Povežite se s nama

Međimurje

Zaslužnim Međimurcima javna priznanja, Lidija Bajuk počasna građanka!

Objavljeno:

- dana

Dan Međimurske županije prilika je da se zahvali brojnim Međimurkama i Međimurcima koji svojim djelovanjem ostvaruju hvalevrijedne rezultate, pridonose razvoju Međimurja i promiču naš kraj. Tim je povodom 30. travnja, na sam Dan Županije, održana dodjela javnih priznanja Međimurske županije.

Nakon što je prvim počasnim građaninom Međimurske županije proglašen dr. sc. Antun Mikec, drugom počasnom građankom Međimurske županije proglašena je dr. sc. Lidija Bajuk zbog iznimnih dostignuća u književnosti, znanstvenom predstavljanju, interpretiranju i populariziranju međimurske etnobaštine i međimurske popevke te zbog poticanja osnivanja i djelovanja kulturno-umjetničkih udruga i njihova prenošenja domoljublja na mlade generacije.

Lidija Bajuk jedna je od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe te je među pojedincima i institucijama koje su najzaslužnije što je međimurska popevka uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Priznanje počasne građanke Međimurske županije skroman je način zahvale za sav njen trud i zalaganje koji daje u očuvanje kulturne baštine Međimurja.

– Na današnji dan, povodom velikih obljetnica koje obilježavamo u Međimurju, lijepo je primati počasti, no dobra je to prigoda za poticaj darovitih, marljivih i osviještenih Međimurki i Međimuraca. Nagrade počasti obvezuju nas na samokritičnost i kritičnost, nikako na taštinu. Svaki je čovjek usidren u svoj zavičaj. Zavičaj su prirodne ljepote, jezik, povijesne činjenice, običajne i druge kulturne prakse, svjedočanstva i uspomene. Učvrstimo zavičajno zajedništvo da bi naše Međimurje postalo mjestom oživotvorenih vizija znanih i neznanih prethodnika, da bismo ponajbolje od sebe natrag zavičaju i vratili – poručila je Lidija Bajuk u svom govoru prilikom dodjele javnih priznanja.

Nagrada Zrinski za 2020.

Nagrada „Zrinski“ Međimurske županije za 2020. godinu dodijeljena je:

  • mr. sc. Miloradu Šubiću, dipl. ing. za poseban doprinos razvoju voćarstva te izvanredan stručni i organizacijski uspjeh u poljoprivrednom savjetovanju
  • Ljudevitu Bošćaku za aktivnosti u očuvanju i promociji kulturne baštine Međimurja
  • Ivanu Gradečaku za izniman doprinos na području kulturne baštine i turizma Međimurja te aktivno volonterstvo u kulturnim i sportskim udrugama
  • mr. sc. Branku Grabaru, dr. vet. med. za izvanredan doprinos u primjeni veterinarske znanosti u praksi
  • Sportsko-ribolovnomu društvu „Mura“ Mursko Središće zbog intenzivne brige za okoliš i stalne popularizacije prirodnih ljepota Međimurja i podizanje ekološke svijesti građana.

Nagrade su dobitnicima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem i predsjednik Skupštine Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom. Svečanost dodjele javnih priznanja Međimurske županija središnji je dio ovogodišnjeg obilježavanja Dana Međimurske županije, a nazočili su joj saborski zastupnici Boška Ban-Vlahek i Stjepan Kovač.

Povelja Međimurske županije dodijeljena je:

  • Ivanu Horvatu za postignute rezultate na području jačanja tehničke kulture i širok društveni angažman
  • Ivanu Fučku za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno – umjetničkog amaterizma
  • dr. sc. Zvonku Kovaču za izuzetan stvaralački rad na području kajkavske književnost
  • Košarkaškom klubu „Donji Kraljevec“ za pedesetogodišnji rad u odgoju i osposobljavanju sportaša te podizanju sportske kulture građana

– Međimurje je kraj koji obiluje bogatstvom prirode, kulture, običaja i pravih vrijednosti, no ono što naš kraj čini posebnim i prepoznatljivim, ono najvrjednije što imamo su naši ljudi. Stoga su javna priznanja Međimurske županije zahvala i poticaj svima nama da i dalje brinemo o Međimurju, ulažemo u njega i razvijamo ga – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dodao je da je ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije posebno po tome što se u specifičnim epidemiološkim uvjetima obilježavaju velike obljetnice: 350. obljetnica sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina otkako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana. Kruna svega je završetak obnove najvećeg ulaganja u kulturnu baštinu u Međimurju, Staroga grada Zrinskih.

Svečanost dodjele javnih priznanja Međimurske županije izvedbom međimurskih pjesama obogatio je Mirko Švenda Žiga.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!