Povežite se s nama

Život i društvo

Zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač izabran na dužnost u Skupštinu europskih regija

Hrvoje Kovač

Objavljeno:

- dana

Protekla tri dana u švedskom gradu istoimene regije Örebro održano je proljetno zasjedanje Skupštine europskih regija, najveće neovisne mreže regija u široj Europi koja okuplja regije iz 35 zemalja – od Norveške do Turske i od Rusije do Portugala.

Skupština europskih regija prisutna je svugdje na europskom kontinentu, unutar i izvan Europske unije.

Varaždinska županija u članstvu Skupštine europskih regija sudjeluje od 2001. godine, a od prošle godine župan Varaždinske županije Radimir Čačić predsjeda Odborom za kulturu, obrazovanje i mlade te je član Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija osiguravajući tako direktan utjecaj Varaždinske županije u tijelima odlučivanja.

Plenarna sjednica u Švedskoj sastojala se od dva dijela. Prvi je dio bio rezerviran za izvješća o dosadašnjem radu odbora koji djeluju u sastavu Skupštine, a drugi je bio koncipiran oko izbora za upražnjena mjesta u sklopu Skupštine.

Upravo je u tim izborima sudjelovao i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je jednoglasnom odlukom imenovan na dužnost Predsjednika pododbora za mlade koji posredno surađuje direktno sa Skupštinom europskih regija, ali i Regionalnom mrežom mladih Skupštine europskih regija koja u svojem članstvu okuplja mlade iz 50 regija te 25 zemalja i kao takva jedna je od najvećih otvorenih platformi koja utječe i poboljšava lokalnu, regionalnu i europsku politiku za mlade te služi kao forum za razmjenu iskustava i dobrih praksi rada s mladima.

Imenovanje Hrvoja Kovača na ovu visoku funkciju u najvećoj europskoj mreži regija veliko je priznanje samo po sebi, a predstavlja i najviše političko imenovanje jednog Lepoglavčana kad se gledaju europske institucije i organizacije.

Mandat Kovaču traje dvije godine uz mogućnost reizbora ili novog napredovanja.
– Zahvalan sam svim delegatima i predstavnicima europskih regija koji su na plenarnu sjednicu stigli iz čak 17 zemalja Europe i dali mi svoj glas kao i Varaždinskoj županiji na podršci da ju predstavljam u Skupštini europskih regija. Ovo nije samo potvrda moje osobne angažiranosti u sektoru mladih već i svog iskustva kojeg zajedno s mladima nosim iz Grada Lepoglave i Varaždinske županije. Svaka mlada osoba s kojom sam razgovarao, surađivao i zajedno s njom stvarao nešto dobro i korisno za mlade svih ovih godina utkala je dio sebe u mozaik tog iskustva koje je bilo potrebno za moju kandidaturu – kazao je Kovač po povratku iz Švedske.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!