Povežite se s nama

U fokusu

Gdje je zapelo? Staze na bedemu Starog Grada pune su graba, a Grad za uređenje plaća gotovo 400 tisuća kuna godišnje

Objavljeno:

- dana

Kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za svoga nedavnog posjeta Varaždinu požurila sa šetnjom oko Staroga grada pa nije imala vremena prošetati i bedemom, domaćini su odahnuli.

Jer da je predsjednica naumila proći bedemom, prvo bi joj valjalo pronaći adekvatnu obuću za tu avanturističku šetnju. Predsjednica je došla u udobnim zimskim, kožnim cipelama, a za šetnju bedemom su potrebne visoke, gumene i nepromočive čizme.
Park oko Staroga grada je, smatra se, nedopustivo zapušten, a osobito bedem, izgrađen nešto prije 1544. godine.

Stari grad ne bi trebalo puno dirati, nego ga samo držati uređenoga. Njegov potencijal je
velik. (Vjeran Strahonja)

Bedem, koji bi trebao biti reprezentativna šetnica za turiste u posjetu gradu, izgleda poput zapuštenoga seoskog puta. Tu su graba do grabe, koje nije moguće zaobići, pa kad padne kiša, šetnja bedemom je loše iskustvo. I stube su trošne, pa ni za suhog vremena nije sigurno da se iz šetnje Starim gradom namjernik neće vratiti s uganutim gležnjem.

Na što se troši?

Istovremeno, Grad Varaždin godišnje iz proračuna izdvaja 6,6 milijuna kuna za održavanje svih zelenih površina u Varaždinu i bližoj okolici. Od tog se novca najviše – 380 tisuća kuna – troši za održavanje parka oko Staroga grada.
Budući da to nije malen novac, realno je očekivati da će okoliš tvrđave iz 12. stoljeća, današnji dom Gradskog muzeja Varaždin, biti pristojno uređen, ako već ne besprijekorno, barem primjereno.

Međutim, park je, smatraju građani, ali i botaničari, nedopustivo zapušten.
(Ne)uređenost okoliša Staroga grada svako malo se spomene i na sjednici Gradskog vijeća, a zadnji je o temi govorio vijećnik Vjeran Strahonja.

– Nije mi jasno da se rade planovi o parkovima uz Dravu i Plitvicu, za neke nove šetnice, a ne uređujemo ono što imamo. Stari grad ne bi trebalo puno dirati, nego ga samo držati uređenoga. Njegov potencijal je velik – rekao je vijećnik svojim kolegama.

Akcentni light show

Dok turisti i građani zaobilaze lokve pune vode na stazi po bedemu, gradskim je proračunom predviđeno čak 900 tisuća kuna za postavljanje akcentne rasvjete oko Staroga grada. Radi se o raznobojnoj rasvjeti, kakva je postavljena i oko HNK-a Varaždin.

Oponenti toj ideji tvrde da takva, kako je zovu, „kičasta rasvjeta“, nikako ne odgovara povijesnom prostoru Staroga grada. Osim toga, smatraju da je besmisleno trošiti na akcentnu, futurističku rasvjetu dok se prvo ne napravi osnovno – urede staze oko tvrđave.

Od akcentne se rasvjete na kraju moralo odustati, jer je novac hitno trebao za nešto drugo. Mnogi će reći „nasreću“ jer se, kako vele, nadaju da će do sljedećeg proračuna netko uspjeti uvjeriti odgovorne kako nema smisla da akcentna rasvjeta u crveno-narančastom light showu osvjetljava grabe po bedemu.

Šlampavost

Dok će jedni reći da su ovo trivijalni problemi kojima se skreće pozornost s važnijih stvari, drugi će im odgovoriti da je Stari grad vrijedna turistička znamenitost, a turizam je dio Strategije razvoja Grada, pa se smatra da je ovakva šlampavost nedopustiva.
Za uređenje parka oko Staroga grada trebali bi se brinuti Parkovi. U opisu njihova posla na Starom gradu, između ostaloga, piše: „nabava i doprema sipine za parkovne staze, razvoz sipine po stazama i ravnomjerno razasrtanje“.

Svatko radi svoj posao, pa što ne štima?

Zašto je onda staza na bedemu puna lokvi s vodom, a drveće već dulje vrijeme guše bršljani? Na pitanje kontrolira li Grad svoju tvrtku obavlja li posao za koji ima pristojan budžet, iz Grada nam je stigao odgovor:

– Kontrolu i nadzor obavljanja svih poslova na zelenim površinama Grada Varaždina i prigradskih naselja pa tako i Staroga grada vrši Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina i to na svakodnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini.

Krajem mjeseca pismeno se ovjeravaju dnevnici rada koje vode Parkovi d.d. za obavljene poslove za taj mjesec, nakon čega se dostavljaju fakture-situacije na ovjeru.

Mjesečne fakture ispostavljaju se u skladu s godišnjim financijskim planom razrađenim po mjesecima za tekuću godinu.

Parkovi, dakle, posao (ne)odrade, Grad prekontrolira i ovjerava fakture. Gdje je zapelo?

U fokusu

Gradske organizacije HSS-a Novog Marofa i V. Toplica prešle u HSS Braće Radić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski odbori Hrvatske seljačke stranke Novog Marofa i Varaždinskih Toplica javljaju da su u nekoliko navrata u posljednja dva mjeseca i pokušaja da spase stranku HSS-a Varaždinske županije od jednoumlja svoga političkog vođe Kreše Beljaka, te njegova povjerenika I. Banekovića u provedbi uvažavanja mišljenja pojedinca (demokracije) nažalost nisu uspjeli.

Stoga su na svojim gradskim odborima jednoglasno donijeli odluku svih članova odbora, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Novog Marofa (Nada Ključarić i Kruno Antolić) te zamjenika gradonačelnika Grada Novog Marofa ujedno i dosadašnjeg predsjednika Podžupanijske organizacije te potpredsjednika Županijske organizacije HSS-a Ivice Šanteka o prelasku u HSS Braće Radić.

Gradskoj organizaciji Grada Novog Marofa i prelaska u Stranku Braće Radić pridružila se i Gradska organizacija HSS-a Varaždinske Toplice na čelu s predsjednikom Ivanom Škrlcem i zamjenikom Tomislavom Prstecom.

Zaključak oba dvije Gradske organizacije HSS-a je da će u buduće djelovati u HSS-u Braće Radić na dobrobit svojih sugrađana pod čijim će i imenom izaći na lokalne izbore.

Nastavite čitati

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati