Povežite se s nama

U fokusu

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar javno najavio kamatarenje!

Objavljeno:

- dana

“Što se tiče avansa datog T7 VIS-u, Varkom će potraživati ne 9, nego ukamaćeno – 20 milijuna kuna. Svi vole kamatariti Grad kad on sklopi s nekim ugovore i to se izjalovi, pa hajmo mi kamatariti natrag.”

Hrvatski presedan

Poručio je ovo zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar na prošlotjednoj izvanrednoj sjednici Vijeća, na kojoj je gradska vlast vijećnike informirala o raskidu Ugovora za interventno zbrinjavanje bala iz 2008. godine. Ugovor je sklopljen između Varkoma i Grada Varaždina s jedne i T7 VIS-a (danas T&H Invest d.o.o.) s druge strane.

Sukladno Ugovoru, Grad je tvrtki uplatio 9 milijuna kuna avansa za dogovoreni posao zbrinjavanja komunalnog otpada, a koji se, zahvaljujući Gradu i unatoč inzistiranju T7 VIS-a te kasnije T&H Investa, izjalovio. Podsjećamo, tvrtka T7 VIS je uložila više od 150 milijuna kuna u izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada te najmanje 30 puta dopisima pozivala i doslovno molila Varkom i Grad da isporuče otpad i predaju ga na obradu kako bi se time zatvorio spomenuti avans.

Varkom i Grad zaboravili da VIS-u godinama nisu isporučili otpad na obradu

No, oni nisu poštovali Ugovor i odbili su isporučiti otpad, čime su prouzročili štete daleko veće od iznosa avansa, a da ne spominjemo one sramotne u okolišu. Nakon dugih godina i sudskih procesa vezanih uz balirani otpad, Grad i Varkom sada su jednostrano odlučili raskinuti Ugovor, a istovremeno zamjenik Avar najavljuje zahtjev za povrat uplaćenog avansa u više nego dvostrukom iznosu?!

Šok je bio prva reakcija kojom su oporbeni vijećnici, ali i svi koji su u internetskom prijenosu uživo pratili burnu sjednicu, popratili izjavu Zlatana Avara. Trenutak kad gradski dužnosnik javno najavljuje kamatarenje hrvatski je presedan. Pompozni stav i ton kojima je zamjenik docirao vijećnicima dodatno sugeriraju nadmoć u odnosu gradskih vlasti prema lokalnim poduzetnicima i Varaždincima uopće. Takva se zamjenikova zanesenost, koja ne preza ni od najave kamatarenja, promatra sa skepsom. Pitanje je tek jedno: kojim to smjerom ide gradska vlast koja prvo zaključi ugovor s lokalnom tvrtkom i isplati određeni avans, pa potom onemogući obavljanje ugovorenog posla i na kraju traži povrat avansa uz lihvarsku kamatu?

Uvod u zamjenikovu verbalnu prijetnju bila je jedna od mnogih replika potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Patafte iz Lige za Varaždin, upućena gradonačelniku i zamjeniku.

– Ova sjednica jednog dana će se itekako gledati. Gospodine Čehok, ima tu više stvari koje miješamo, a nejasno je. Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša je tehnički radilo stvari (oko Plana buduće sanacije lokacije Brezje), a ne pravno, i nije analiziralo pravnu situaciju Grada. A vijećnici su ti koji odlučuju o pravnim i financijskim posljedicama.

Mnogo ste puta prozvali kolegu Vjerana Strahonju, koji je rekao da u Planu sanacije želi vidjeti brojke. No, ni u materijalima za ovu zadnju sjednicu isto ne vidimo brojke. Dakle, u Planu sanacije nema nikakvih financijskih projekcija ili komparacija da vidimo koje su prednosti ili mane, a tako se radi u svijetu.

I još nešto, nitko danas ne govori o rješenju problema, a ono se nalazi između redaka i izgleda da će se balirani otpad odložiti. Pa i bivši gradonačelnik Habuš ga je želio odložiti. No, druga točka dnevnog reda je da se i to raskida (koncesija s C.I.O.S. grupom). Podsjećam, Habuš je otpad pokušao odložiti na tri mjesta, pa nije uspio. Ja samo ukazujem da treba nastojati da se ne ponove greške iz prošlosti. Grad sada ima dva pravna posla, i možda je to problem, a sada se srlja u treći posao. Na kraju će se raskinuti dva posla, a što ako se treći zakomplicira? – zapitao se potpredsjednik.

Ova je vijećnikova replika isprovocirala zamjenikovu najavu kamatarenja:
– Naravno da želimo riješiti problem i naravno da ćemo ovo presjeći. (…) Mi u Gradu radimo po proceduri konačno nakon niza godina. Mi kao odgovorna gradska vlast očekujemo da Varkom raskine ugovor i tražit ćemo da to napravi pismeno. A što se tiče avansa datog T7 VIS-u, Varkom će potraživati ne 9 (s PDV-om koji je platio T7 VIS, op. a.) nego ukamaćeno – 20 milijuna kuna. Svi vole kamatariti Grad kad on sklopi s nekim ugovore i to se izjalovi, pa hajmo mi kamatariti natrag. To vam je sukus ove današnje rasprave – rekao je zamjenik, nazivajući takav potez „prekretnicom“.

