Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Zapovjednik Labaš: Varaždinskom vatrogastvu hitno treba obnova

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA SJEDNICA STOŽERA

– Pokazali smo da u slučaju bilo kakvog stradavanja civilnog stanovništva varaždinsko vatrogastvo može odgovoriti u najkraćem mogućem roku – izjavio je danas zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš na svečanoj sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Sjednica se održala u prostorijama 1. Hrvatskog vatrogasnog zbora povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka.

– Danas smo pokazali dio onog što imamo, ali treba još puno ulagati u vatrogasnu postrojbu kako bi bila spremna za sve izazove – rekao je zapovjednik Labaš te istaknuo kako je najpotrebnije obnoviti vozni park vatrogastva koji trenutno broji 19 vozila.

– Općenito, treba nam obnova u vrijednosti 15 milijuna kuna. Nadam se da ćemo krajem ove godine krenuti s obnovom voznog parka kako bi bili kompletno spremni na ono što nam pravilnici nalažu – kazao je Labaš koji Javnu vatrogasnu postrojbu vodi 19 godina.

Postrojba u Varaždinu osnovana je 1959. godine te ima 58 zaposlenih, od čega je zaposleno 55 profesionalnih vatrogasaca.

– Vatrogasci svakodnevno rade na kondiciji, treniraju prema posebnim propisanim programima te pohađaju nastavu, tako da su uvijek spremni na intervenciju – objasnio je zapovjednik Labaš. Osvrnuo se i na preseljenje postrojbe na novu lokaciju.

– Rješenje o preseljenju je osmišljeno, parcela postoji. Cijeli projekt preseljenja teži 85 milijuna kuna i to je tvrd orah koji politika treba uzeti na svoj teret kako bi vatrogastvo konačno nekud krenulo – kazao je Labaš.

Nagrada članu HGSS-a

Posebnu zahvalnicu na održanoj sjednici dobio je član Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Varaždin Alan Rinkovec. Nagrada je uručena za suradnju i pomoć u razvoju sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije.

– Ova nagrada cijeloj stanici HGSS-a mnogo znači jer pojedinac u ovoj priči nije bitan, već cijeli tim – izjavio je Alan Rinkovec koji obavlja ovaj volonterski posao zbog osobnog zadovoljstva.

– Prvi puta imamo samo jednog pripadnika koji je primio nagradu i to govori da je prošla godina bila godina u kojoj srećom nije bilo puno problema u Županiji. Bila je to daleko najmirnija godina – izjavio je Alen Kišić, zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje te dodao kako su vatrogasci najčvršći temelj sustava civilne zaštite.

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi Marof: na javnu tribinu o spalionici stiže i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Eko udruga „Naš zavičaj“ u srijedu, 28. rujna, održat će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 19 sati  javnu tribinu o utjecaju spalionice otpada na okoliš.

– Kao što je nekima već poznato u pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja oštro se protive tome i jako su zabrinuti. U tu svrhu smo ranije organizirali i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, te mirni prosvjed na kojem je bilo nazočno tristotinjak ljudi popraćeno medijima i TV kućama (HRT, NOVA, RTL, LAUDATO, VTV) na kojem smo ukazali na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske – ističu u Udruzi.

Dodajmo da će među govornicima na tribini biti prof. dr. sc. Slaven Dobrović i prof.dr.sc Stanko Uršić, koji će svojim stručnim znanjem upozoriti na problem spalionice u Poodrutama

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje