Povežite se s nama

U fokusu

Započnite s pripremama za državnu maturu na vrijeme uz Seminare Topić

Objavljeno:

- dana

ULAGANJE U ZNANJE

Uskoro počinju pripreme za još jednu državnu maturu u Seminarima Topić u Varaždinu, uz pomoć kojih se učenici završnih razreda srednjih škola na najbolji mogući način mogu pripremiti za ispit o kojem im ovisi upis na željeni fakultet. 

Kontinuitet 

Seminare Topić prije više od tri desetljeća pokrenuo je poznati profesor matematike i voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić kako bi maturante na najbolji mogući način pripremio za prijemni ispit na fakultete, a zadnjih osam godina za državnu maturu, s obzirom na to da je matura na većini fakulteta zamijenila prijemne ispite. 
– S radom smo počeli prije 33 godine, kada smo jednu grupu učenika pripremali za tehničke fakultete. Godinu kasnije s radom je počela prirodoslovna grupa, a onda smo postupno organizirali grupe za ekonomiju, informatiku, pravo i druge fakultete. Od 1995. seminari se organiziraju kroz cijelu školsku godinu, po čemu smo još uvijek jedinstveni u Hrvatskoj – istaknuo je. 

Upisi traju do 4. listopada, a s radom se kreće 7. ili 14. listopada

Važno je naglasiti da s polaznicima rade profesori mentori i savjetnici s dugogodišnjim iskustvom rada na seminaru.
– Proći maturu zbog praga od 25 ili 35 % nije teško. Problem je da se za atraktivne fakultete, kao što su Medicinski, Filozofski, Pravni fakultet, FER, FOI te studije Strojarstvo, Stomatologija, Arhitektura i Ekonomija matura mora riješiti više od 75 %, a to već nije lako postići. Upis na fakultete znatno otežavaju i dodatni ispiti na mnogim fakultetima. Stoga organiziramo pripreme za maturu iz obaveznih predmeta, matematike, hrvatskog jezika, njemačkog i engleskog jezika iz osnovne i više razine, ali i izbornih predmeta, iz fizike, biologije, kemije i psihologije. Radimo i dodatne pripreme za Filozofski i Pravni fakultet.Za polaznike koji se spremaju na Medicinski fakultet, uz upisane izborne predmete imamo dodatna predavanja iz razlike programa u odnosu na maturu – rekao je Topić.
Trenutno su u tijeku upisi u Seminare Topić.
 

PRIJAVITE SE
Više informacija o seminarima možete doznati putem internetskih stranica www.seminari-topic.com. 
Prijave se primaju svakog dana od 16 do 21 sati na telefon 042/206-601 ili 091/518 95 03. 
Najbolje je prijaviti se preko internetske stranice Seminara Topić, gdje možete pronaći prijavnicu. 

– Upisi traju do 4. listopada, a raspored predavanja bit će objavljen na našim web-stranicama 5. listopada. Seminari će se održavati u Varaždinu subotama, preko zimskih i proljetnih praznika te poslije završetka nastave, a započinju s radom 7. ili 14. listopada – rekao je Topić i podsjetio kako samo pravovremena i ozbiljna priprema za maturu donosi uspjeh, a time i upis na željeni fakultet.

Što kažu bivši polaznici Seminara Topić?

“Poštovani profesore Topić, polazila sam vaše seminare i želim vam zahvaliti jer sam uspjela medicinu upisati u tri od četiri grada, s time da sam bila jako visoko rangirana na svim listama. To je najbolja preporuka za vaše seminare, još jednom, puno hvala.”
Laura B.

Pripreme su bile odlične i puno su mi pomogle, posebno kod brzine. To mi je bilo korisno i u Rijeci i u Zagrebu, gdje je cilj bio što brže i točnije rješavati zadatke. Uspjela sam upisati svoj prvi izbor, psihologiju u Rijeci. Profesore Topić, hvala vam puno na tome.” 
Dora H.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Općoj bolnici Varaždin danas, 1. ožujka, predstavljena je zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Varaždin.

Sustav zračne pošte instalirani je te je u funkciji od studenoga prošle godine, a pomoću tog instaliranog sustava laboratorij dolazi do zgrade Interne, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem. Sustav zatim brzo i sigurno transportira epruvete s uzorcima direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Na konferenciji za medije objašnjeno je da sustav naziva TEMPUS600 predstavlja jedinstveni transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta, do laboratorija unutar nekoliko sekundi. Postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen je tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju.

Procijenjena vrijednost sustava linije iznosi milijun kuna, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

– Moram izraziti veliko zadovoljstvo što smo u Hrvatskoj prvi dobili priliku da se instalira uređaj za transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzorci moraju biti analizirani, a to je naš laboratorij. Uređaj se zove TEMPUS, riječ je o sustavu pneumatskih cijevi koji se sastoji od nekoliko jedinica, jedna je ulazna jedinca u paviljonu Službe za interne bolesti i pedijatrijski odjel, a povezana je s cijevi dugačkom od 195 metara sa našom jedinicom, koja se nalazi u laboratoriju gdje vršimo prihvat tih uzoraka. Veliki napredak u radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u našoj hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti je taj što uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundi. Znači, nema više potrebe (za hitne pacijente) za dostavom uzoraka od dostavljača ili medicinske sestre. Uzorak odmah ulazi u obradu u pristupa se analizi te unutar tog zlatnog sata (od uzorkovanja do isporuke rezultata) su rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena – rekla je voditeljica Odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški.

Dodala je da to doprinosi da kliničari, na temelju nalaza, donose zaključak o tome hoće li pacijenta smjestiti na odjel ili otpustiti na kućno liječenje. Ujedno je naglasila da je ovakav sustav prvi u Hrvatskoj instaliran u OB Varaždin i to početkom studenoga u fazi COVID najtežeg trenutka, a potom u Zadru. U svijetu se nalazi još u 124 bolnice i u 21 zemlji.

– Cijela priča košta 1.000.000 kuna, s 100.000 kuna pripremama, a bili smo potaknuti činjenicom da su nam građevinski radovi koje obavljamo na objedinjenom hitnom prijmu i dnevnoj kirurgiji, omogućili da napravimo te iskope. Kao što je ravnatelj dr. Kudelić naglasio, kad ljudi vele „zračna pošta“ misle da nešto ide po zraku, ali ne. Uređaj radi na pritisak zraka u cijevima, koje su pod zemljom. Sve zajedno je „kičma“ jedne mreže paviljonskog sustava bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, najbolje što možemo učiniti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

“Brojne terase danas se neće otvoriti, brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Današ je počelo popuštanje mjerea za ugostitelje, a situaciju su komentirali iz Udruge Glas poduzetnika, Regionalnog ureda Varaždin.

Najavili su i da u utorak, 2. ožujka, u Varaždin dolazi Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Glasa poduzetnika.

Priopćenje o popuštanju mjera u nastavku prenosimo u cijelosti, a potpisuje ga Darko Molnar, Koordinator Regionalnog ureda Varaždin Udruge Glas poduzetnika.

Danas se napokon otvaraju terase ugostiteljskih objekata, a dok pojedini političari kažu da je ovo nagrada ugostiteljima i građanima zbog dobre epidemiološke situacije, podsjetimo što se sve događalo.

Prije svega želio bih naglasiti kako od početka zagovaramo pridržavanje mjera, kad su one realne, provedive i normalne, te nam je na prvom mjestu zdravlje gostiju i zaposlenika.

Međutim, gorka je ova nagrada kad znamo da se brojne terase danas neće otvoriti, da brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize i da radna mjesta nisu sačuvana.

Gorka je ova nagrada kad se sjetimo kašnjenja isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i kad se sjetimo prizora tjeranja gostiju koji su se zadržali ispred objekata nakon što bi kroz prozorčiće dobili kavu.

Ovom prilikom i velika zahvala HOK-u u ime svih njegovih prisilnih članova, koji je zdušno poslao plan dospjeća komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za 2021 godinu. Umjesto da oni budu primjer i oslobode svoje prisilne članove komorskog doprinosa barem do kraja 2021, među prvima su poslali podsjetnike na svoj parafiskalni namet.

Vjerujemo u skori kraj prisilnog članstva i u HOK-u i HGK, a podsjećamo i župana, gradonačelnike i načelnike na naše zahtjeve za ukidanje nameta.

Imamo u Hrvatskoj gradove i općine koji su ukinuli namete ili su minimalni pa vjerujemo da će I u našoj županiji krenuti za tim primjerom. Jer, imamo vidljive dokaze da se može ne samo egzistirati nego i razvijati, a bez da teret na leđima nose poduzetnici, ali i radnici u privatnom sektoru. Cilj je da Varaždinska županija postane free zona poreza na potrošnju do kraja godine i da maksimalno smanjimo sve namete, a s ciljem razvoja gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i plaća radnicima.

I za kraj, hvala svim građanima na strpljenju, podršci…

Zato danas izađite, popijte kavu u omiljenom kafiću i naručite omiljeno jelo u restoranu. Na taj ćete način podržati ugostitelje, a obavezno se pridržavajte mjera kako zbog sebe, svog zdrvlja, ali i svih drugih, tako i zbog mogućeg represivnog aparata koji čeka iza ugla u vidu inspektora i redara i broji vam gutljaje i zalogaje.

Nastavite čitati