Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Varaždin se “licka” za dolazak Kolinde Grabar-Kitarović

Objavljeno:

- dana

SVE JE SPREMNO ZA DOLAZAK PREDSJEDNICE

Sve je spremno za sutrašnji dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Varaždin.

Prema najavama iz Ureda predsjednice, sutra u 9.30 sati bit će upriličeno podizanje zastave i otvaranje njezinog privremenog Ureda u zgradi Županijske palače na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu. Nakon toga, predsjednica će održati sastanak s vodstvom Varaždina, s izaslanstvom Varaždinskih baroknih večeri te rektorom Sveučilišta Sjever Marinom Milkovićem.

Tijekom sutrašnjeg dana, predsjednica države susrest će se i s udrugama hrvatskih branitelja, varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, a bit će vremena i za posjet Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Sutrašnji radni dan Grabar-Kitarović završit će sa susretom s građanima Varaždinske županije.   

Boravak u Varaždinskoj županiji predsjednica države u srijedu iskoristit će za posjet Gumiimpex-u i  Drvodjelcu, a posjetit će i Pavlinski samostan. U Ludbregu će se susresti s gradonačelnicima i načelnicima općina u Varaždinskoj županiji, a u Varaždinskim Toplicama s gradskim dužnosnicima. Svoj boravak zaključit će posjetom Prvoj gimnaziji Varaždin, gdje će se upoznati sa STEM programima koje provodi škola.  

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje