Povežite se s nama

Međimurje

Započeo projekt „Celijakija i pridružene autoimune bolesti“: ukazali na važnost rane dijagnoze

Objavljeno:

- dana

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske započela je novi projekt „Celijakija i pridružene autoimune bolesti“, a sufinancira ga Međimurska županija.

Projektom se želi upozoriti na celijakiju, odnosno glutensku enteropatiju kao vrlo ozbiljnu bolest ako se ne prepozna na vrijeme te ukazati na povezanost celijakije s drugim autoimunim bolestima.

Osim članova obitelji, i određene skupine ljudi imaju povećan rizik za razvoj celijakije.

Najvažnija rizična skupina su oboljeli od neke druge autoimune bolesti, kao što su dijabetes tip 1, autoimune bolesti štitnjače, autoimune bolesti jetre, sindrom Down, sindrom Turner i slično, pa se u ovim skupinama bolesnika također savjetuje biti na oprezu zbog moguće celijakije.

Predavanja

U sklopu projekta „Celijakija i pridružene autoimune bolesti“ 9. srpnja u dvorani za društvene djelatnosti Općine Strahoninec stručnjaci iz polja celijakije, psihologije i nutricionizma održali su tri predavanja kojima su bile obuhvaćene najvažnije teme vezane uz osobe oboljele od autoimunih bolesti.

Igor Šegović, dr. med., spec. ped., supspec. gastroenterolog i v.d. ravnatelja ŽB Čakovec prisutnima je govorio o celijakiji ili glutenskoj enteropatiji, autoimunoj kroničnoj bolesti, i povezanosti celijakije s drugim autoimunim bolestima, njihovim simptomima, kako ih prepoznati te samom liječenju.

Naglasio je također da u konačnici sve bolesti započinju u crijevima te je ukazao na važnost dosljednog pridržavanja striktne prehrane bez glutena.

Tihana Đumić, mag. psych., govorila je o psihološkim i psihosocijalnim aspektima glutenske enteropatije.

Istaknula je također da je to područje u preuskoj mjeri obuhvaćeno i vrlo rijetko prezentirano javnosti te se u manjoj mjeri istražuje od drugih, očitijih simptoma vezanih uz ovu kompleksnu i još uvijek nedovoljno poznatu bolest.

Davor Hostić, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr., započeo je svoje izlaganje poučnom izrekom Hipokrata „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana!“ Sudionike je upoznao s pravilnom, nutritivno vrijednom prehranom bez glutena koja je jedini lijek za oboljele od celijakije, ali i pridonosi općem stanju oboljelih od drugih autoimunih bolesti.

Naglasio je da pravilna prehrana kod osoba oboljelih od autoimunih bolesti mora sadržavati što više prirodnih namirnica, a manje procesuirane hrane.

Knjižica s receptima

Sva tri izlaganja bila su izuzetno edukativna i zanimljiva, a svi sudionici su saznali nove informacije koje će im pomoći da se lakše nose sa svojim autoimunim bolestima.

Njihovo je mišljenje da nakon postavljanja dijagnoze treba u liječenje uključiti psihologa i nutricionista, uz čiju bi se pomoć osobe lakše nosile sa simptomima, a samim time imale i bolju kvalitetu života.

U projektu su sudjelovale osobe oboljele od dijabetesa tip 1 te osobe oboljele od autoimune bolesti štitnjače koji su i pristupili testiranju na celijakiju testovima Celiac BIOCARD profesional.

Testiranje je vodila članica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Đurđica Baksa Aslani, prvostupnica sestrinstva.

U sklopu projekta je izdana i predstavljena knjižica s receptima „Prirodni namazi bez glutena“, a svi prisutni isprobali su namaze pripremljene od namirnica koje prirodno ne sadrže gluten i jednostavni su za pripremu.

Recepte za knjižicu izradile su članice Udruge Đurđica Baksa Aslani i Lucija Kalšan.

Voditeljica projekta je predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marija Goričanec.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje