Povežite se s nama

Međimurje

Započinje se s izradom monografije Međimurja: temelj budućih kulturnih i povijesnih projekata

Objavljeno:

- dana

Prošlo je 115 godina otkako je Rudolf Horvat izdao knjigu „Povijest Međimurja“ koja je posljednje cjelovito istraživanje o prostoru između Mure i Drave. Upravo stoga je osmero znanstvenika odlučilo započeti veliki projekt izrade nove monografije Međimurja koja će biti svojevrsni udžbenik i temelj za kulturne i povijesne projekte koji će se raditi narednih desetljeća u Međimurju. Projekt izrade monografije Međimurja predstavljen je u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Na predstavljanju su bili inicijator ideje Zoran Turk, predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i župan Međimurske županije Matija Posavec.

U prikupljanju i stručnoj obradi materijala sudjelovat će stručnjaci okupljeni u Centru za istraživanje Međimurja, kao i još neki vodeći hrvatski povjesničari. Glavni urednik izdanja je Zoran Turk dok su među autorima Nataša Štefanec, Davor Salihović, Branka Marciuš, Zrinka Breglec, Ivan Vuk, Anđelko Vlašić i Mirna Ladašić Turk.

– Posljednje cjelovito istraživanje o Međimurju objavljeno je 1907. godine. Moja generacija ima privilegiju da izradimo novu knjigu baziranu na modernim historiografskim metodama, a želja nam je da monografija bude udžbenik za sve turističke zajednice i kulturne udruge, temelj za sve kulturne projekte kojih Međimurju ne nedostaje – istaknuo je inicijator monografije Zoran Turk.

– Monografija će biti opsežno djelo koje želimo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Objedinit će našu povijest, kulturu i sve ono čime se mi Međimurci ponosimo, a Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu prava je adresa za izradu ovakvog djela jer u svojoj biblioteci već imaju niz vrijedne povijesne građe kojom čuvaju međimurski identitet – rekao je župan Posavec.

Izrada monografije trajat će oko četiri godine, a za izdavanje knjige zadužen je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.

– Monografija će značiti mnogo svakome tko je uzme u ruke, a njena izrada važna je ne samo za Međimurje, već i za cijelu Hrvatsku – dodao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje