Povežite se s nama

Novosti

„Zaprepašteni obilaskom Univerzala“

Objavljeno:

- dana

Eko-stožer Varaždin i Varaždinska građanska akcija VAGA

Eko stožer Varaždin i Varaždinska građanska akcija VAGA zaprepašteni su informacijama da gradonačelnik Habuš  vodio dio vijećnika i građana u obilazak tvrtke Univerzal, jednog od ponuđača na natječaju za odlaganje otpada, prije nego što je Povjerenstvo za odabir koncesionara objavilo građanima svoju odluku i prije nego što su vijećnici Gradskoga vijeća uopće dobili materijale na osnovi kojih će donijeti odluku.

„Smatramo to grubom zlouporabom položaja i ovlasti  i kršenjem zakona. Samo Povjerenstvo smije prije nego objavi odluku biti upoznato sa sadržajem i dokumentacijom prijave, stoji u priopćenju varaždinskog Eko-stožera i Varaždinske građanske akcije (VAGA).

Budući da vijećnici VAGA-e nisu bili među tim odabranim posjetiteljima  tvrtke Univerzal, jednog od ponuđača, sumnjaju da se vijećnicima i građanima neistinito prikazuje stanje  s ponudama, odnosno da se drugome ponuđaču uskraćuje pravo da predoči svoje dokumente, argumente te opremu kojom se javlja na natječaj.

„Ovakva je praksa nezabilježena u izboru koncesionara i stvara opravdanu sumnju u pristranost gradonačelnika i njegovih suradnika. Budući da kao vijećnici nismo pozvani posjetiti prostorije Univerzala, postavljamo jedno logično pitanje: Gradonačelniče, kako ćete objasniti svim građanima ovoga grada svoj prijedlog da se otpad iz naselja u okolici Varaždina, čak onih koji su udaljeni preko 20 kilometara, obrađuje u srcu Varaždina, na lokaciji koja uopće nije predviđena za mehaničko-biološku obradu? Ne bi li bilo  logično  da se iz grada vozi u nenaseljena područja, umjesto da se iz gotovo nenaseljenih zaseoka vozi i obrađuje u jednom od najstarijih varaždinskih naselja – našem Biškupcu, navodi se u priopćenju.

U priopćenju također ukazuju na pitanja oko „legalizacije“ nezakonitoga skladišta u Brezju na koje još nisu dobili odgovore: Je li stupilo na snagu rješenje Inspekcije od 31. svibnja  kojim se zabranjuje daljnje baliranje i skladištenje u Brezju? Ako nije, je li Inspekcija povukla dotično rješenje ili izdala drugo? Tko je dopustio da se legalizacijom bijele cerade iznad uređaja protupravno legalizira i cijelo skladište sa 120.000 tona otpada? Igra li se netko zdravljem građana i pravom na čisti okoliš? Zašto je župan dao dozvolu Varkomu za skladištenje u Brezju ako je znao da to skladište ne zadovoljava tehničke i okolišne uvjete za obradu  i skladištenje otpada? Kako je moguće da je gradonačelnik izdao Varkomu suglasnost  na korištenje zemljišta koje je već prije dano s pravom građenja Biotehnološkom parku? Zašto prije legalizacije nije provedeno obavezno arheološko istraživanje i zašto nisu poštovani uvjeti konzervatora? Znaju li odgovorni da se otpad može po zakonu skladištiti najduže godinu dana, odnosno sa posebnom dozvolom Ministarstva najduže tri godine? Čak i da je takva dozvola izdana, što nije, tamo je uskladišten otpad dvostruko duže nego što je zakonski dozvoljeno.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje