Povežite se s nama

U fokusu

Započela stalna dežurstva u pet županijskih operativnih stožera

Objavljeno:

- dana

PZC

 Iako se još prošlog tjedna živa na termometru rijetko spuštala ispod 18 stupnjeva, u PZC-u nitko nije gledao na termometar. Kao niti u kalendar. Za PZC zima je službeno počela 15. studenoga, kad se po Zakonu počinju primjenjivati pravila zimskih uvjeta na cestama.

U skladištu je spremno 1600 tona soli, ekipirane su dežurne službe, ralice izglancane i servisirane, smotra vozila obavljena…

Što se Poduzeća za ceste tiče, zima kao da je u punom jeku. Ništa više ili manje ne bi bili spremni niti da je na ulicama pola metra snijega. Za PZC to je dio rutine u ovo doba godine. I tako će biti sve do 30. ožujka. – U periodu službene zimske sezone naše su ekipe 24 sata prisutne na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama, kao i u samom Gradu Varaždinu, priča Mario Vdović, član Uprave. I nastavlja.

– Prošli tjedan je u Županijskoj palači održan sastanak o pripremama za zimsku službu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici naših investitora, Županijske uprave za ceste, Policijske uprave i policijskih postaja, vatrogasaca. Hitne službe… vodili smo konstruktivan razgovor sa zaključkom da su svi involvirani spremni za obavljanje svojih zadataka, priča Vdović.

Priprema

I dok na nebu ne zalepršaju prve pahulje i prekriju ceste, PZC obavlja zadnje pripremne radove – postavlja se prometna signalizacija na kritičnim mjestima, snjegobranske mreže u cilju spriječavanja sniježnih nanosa i signalno kolje kojim se u slučaju većeg snijega označava rub kolnika.

– Upozoravam sve vozače neka obrate pažnju na privremenu prometnu signalizaciju, koja prvenstveno upozorava na nagle promjene stanja kolnika – primjerice iznenadne poledice. Ti su znakovi obično postavljeni na kriznim mjestima kao što su šumoviti predjeli, mostovi, nadvožnjaci… kako bi se upozorilo da je uslijed naglog pada temperature došlo do jednako tako naglog smrzavanja kolnika.

Neuobičajeno toplo vrijeme za studeni PZC je iskoristio za produljenje nekih radova, koje nikad nisu obavljali u predzadnjem mjesecu u godini, kao na primejer asfaltiranje. Jer, PZC je firma koja godinu djeli na ljeto i zimu i otprilike se uvijek znalo kad nastupa koji period. No, priroda je očigledno odlučila uzvratiti čovjeku za sva „zlostavljanja“. I uspjelo joj je – prkosi svim ljudskim rutinskim navikama i ostavlja čovjeka zatečenog u zbunjenosti, koju je sam skrivio. Srećom, pa u PZC-u ne gledaju kalendare ili termometre. Neovisno o meteorološkim prognozama ili predviđanjima tvrtka ima svoju rutinu i plan rada, zahvaljujući kojemu su, kako veli Vdović, „među prvima, ako ne i vodeća tvrtka u svojoj djelatnosti“.

Možda bismo pri takvoj tvrdnji imali i dozu skepse da nije bilo one famozne zime otprije tri godine kada je unatoč ogromnim količinama padalina sve funkcioniralo kao i obično. Niti tada nitko nije predvidio takvu sniježnu „rapsodiju“, ali PZC je pokazao da ga baš ništa ne može iznenaditi.

Nove akvizicije – 4 vozila s posipačima i ralicama

PZC od ove je zime još bolje tehnički opremljen. Tvrtka je nabavila četiri nova vozila s novim posipačima i ralicama. Riječ je o specijalnim vozilima koja prvenstveno služe za obavljanje zimske službe u gradu. – To su manja vozila, okretna, odlična za uske ili slijepe gradske ulice, ističe Mario Vdović. Nabavka nove opreme, silosnih posipača i ralica PZC je koštala oko tri milijuna kuna. – Mislim da neću pogriješiti kažem li da smo jedna od opremljenijih, ako ne i najopremljenija služba za održavanje cesta u Hrvatskoj. Cijelo vrijeme ulažemo i tehnički smo na vrlo zavidnoj razini. U našem voznom parku nećete naći stara vozila.

OPREZ!

1. Imati zimske gume i opremu
2. Upaljena svjetla i tijekom dana
3. Držati razmak između vozila
4. Ne smiju naglo kočiti

15 milijuna kuna ukupan je budžet koji su Hrvatske ceste (6 milijuna), Žuc (6 milijuna) i  Grad Varaždin (3 milijuna) osigurali za ovogodišnju zimsku službu na području Županije

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje