Povežite se s nama

Međimurje

Zaštita međimurskog konja: traži se pastuh, prvo potomstvo sljedeće godine

Objavljeno:

- dana

Još 2015. godine Javnoj ustanovi za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ prošao je europski projekt revitalizacije pašnjaka.

U dogovoru s Općinom Sveti Martin na Muri na upravljanje su dobili prostor u naselju Žabnik, a da bi se moglo započeti s revitalizacijom pašnjaka, bilo je potrebno nabaviti životinje. Izbor je pao na međimurskoga konja, ugroženu pasminu, pa je tako Ustanova u sklopu jednog projekta zapravo počela provoditi još jedan – projekt očuvanja ugrožene izvorne međimurske pasmine konja.

Na ergeli se uskoro pojavilo osam kobila, štala, kao i cijeli logistički pogon. Nakon dvije godine na red je došao sljedeći korak.

– U prosincu 2017. godine oformili smo Savjet za očuvanje međimurskog konja. U Savjetu su ljudi koji su dobro upoznati s problematikom pasmine pred izumiranjem. Njihovo razmišljanje usmjereno je na to što treba učiniti u iduće tri godine, koliko moramo po europskom projektu imati ono što smo od njega dobili, kobile, štalu i cijeli pogon, a da bi se i nakon te tri godine ergela nastavila razvijati – istaknuo je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove.

U Savjetu su profesori Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta, Nikica Prvanović Babić s Veterinarskog fakulteta, Nidal Korabi iz Hrvatske poljoprivredne agencije, Kristijan Valkaj kao jedan od osnivača Udruge za zaštitu međimurskog konja i Zoran Šardi iz Javne ustanove.

Savjet ima za zadatak pomagati Ustanovi da prema svom osnivaču, Međimurskoj županiji, znanstveno i stručno lakše predstavi važnost ovog projekta.

– Najvažniji korak u ovom projektu tek slijedi, a to je nabava pastuha koji će oploditi kobile smještene u Žabniku. Partnera smo pronašli u Mađarskoj jer ga u Hrvatskoj nema. Vjerujem da ćemo 2019. godine dobiti prvo potomstvo na ergeli. To će biti veliki korak – zaključuje ravnatelj Golub.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje