Povežite se s nama

U fokusu

Započela je izgradnja Spinalnog centra, “bit će jedan od najmodernijih u ovome dijelu Europe“

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama jučer, 2. ožujka, održana je uvodna konferencija projekta izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Konferenciji su prisustvovali župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Vanda Petanjek, Matea Radić iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med., predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković te predstavnik izvođača radova Mirko Habijanec.

Ravnatelj bolnice Denis Kovačić je naglasio kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jedina rehabilitacijska zdravstvena ustanova koja zbrinjava tu vrstu pacijenata, a kako je istaknuo, dosadašnji prostori nisu bili primjereni za rad u 21. stoljeću.

– Godinama smo nastojali pokrenuti realizaciju spinalnog centra. Sama priča je stara dvadesetak godina, no tek 2018. godine dobili smo prva sredstva, 83 milijuna kuna  bespovratnih financijskih sredstava koji su otvorili mogućnost da se pristupi radovima. Tada smo redizajnirali projekt, kroz 2018. i 2019. godinu prikupili sve potrebne dozvole i početkom prošle godine je raspisani natječaj. Nakon prihvatljive cijene, krenuli su radovi u dvije faze: obrtničko-građevinski radovi te opremanje za koje još nisu pokrenuti postupci javne nabave – rekao je Denis Kovačić.

Župan Radimir Čačić je u svom obraćanju  istaknuo važnost ovog projekta, naglasivši pritom da je projekt po financiranju primarno europski, ali je državni po svom značaju.

– U ovoj bolnici zapravo mali postotak pacijenata, čak manje od 20 posto, dolazi iz Varaždinske županije. I tako treba biti. Ne možemo u svakoj Županiji imati posebnu bolnicu za specifične bolesti, spinalni centar i slične potrebe za liječenjem i rehabilitacijom. To je dobar projekt koji je prepoznala i naša Vlada, ali i Europska Unija. Kod ovog projekta se vidi naša upornost i želja za izgrađivanjem nečeg korisnog i modernog. Treba biti uporan, treba se boriti, naročito ako ima razloga za to činiti – rekao je župan Čačić.

– Pred nama je još realizacija mnogih projekata, poput Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, koji će biti ključni dio našeg strateškog Razvojnog sporazuma pet županija Sjevera. Drugi dio se odnosi na zdravstveni turizam i turističku infrastrukturi u Varaždinskim Toplicama, koji su šansa koju nismo imali do sada, a moći će se javiti i na europske projekte. Ovo su najveće toplice u Hrvatskoj. S ovih 80 ležajeva koje sad dodajemo na postojeći kapacitet od 900, imamo tisuću ležajeva. S još jednim takvim kapacitetom, s potpuno novim kompleksom idemo u sljedećem razdoblju, u kombinaciji zdravstvenog turizma i turizma. To su investicije koje imamo u strateškom programu od 630 milijuna kuna – zaključio je Čačić.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković je izrazio zadovoljstvo izvođenjem radova.

– Izgradnja Spinalnog centra ima veliko značenje za Varaždinske Toplice, na to smo čekali jako dugo i sretan sam što se realizira paralelno sa obnovom postojećih objekata Specijalne bolnice. Na ovome ne stajemo, idemo dalje, pred nama su novi projekti i korištenje EU fondova u narednom razdoblju – rekao je Bedeković.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić je kazao kako će Nacionalni rehabilitacijski centar biti jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 107.094.765,49 kuna, od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 83.000.000,00 kuna.

Nakon provedenih postupaka javne nabave za radove i nadzore, vrijednost ulaganja iznosi 112.000.741,74, a financiranje projekta osigurano je i iz državnog proračuna RH putem

Ministarstva zdravstva u iznosu od 24.094.150,65 kuna.

U fokusu

Tijekom ožujka prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja
Foto: Ilustracija

Krajem ožujka 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin
evidentirano je 2717 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,3%, a u usporedbi ožujkom 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 26 osoba, odnosno 0,9 %. Ujedno je evidentirana i 31 osoba kao tražitelj zaposlenja.

Tijekom ožujka evidentirane su 383 nove nezaposlene osobe.

Tijekom ožujka 2021. godine prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta, što je za 36,4 % (269
slobodnih radnih mjesta) više nego u proteklom mjesecu, te 67,9 % (408 slobodnih radnih mjesta)
više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom ožujka 2021. godine bila su:

  • viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra (tražilo se 42 radnika)
  • medicinska sestra/medicinski tehničar (39)
  • trgovački radnik/trgovačka radnica (36)
  • radnik/radnica na proizvodnoj liniji (35)
  • skladišni radnik / skladišna radnica (35)

Tijekom ožujka 2021. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposlene su
ukupno 383 osobe na temelju radnog odnosa. To je 1,3 % više nego u prethodnom mjesecu i
57 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

U Varaždinskoj županiji u ožujku je stopa nezaposlenosti iznosila 3,9 %.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi izbori, nova obećanja: što nude kandidati i kandidatkinje u Varaždinskoj županiji?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Do lokalnih izbora dijeli nas tek nešto više od mjesec dana, objave kandidatura bliže se kraju, a s obzirom na količinu obećanja, sljedeće četiri godine Varaždinskom županijom trebali bi teći med i mlijeko.

Tako smo mogli čuti da će se dograditi Bolnica i škole, dobit ćemo i novu brzu cestu, uređivat će se ulice po gradovima i općinama, radnici će imati veće plaće, životni standard bit će bolji, i još mnogo toga.

Obećanja i “šaltanja”

Jedini je problem što je sve to obećano i prije četiri godine.

Političke stranke su se već uobičajeno zaratile na lokalnoj razini, kandidati prozivaju jedni druge, iako su neki od njih međusobno poprilično vezani na državnoj razini.

Koliko je politika varijabilna govori i činjenica da su pojedini kandidati više puta mijenjali stranke, i to potpuno različitih svjetonazora i programa.

Na čelu Županije i dalje želi ostati Radimir Čačić (NS – Reformisti), dok je HDZ kandidirao šefa Županijske organizacije i saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, a SDP Barbaru Antolić Vuporu, također predsjednicu Županijske organizacije i saborsku zastupnicu. Za mandat župana bori se i HNS-ov Kruno Lukačić, novopečeni savjetnik ministrice poljoprivrede i dosadašnji zamjenik načelnika Općine Sračinec.

Darko Novoselec kandidat je Domovinskog pokreta, a zanimljivo je da je dosad bio član čak dviju stranaka, HDZ-a i HNS-a.

Denis Mladenović se pak s Čehokove liste, čiji je svojedobno bio vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću, „prešaltao“ u Most, koji ga je kandidirao za župana.

Tko ide u drugi krug?

Službenih anketa još uvijek nema, ali može se pretpostaviti da nas, s obzirom na broj kandidata, u izborima za župana čeka drugi krug. Hoće li s Čačićem u ring u drugom krugu HDZ-ov Stričak, SDP-ova Antolić Vupora, bivši Čačićev stranački kolega Lukačić ili netko četvrti, nezahvalno je nagađati. Međutim, onaj koji uđe u drugi krug zasigurno će tražiti, a i dobiti podršku drugih stranaka. Pitanje je jedino hoće li HDZ u idućih mjesec dana uložiti više energije i stranačke vojske ili će zbog ruke Reformista u Saboru malo popustiti. SDP je u još zanimljivijoj situaciji: osim što su nedavno izgubili dio najjače baze u Ludbregu odlaskom gradonačelnika Dubravka Bilića iz stranke, te je neizvjesno tko će im raditi na terenu, na pojedinim su listama u predizbornoj koaliciji s Čačićem. Takav primjer su Varaždinske Toplice, gdje SDP nema svoga kandidata, već će podržati Reformiste.

Već očekivano, Čačić najavljuje velike projekte i obilazi radove, dok se, primjerice, HDZ-ov Stričak usmjerio na projekte realizirane u prošlom i ovom sazivu Vlade. Antolić Vupora je pak odmah na predstavljanju kandidature rekla da se ne misli ni s kim svađati.

Predizborni folklor

U Varaždinu će najvjerojatnije, iako to još službeno nije najavio, u utrku po još jedan mandat aktualni gradonačelnik Ivan Čehok. On je, doduše, nedavno izjavio da nema smisla ljude maltretirati predizbornim folklorom, ali se u folklor ipak uključio.

Tako je Čehoku zasmetalo što je HDZ-ov kandidat Alen Runac, inače aktualni šef gradske tvrtke Parkovi, odučio zasladiti predizbornu utrku. On je, naime, odlučio dijeliti šećer za kavu u kafićima kojima upravljaju Parkovi. Na ambalaži šećera su Runčevo ime i slogan. Spomenimo i da je prije toga na zahvali Varaždincima koji uredno plaćaju grobne naknade bila i Runčeva fotografija.

– Nitko u gradu ne smije koristiti poslove, službe i prostorije gradskih ustanova i tvrtki za svoju osobnu, pa ni političku promidžbu – zaključio je Čehok.

Runac mu nije ostao dužan, pa je uzvratio da dok se Čehok miješao u poslovanje ugostiteljskog objekta, misleći na Ritz, taj je objekt propao.

Čehok je česta meta i SDP-ovog Nevena Bosilja, koji, za razliku od stranačke kolegice Barbare Antolić Vupore, nije toliko blagonaklon prema protukandidatima.

Osim njih, u izbornu utrku idu i Ronald Ređep kao kandidat Domovinskog pokreta, Zdravka Grđan, nezavisna kandidatkinja za varaždinsku gradonačelnicu koju podržavaju Reformisti, Dubravka Novak, kandidatkinja političke platforme Budimo grad, te aktivist Matija Mikac. Boris Tomaš kandidat je stranke Centar za gradonačelnika Varaždina, dok je Dominik Klemenčić nositelj zajedničke liste Mosta, Hrvatskih suverenista, Hrasta, HKS-a Generacija obnove i Neovisnih za Hrvatsku za Gradsko vijeće Grada Varaždina. Listu za Gradsko vijeće imat će i Liga za Varaždin.

Bilić kao nezavisni

U Ludbregu u utrku za novi mandat idu Dubravko Bilić kao nezavisni kandidat, HDZ-ov Goran Križanić, u ime Reformista Krešo Horvat te Siniša Markulinčić iz Domovinskog pokreta. SDP, iako su bile takve najave, zasad nije izašao s imenom kandidata.

U Lepoglavi će novi mandat nastojati izboriti HNS-ov Marijan Škvarić, a kao suparnik javio se i njegov dosadašnji zamjenik, SDP-ov Hrvoje Kovač. Kandidata ima i HDZ, a radi se o Robertu Dukariću.

U Novom Marofu u utrku ide aktualni gradonačelnik iz redova HDZ-a Siniša Jenkač, dok su mu izazivači SDP-ov Mladen Smoljanec i kandidat Domovinskog pokreta Josip Gazdek.

U Varaždinskim Toplicama snage će odmjeriti dosadašnja gradonačelnica Dragica Ratković i kandidat Reformista Željko Bedeković.

U Ivancu rekordan broj kandidata

I dok je u ostalim gradovima kampanja poprilično mirna, u Ivancu je rekordnih sedam kandidata. Tako je dosadašnjem gradonačelniku Miloradu Batiniću, donedavnom HNS-ovcu i novopečenom nezavisnom kandidatu, izgledan drugi krug, ako ni zbog čega drugog, onda zbog same statistike.

Kandidaturu su osim njega najavili HDZ-ov Zdenko Đuras, SDP-ova Jasenka Friščić, HNS-ov Nikola Sedlar, HSS-ov Tomislav Sever, kandidat Domovinskog pokreta Marijan Lozančić i Kristina Geci, kandidatkinja Reformista.

Drugačija kampanja

Ova kampanja ipak će biti drugačija od ostalih. S obzirom na epidemiološke mjere, vjerojatno neće biti velikih skupova, a od kampanje „od vrata do vrata“ većina je ionako davno odustala. Tko će biti spretniji na društvenim mrežama i hoće li se kandidati više fokusirati na međusobne svađe ili konkretne programe, ostaje za vidjeti. U Hrvatskoj se ionako sve mijenja, posebno sad kad je kriza naštetila gospodarstvu, što utječe i na svakodnevicu svih građana. Nezaposlenost raste, standard pada, neizvjesnost je sve veća. No, politika ostaje ista, i dalje je glavni fokus na to tko je s kim, a tko protiv koga, dok najvažnija pitanja, nažalost, ostaju u drugom planu.

Nastavite čitati