Povežite se s nama

Novosti

Zamjenica varaždinskoga gradonačelnika bit će razvlaštena

Objavljeno:

- dana

Posljedice isključenja Natalije Martinčević iz HNS-a

Nataliji Martinčević, nakon što je isključena iz HNS-a, bit će oduzete ovlasti koje je dosada imala u Gradu Varaždinu kao zamjenica varaždinskoga gradonačelnika. Najavljuje to Goran Habuš (HNS), varaždinski gradonačelnik, koji je na lokalnim izborima odnio pobjedu zajedno sa svojim zamjenicima Martinčević i Vjeranom Radelićem (SDP).

– Svi koji su pratili istupe Natalije Martinčević zadnjih mjesec dva dana, odnosno nakon isključenja Radimira Čačića, lako su mogli zaključiti da je odabrala drugačiji put i prije isključenja koje je isprovocirala. Takvim ponašanjem jasno je dala do znanja da se više ne vidi kao dio tima kojem su građani povjerili vođenje Grada Varaždina. Kao gradonačelnik, imam osobitu odgovornost za njegovo funkcioniranje i delegiranje poslova, pa ću sukladno tome i postupiti jer se na nju, očigledno, više ne može računati – rekao nam je Habuš izražavajući žaljenje zbog svega što se događa, ali naglašava da to neće negativno utjecati na funkcioniranje Grada Varaždina.

I Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i varaždinski župan, kao i Milorad Batinić, v. d. predsjednika Sjeverozapadnog saveza HNS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, slažu se da su Natalija Martinčević, kao i Zlatko Koračević, svojim postupcima i ponašanjem isprovocirali odluku o isključenju iz stranke.

– Drugostupanjska odluka potvrdila je kako je Sud časti HNS-a Varaždinske županije ispravno ocijenio njihove postupke – naglašava Batinić, dok Štromar dodaje da su jasni razlozi za njihovo isključenje iz stranke.

 HNS, kako dodaju, ide dalje svojim putem i neće se zamarati što će dalje raditi isključeni i oni koji ima se eventualno pridruže.

– Dosada je iz stranke izašla nekolicina članova i ne vidim načina kako bi to moglo loše utjecati na HNS. Sudeći po medijskim izvještajima, već dulje vrijeme rade na o osnivanju nove stranke, što je demokratsko pravo svakoga – veli Štromar.

I Batinić naglašava da je političko udruživanje legitimno pravo svakoga i u tome ne vidi problem.

– Da sam se bojao političke konkurencije, ne bih ulazio u politiku niti bih toliko u njoj toliko ostao – veli ivanečki gradonačelnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora govoreći o najavama osnivanja nove stranke od strane pristalica Radimira Čačića.

Kako gledaju na pravomoćno isključivanje iz HNS-a, kao i koji će biti njihovi daljini koraci te hoće li i kada osnovati novu stranku, Natalija Martinčević i Zlatko Koračević pojasnit će na konferenciji za novinare koju su sazvali u srijedu prijepodne. Tu će im se pridružiti Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, te Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa, koji će vjerojatno također napustiti HNS, ali svojevoljno.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje