 11 godina prilazne ceste ambulantama od Breznice i Brezničkog Huma, preko Bednje, Cestice, Donje Voće sve do Malog Bukovca za svoje stanovništvo uvijek su čistile i čiste općine, odnosno lokalna zajednica, te nikad Domu zdravlja nisu ispostavljane fakture za čišćenje snijega – istaknuo je.
Potvrdio je da mu je načelnik Kostanjevac uputio dva dopisa, i to 11. siječnja 2011. te 21. siječnja 2013., a na oba je Dom zdravlja odgovorio.
– Čišćenje pristupnih puteva ambulantama zadatak je i obveza lokalne zajednice, jer se to čišćenje ne radi za potrebe Doma zdravlja već isključivo za potrebe stanovništva svog područja – zaključio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje