Povežite se s nama

U fokusu

Započinju arheološka istraživanja na tri općinska lokaliteta

Objavljeno:

- dana

Martijanec

Na području Općine Martijanec uskoro će započeti opsežna arheološka istraživanja na lokalitetima Gomila i Cufta dok je za iduću godinu s Hrvatskim restauratorskim zavodom dogovoreno arheološko istraživanje na lokalitetu Gradišće.

Sva su tri lokaliteta već godinama stavljena pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture.

Lokalitet Cufta je temeljem preliminarnih, površinskih nalaza iz 2011. godine, determiniran kao naselje iz starijeg željeznog doba i upravo je cilj predstojećeg istraživanja otkriti više podataka. Za Gomilu se pretpostavlja da je iz istog vremenskog perioda, ali ova će istraživanja biti prva na tom lokalitetu.

Arheološko nalazište Gradišće nalazi se u strogom središtu naselja Martijanec i, ukoliko se arheološkim istraživanjima dokažu pretpostavke da se ondje nekad nalazilo srednjovjekovno naselje bit će to veliki turistički i  kulturni potencijal za Općinu Martijanec.  Jer, svojim bi arheološkim nalazištima Martijanec – zajedno s Ludbregom u čijem su Centru Grada također u tijeku arheološka istraživanja – imao sve šanse postati županijsko turističko odredište.

-Naša bi povijest mogla biti odličan kapital za budućnost – rekao je načelnik Općine Martijanec, Marijan Horvat

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje