U Općini Visoko su saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Dragutin Mateković i njegova zamjenica Petra Geček predstavili kandidaturu „Beline lipe” za „Europsko stablo godine”.

Riječ je o inicijativi koja bi mogla Općinu Visoko  i samo mjesto, uz Utvrdu Čanjevo, pozicionirati na  kartu Europe. Priča o „Belinoj lipi” seže u daleku prošlost kada su, prema legendi i predanju, mještani ovog dijela kralja Belu IV Arpadovića prehranili šljivama koji je u to vrijeme uzmicao pred Tatarima prema Jadranskom moru.

Pretpostavlja se  da je upravo kralja Bela IV iz zahvalnosti posadio lipu 1242. godine  u Visokom, što znači da je ona sada stara punih 777 godina. Stoga je Općinsko vodstvo  došla na ideju da lipu prijavi na natječaj za Europsko stablo godine.

– Belina lipa osim što je zaštićeni spomenik prirode zbog svoje starosti ali i karakteristika, dio povijesne baštine, legenda koja nam govori o bogatoj povijesti Visokog je i puna emocija. Naime ispod njezine krošnje znali su pasti prvi poljupci i zaljubljivanja. Stoga ne čudi da je upravo Belina lipa u neku ruku najprepoznatljiviji i najemotivniji simbol Visokog. Rijetko koje stablo ima toliku važnost i toliku povezanost sa svojim mještanima. Stoga smatram da može odnijeti titulu europskog stabla godine – kazao je Stričak.

Lipa je zaštičeni prirodni  spomenik, u svojem najraskošnijem izdanju bila je visoka 20 metara, opsega 8,9 metara, poprečnog presjeka 2,8 metara, a o njezinoj veličini govori i podatak da je trebala cijela grupa vrtićkih mališana kako bi ju  obgrlili.

Lipa je trenutno u dosta lošem stanju, ali je važna činjenica da se ona sama obnavlja.

-Bilo bi dobro da se lipa sačuva i da se za nju zainteresira neka znanstvena ustanova koja bi učinila sve što je potrebno da ju  sačuvaju – zaključio je Stričak.

 

Komentari

Komentara