Pritom je spomenuo „odgovornu vlast“ te da oni u vlasti nisu diletanti i budale i na kraju zaključio da njima „nitko neće usaditi crv sumnje pa da se međusobno zavadimo“. Usput rečeno, na sjednici koja je trajala satima nitko iz gradske vlasti se nije sjetio nijednom riječju spomenuti štete koje trpe mještani Brezja i Kućana. Tisuće njih godinama žive u smradu, cijena nekretnina im je obezvrijeđena i ugroženo im je zdravlje, a za ekološku rentu nikad nisu dobili ni kunu. (jn/vg)

Kamatarenje je izraz pod kojim se podrazumijeva ilegalno lihvarstvo, odnosno davanje ilegalnih zajmova uz visoke kamate te uz prijetnju nasiljem i drugim neugodnostima u slučaju neplaćanja. Kamatarenje u suvremenom svijetu predstavlja jednu od najrasprostranjenijih aktivnosti organiziranog kriminala. (Izvor: Wikipedija)

U fokusu

Od srpnja veće rate kredita, evo tko će biti prvi na udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme najavljuje se povećanje kamatnih stopa. Prvi će na udaru biti klijenti koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama.

Hrvatska narodna banka najavila je da će od 1. srpnja nacionalna referentna stopa (NRS) rasti 0,3 postotna poena pa bi tada mogli poskupjeti krediti s promjenjivim kamatnim stopama koji su vezani za NRS, piše Večernji list.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić objasnio je da bi nešto veće rate kredita mogla očekivati trećina korisnika stambenih kredita, njih oko 67 tisuća, te 110 tisuća potrošačkih kredita, odnosno desetak posto ukupnog broja. Šošić je kazao da će prosječna mjesečna rata stambenih kredita vezanih za NRS porasti oko pet eura za četiri petine dužnika, dok će za preostalih 20 posto klijenata mjesečna rata biti veća desetak eura.

Guverner Boris Vujčić kazao je da su kamatne stope u Hrvatskoj porasle znatno manje nego u drugim članicama eurozone jer je velik broj potrošača ugovorio kredite s fiksnim kamatnim stopama.

Nastavite čitati

U fokusu

Bilić u Saboru: Funkcionalno spajanje je neprovedivo u praksi zbog birokracije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić prošlog je tjedna u Saboru upozorio na važnost decentralizacije, ali u pravom smislu te riječi.

– Vjerujemo da nama u Ludbregu, kao i drugim općinama i gradovima, treba biti omogućeno donošenje odluka vezanih za našu sredinu. To uključuje sve, od toga što će se događati u našim školama, preko brzine izdavanja dozvola, pa do ulaganja nužnih sredstava u infrastrukturu. Govorio sam o još jednoj važnoj temi, a to je funkcionalno povezivanje općina. Jasno je da je povezivanje ključno da bi zajednički mogli odraditi projekte ključne za naš kraj, ali je nažalost još uvijek od strane države nejasno definiran način povezivanja. Puno se spominju reforme, ali se one u praksi ne provode – rekao je Dubravko Bilić.

Ističe da će se u Saboru zalagati da jedinice lokalne samouprave dobiju više ovlasti.

– Samo lokalnom zajednicom koja ima ovlasti za donošenje ključnih odluka možemo osigurati brži i učinkovitiji razvoj. Naše iskustvo pokazuje da bolje poznajemo potrebe i prioritete naših građana te da možemo brže i prilagodljivije odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Decentralizacija nije samo administrativna promjena; ona je ključ za stvaranje prosperitetnih i samoodrživih zajednica. Nastavit ćemo se zalagati za to da Ludbreg i slične sredine dobiju više ovlasti i odgovornosti za vlastiti razvoj – rekao je Bilić.

Govoreći konkretno o funkcionalnom spajanju, Bilić upozorava da je trenutno neprovedivo u praksi, a sve zbog administrativnih barijera, odnosno birokracije.

Kaže da glavnina problema leži u tome da je Ministarstvo financija do sad isključivo bilo nadležno za takozvane reforme lokalne samouprave, a sve se svodilo na postepeno smanjenje prihoda gradovima i općina, dok se funkcionalno spajanje onemogućava zbog nerazumijevanja nadležnih institucija.

– Opet ćemo mijenjati porezni zakon i smanjiti prihode lokalnim samoupravama, molim kolege iz HDZ-a da pokušaju objasniti ministru Primorcu da mi novac ne oročujemo u bankama već trošimo za bolji standard, ulažemo u infrastrukturu, dječje vrtiće, te kroz razne mjere i projekte nastojimo omogućiti bolji život našim sugrađanima. Oni koji su se spojili funkcionalno imaju velikih i nerješivih problema, a da ne govorim kakvi su problemi s inspekcijama koje ne uvažavaju same procese. Posebno je problem radni status službenika kod funkcionalnog spajanja, što do sad nije regulirano – rekao je Bilić i istaknuo da se zapravo favorizira velike gradove.

– Nužno je da se primijeni neki od europskih modela koji na drugačiji način brinu o jednakosti razvoja svoje države. Nadam se da će novi ministar uprave provesti konkretnu reformu koja će dati vjetar u leđa za ozbiljnije promjene, te da se iskoristi poticaj države da se to povezivanje lokalnih sredina zaista i provede u praksi – rekao je Bilić i dodao da je država jako centralizirana i svaka decentralizacija završi na županijama. Ističe da u budućnosti treba ići u smjeru da se gradovima daju na upravljanje primjerice škole i sustav izdavanja građevinskih dozvola te dodaje da je izglasavanje ove dopune zakona veliki napredak i nada se da će se administrativne barijere otkočiti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje